Xiaomi Soundbar 3.1ch: Voordelige soundbar, volwassen geluid
De afgelopen twintig jaar is de beeldkwaliteit van televisies met sprongen vooruitgegaan, maar hetzelfde kunnen we van het geluid helaas niet zeggen. Het is ook niet makkelijk om in zo'n dun scherm behoorlijke speakers te stoppen, en die ook nog eens in de juiste richting te richten. In plaats van te investeren in een tv met goed ingebouwd geluid – wat vervolgens eigenlijk altijd teleurstelt – kan de koper het geld beter in een soundbar steken. Deze zijn er in vele prijsklassen, tot boven de tweeduizend euro, maar zelfs een soundbar van een paar honderd euro geeft al een indrukwekkende verbetering. De Soundbar 3.1ch van Xiaomi die we in deze test onder handen nemen kost minder dan 300 euro.
Soundbar 3.1ch
De naam van de soundbar verraadt al dat het een relatief eenvoudig exemplaar is. De soundbar zelf bevat drie kanalen: links, rechts en center. Daarnaast is er een losse subwoofer. Xiaomi belooft met deze soundbar dus geen kamervullende bioscoopervaring met 3D-geluid en geluidseffecten die via de muren en het plafond naar de kijker stuiteren. In plaats daarvan levert de Soundbar 3.1ch een eenvoudig maar krachtig stereogeluid met meer dan voldoende bas en enkele interessante extra's. Maar laten we beginnen met de installatie.
Installatie
De Xiaomi Soundbar 3.1ch komt in een opvallende L-vormige verpakking. De soundbar en subwoofer worden geleverd met een netvoeding en netsnoer, en daarnaast is er een eenvoudige HDMI-kabel en een korte handleiding in zeventien talen (waaronder Nederlands). De soundbar wordt bij voorkeur direct voor de tv onder het beeldscherm geplaatst. Voor kopers die hun tv vlak tegen de wand hebben hangen levert Xiaomi twee beugeltjes waarmee de soundbar onder de tv aan de muur kan worden gemonteerd. Deze beugeltjes, pluggen en schroeven worden standaard meegeleverd. Plaatsing van de subwoofer is minder kritisch. Deze kan ergens op de grond en hoeft niet per se dicht in de buurt van de tv te staan, omdat het contact draadloos is en er dus naast het netsnoer geen kabel bij komt kijken.
Aansluitingen
De soundbar heeft aan de onderkant twee HDMI-aansluitpunten. Met een HDMI-kabel wordt de HDMI ARC-poort verbonden met de HDMI ARC-aansluiting van de tv. Bij sommige tv's blijkt de meegeleverde kabel net wat te kort. Het aansluiten van de subwoofer is een kwestie van hem in het stopcontact steken, waarna hij vanzelf draadloos contact maakt met de soundbar. Mocht dat niet lukken, dan staat er in de handleiding een trucje om dit met wat knoppen voor elkaar te krijgen. In principe is de installatie hiermee al compleet, maar de soundbar biedt nog wat extra mogelijkheden. Zo kan er op de tweede HDMI-poort een extern apparaat worden aangesloten, zoals een spelcomputer of blu-rayspeler. Ook zijn er een optische en coaxiale aansluiting voor digitaal geluid en een USB-poort om bijvoorbeeld mp3-muziekbestanden af te spelen vanaf een stick. Geavanceerdere muziekformaten zoals flac worden niet ondersteund. Door uitsparingen aan de onderkant van de soundbar is er voldoende plek voor alle pluggen.
Soundbar
De Xiaomi Soundbar 3.1ch is 86cm breed: een bescheiden, maar niet te kleine afmeting. Met een hoogte van 6cm past hij onder de meeste tv's zonder het beeld te blokkeren. Een minpunt is dat de bovenkant nogal glimmend is, zodat het tv-beeld en vooral ondertiteling hierin reflecteert. Hier hadden we liever een matzwarte afwerking gezien. Op de bovenkant zitten wat knoppen voor onder meer de volumeregeling, maar meestal zullen we hiervoor de afstandsbediening gebruiken. De behuizing is grotendeels kunststof, maar ziet er niet goedkoop uit. Op het front zit een geperforeerd metalen grille, die niet afneembaar is. Daarachter schuilen voor het linker, rechter en centerkanaal elk een fullrange speaker en een tweeter. Tevens is er een 6,5 inch woofer ingebouwd. Het gezamenlijke muziekvermogen is 180 watt. Aan de rechterkant zit een display met witte letters, maar helaas maakt de grille deze grotendeels onleesbaar.
Subwoofer
De subwoofer is een matzwarte doos van 37cm hoog die niet echt opvalt en dus makkelijk ergens is op te stellen waar hij geen aandacht trekt. Hij heeft een neerwaarts gerichte woofer in de bodem en een basreflex aan de achterkant: reden om de subwoofer met deze kant niet te dicht tegen de muur te plaatsen. Ondanks zijn bescheiden afmeting komt er een fors geluid uit de subwoofer. Het vermogen van 250 watt dient vooral voor het baseffect - de 'stomp in de maag' bij een explosie in een actiefilm - levert niet echt een nauwkeurige geluidsweergave. Er zit weinig definitie in het laag en vooral bij een hoger volume kan de subwoofer wat rommelig klinken.
Afstandsbediening
Via de meegeleverde afstandsbediening – het bekende slanke model met een prettige knopindeling – kunnen we kiezen uit vijf verschillende geluidsmodi: standaard, cinema, games, nieuws en muziek. Het is prettig dat we het volume van de soundbar en de subwoofer met de afstandsbediening afzonderlijk kunnen regelen. Waar de handleiding over zwijgt is dat we door het ingedrukt houden van de geluidsmode-knop toegang krijgen tot een menu met instellingen voor bas, treble en audiosynchronisatie. Nog meer opties - zoals het in- en uitschakelen van virtual sound en bypass - verschijnen door het langer indrukken van de omhoog-knop.
Geluidsweergave
De Xiaomi Soundbar 3.1ch produceert een behoorlijk stevig geluid, en dat is precies wat we missen bij de televisies van nu. Hoe dit geluid klinkt is sterk afhankelijk van de gekozen geluidsmodus. Zo is 'muziek' ideaal voor een nette - maar niet briljante - stereoweergave van muziek, waarbij de centerspeaker stil is. De instelling 'nieuws' is heel geschikt voor uitzendingen met de nadruk op spraak, zoals nieuwprogramma's en YouTube-video's. Series en films klinken het beste met 'cinema'. Hierbij wordt een enigszins ruimtelijk effect gecreëerd, terwijl stemmen voornamelijk uit het midden komen. De spraak is daardoor goed verstaanbaar. Maar als we bijvoorbeeld 'cinema' kiezen terwijl we stereomuziek weergeven geeft de geluidsmodus een ongewenst effect. Altijd even overschakelen naar de juiste modus is dus belangrijk. De soundbar kan overweg met Dolby Audio 3.1 (dus geen Atmos) en DTS Virtual:X.
Extra's
Deze voordelige soundbar loopt niet over van de technische snufjes, maar heeft toch een aantal handige extra's. Dankzij CEC kunnen we het volume bedienen met de afstandsbediening van tv, wat natuurlijk handig is. Minder nuttig vinden we de instelling 'Night Sound' die het volume begrenst. 'AI Sound' klinkt dan weer interessanter: we verwachten dat de soundbar hiermee op een slimme manier zelf overschakelt naar de ideale geluidsmodus, maar dit effect is minimaal. Wat we een beetje missen is een wifi-functie die de soundbar geschikt zou maken voor het weergeven van muziek via Chromecast, AirPlay of Spotify Connect. Wel is Bluetooth ingebouwd, zodat de soundbar kan dienen als speakersysteem voor onze smartphone of tablet. Opvallend is dat Xiaomi zijn soundbar aan de bovenkant heeft uitgerust met een NFC-pad. Hierdoor kan het systeem verbinding maken met een geschikte smartphone als deze tegen het pad wordt gehouden. Door de restricties van Apple werkt deze functie niet met een iPhone.
Tv-geluid met pit
Met de Soundbar 3.1ch zorgt Xiaomi voor een levensgroot verschil in de huiskamer zonder dat het de koper de kop kost. De set van soundbar en subwoofer klinkt en oogt zeker niet goedkoop, maar past in ieders budget. Natuurlijk zijn er systemen die beter klinken en meer opties hebben, maar wie snel en simpel wat pit wil geven aan het tv-geluid heeft aan deze soundbar een uitstekende koop.
De geteste apparatuur werd beschikbaar gesteld door Xiaomi