Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Tests

    Xiaomi Redmi Pad en Pad SE: veel tablet voor je geld

    We grijpen tegenwoordig voor alles naar onze smartphone, maar soms is een tablet net wat prettiger. Voor de prijs hoeft u het niet te laten.
    Jorrit van Broekhoven
    13 december 2023
    8
    comments 0
    Xiaomi Redmi Pad en Pad SE: veel tablet voor je geld

    Lange tijd domineerde Apple met de iPad het tablet-segment. Bij de duurdere modellen is dat nog steeds zo, maar in het middensegment is de Android-tablet bezig aan een opvallende comeback. Dit jaar verschenen er nieuwe modellen van OnePlus en Google, en onlangs kwam Xiaomi met de Redmi Pad SE, die een plekje krijgt naast de Redmi Pad van vorig jaar. Ook met deze tablets maakt de Chinese fabrikant Xiaomi zijn reputatie van veel mogelijkheden voor weinig geld weer waar.

     

    Premium gevoel

    Er zijn duidelijk meer overeenkomsten dan verschillen tussen de Redmi Pad en Redmi Pad SE. Beide hebben dezelfde fraaie aluminium uitvoering, een display met vergelijkbare afmetingen en eigenschappen, en ongeveer dezelfde opties qua geluid, camera en geheugen. Wie een keuze wil maken tussen de Pad en Pad SE moet dan ook letten op de details. Voor beide tablets geldt dat ze absoluut geen budgetuitstraling hebben. Zowel in de hand als tijdens het gebruik voelen ze als een premiumproduct. Bijzonder knap van Xiaomi, als je bedenkt dat de Pad SE al onder de 200 euro te koop is.

     

    Android

    De Redmi Pad en Pad SE draaien Android 13 en ook wat betreft beveiligingsupdates zijn de tablets up-to-date. Xiaomi voorziet de tablets van versie 14.0.4 van de eigen gebruiksinterface MIUI, en voegt niet meer dan een handvol eigen apps toe aan het systeem. We stuiten in het gebruik dus niet op specifieke dingen voor de Chinese markt, zoals soms het geval is bij apparatuur van Chinese fabrikanten. Natuurlijk is er toegang tot de Google Play store voor het installeren van vele duizenden apps. Wie de tablet voornamelijk gebruikt voor het afspelen van media zijn er de apps van alle streamingdiensten, maar daarnaast biedt Android apps voor productiviteit, social media, games en bijna alles wat beschikbaar is op de smartphone. Omdat de tablets niet beschikken over 4G of 5G is bellen niet mogelijk. Er is dus geen slot voor een simkaart. Wifi en bluetooth ontbreken vanzelfsprekend niet.

     

     

    Installatie en gebruik

    De ingebruikname van een Redmi Pad is niet heel spannend, en zo zien we het graag. Automatisch worden de laatste software- en beveiligingsupdates geïnstalleerd, waarna we in de vertrouwde wereld van Android 13 stappen. Besturing met gebaren op het scherm gaat precies zoals we verwachten, waardoor we meteen zonder wennen aan de slag kunnen. Een veeg van boven naar beneden brengt wat handige snelle instellingen in beeld, van onder naar boven geef een overzicht van actieve apps en er zijn handige opties voor zwevende vensters en gesplitste schermweergave. Ook zijn er uitgebreide beveiligingsmogelijkheden, vergrendelopties en is er een app die het geheugen opschoont voor betere prestaties. Een vingerafdrukscanner ontbreekt.

     

    Processor en geheugen

    De Redmi Pad draait op een MediaTek Helio G99, die sneller uit de benchmarktests komt dan de Snapdragon 680 waarmee de Pad SE is uitgerust. Bij de instapversie van de Redmi Pad is het werkgeheugen 3 GB en het opslaggeheugen 64 GB. Aantrekkelijker is de ruimer bemeten versie met 4 GB plus 128 GB, en er is een model met 6 GB plus 128 GB. Bij de nieuwere Redmi Pad SE is Xiaomi wat guller met een werkgeheugen van 4, 6 of 8 GB, allemaal met 128 GB aan opslag. Dankzij een microSD-slot zijn de tablets te voorzien van extra opslagruimte op een optionele SD-kaart, wat ideaal is voor het bewaren van bijvoorbeeld muziek, video en e-books. De Redmi Pad SE met 4 GB heeft een adviesprijs van net geen 200 euro. De adviesprijs van de Redmi Pad met 4 GB bedroeg 329 euro, maar de tablet is inmiddels te vinden voor minder dan 250 euro. Qua prijs ontlopen de tablets elkaar dus ook niet veel.

     

    Beeld en geluid

    Met een 10,6 inch display van 1200 bij 2000 pixels heeft de Redmi Pad een net wat scherper beeldscherm dan de 11 inch grote Pad SE met 1200 bij 1920 pixels. Beide tablets hebben een verversingssnelheid van 90 hertz, maar door zijn krachtigere processor kan de Redmi Pad die ook waarmaken onder veeleisende omstandigheden, bijvoorbeeld tijdens snelle games. Bij het kijken van video op bijvoorbeeld Netflix of Videoland zal het verschil niet veel kijkers opvallen. Beide schermen hebben een helderheid van 400 nits. Voor het geluid zijn er vier ingebouwde speakers. Deze zorgen voor een prettig stereobeeld, zowel wanneer we de tablet rechtop houden als wanneer we hem in de breedte bekijken. Beide modellen hebben ondersteuning voor Dolby Atmos, maar dat vinden we op een tablet eigenlijk nooit een meerwaarde.

     

     

    Camera

    Ook de camera vinden we niet het belangrijkste onderdeel van een tablet, maar het is handig om te hebben. Aan de achterzijde zijn beide tablets uitgerust met een 8 megapixel camera die ook video's maakt tot 1080p met dertig beelden per seconde. De Redmi Pad maakt ook selfies met 8 megapixels, maar de Pad SE gaat maar tot 5 megapixels. Als we de tablet plat neerleggen, rust hij op het glasplaatje dat voor de lens zit. Dat glas zit er heel robuust uit, maar voor intensieve gebruikers raden we zeker een beschermende hoes aan voor de tablets. Voor beide modellen zijn diverse accessoires te vinden - zoals beschermhoesjes, schermfolie en bluetooth toetsenborden - zowel van Xiaomi als van andere merken.

     

    Pad of Pad SE?

    Ten opzichte van de SE-versie mist de Redmi Pad een minijack voor de hoofdtelefoon. Wel is hij net een tikje lichter en dunner. De Redmi Pad laadt met 18 watt aanzienlijk sneller op dan de Pad SE, die het met tien watt moet doen. Beide tablets hebben een batterij van 8000 mAh, een gangbare capaciteit die goed is voor urenlang gebruik. Sympathiek is dat Xiaomi bij beide modellen een voedingsadapter met USB-C kabel meelevert. Het voornaamste verschil tussen de tablets is de processor, waarbij de Redmi Pad net wat krachtiger is dan de Pad SE. Dit wordt ook weerspiegeld in de prijs. Die prijs wordt verder bepaald door de hoeveelheid beschikbaar werk- en opslaggeheugen. Bedenk dat de opslag is uit te breiden met een microSD-kaart, wat een enorm voordeel is van dit soort Android-tablets. Met een groene en paarse uitvoering heeft de Pad SE de keuze uit net wat frissere kleuren. Het is dus maar net aan welke details de gebruiker het meeste belang hecht, want aan geen van deze tablets kan de koper zich een buil vallen.

     

    De geteste apparatuur is beschikbaar gesteld door Xiaomi

    XiaomiRedmiRedmi PadRedmi Pad SEtabletAndroid

    Reacties

  1. TV-TIP Wielrennen: Vuelta Feminina

    Wielrennen: Vuelta Feminina
    NPO 1 om 13:11 uur
    De Ronde van Spanje voor vrouwen is tot nu toe meestal een Nederlands feestje. Annemiek van Vleuten won de afgelopen drie edities van de wielerkoers. Nu haar racefiets ergens in een wilg hangt is haar troon vacant. Alle ogen zijn gericht op Demi Vollering, die vorig jaar tweede werd op een paar seconden van Van Vleuten. De Italiaanse Gaia Realini, vorig jaar derde, zal proberen de Nederlandse zegereeks te beëindigen.

    TV-TIP Ik Ben Onzichtbaar

    Ik Ben Onzichtbaar
    NPO 3 om 19:20 uur
    Het verhaal van Joodse kinderen in de Tweede Wereld­oorlog wordt concreet gemaakt met voorwerpen die ze in Nederland achterlieten. Kinderen in de studio kunnen vragen stellen over de poppenhuizen, kleding of instrumenten. Door middel van stopmotion-filmpjes wordt duidelijk wat er met de vorige eigenaartjes van de spullen gebeurd is. Ik Ben Onzichtbaar leert de jeugd over WO II op een manier die dicht op hun eigen belevingswereld aansluit.

    Interview