Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Tests

    Xiaomi TV Box S 2nd Gen: fijne mediaspeler krijgt een upgrade

    De Android TV mediaspelers van Xiaomi leveren een prima kijkervaring voor een lage prijs. De TV Box S is er nu in een nieuwe, betere versie.
    Jorrit van Broekhoven
    23 januari 2024
    8
    comments 4
    Xiaomi TV Box S 2nd Gen: fijne mediaspeler krijgt een upgrade

    Het Chinese merk Xiaomi maakt smartphones, televisies, elektrische scooters en presenteerde onlangs zijn eerste elektrische auto. Gelukkig blijft het bedrijf, dat bekend staat om zijn producten met een zeer gunstige prijs-prestatieverhouding, ook gewoon de populaire mediaspelers maken die we in Totaal TV regelmatig op de testbank zetten. Onlangs gaf het bedrijf zijn Mi Box S een update. Hierbij is de benaming 'Mi' verdwenen en kreeg de speler de klinkende naam TV Box S 2nd Gen, ofwel van de tweede generatie. In deze test vergelijken we de mediaspeler met zijn voorganger én met de 4K-uitvoering van de Chromecast met Google TV, omdat dit zijn grootste concurrent is.

     

    Van Android TV naar Google TV

    De Xiaomi TV Box S 2nd Gen draait Android TV 11, een versie van het besturingssysteem dat is geoptimaliseerd voor grote beeldschermen en besturing met een afstandsbediening. Met versie 11 loopt Xiaomi iets achter op de Chromecast met Google TV, waarvoor vorig jaar Android TV 12 beschikbaar kwam. Of Xiaomi de speler ook gaat bijwerken naar deze versie is niet bekend, maar voorlopig kunnen we met Android TV 11 prima uit de voeten. Net als de Chromecast is de Xiaomi-speler voorzien van Google TV, een jasje voor Android TV dat Google heeft gemaakt om de gebruiker te voorzien van een prettige, uniforme interface waarin kijktips voor streamingdiensten een prominente rol spelen. In Nederland is zijn helaas niet alle opties van Google TV uitgerold, zoals het kunnen samenstellen van een kijklijst. Omdat de Xiaomi TV Box een officieel Android TV-apparaat is, zit Chromecast ingebouwd. We kunnen dus naar de speler streamen vanaf smartphone, tablet of laptop.

     

    Processor en geheugen

    De verschillen tussen de Xiaomi TV Box S van de tweede generatie en zijn voorganger op het gebied van hardware zijn niet levensgroot. Afgezien van het logo op de bovenkant ogen de spelers vrijwel identiek: een eenvoudig zwart doosje met aansluitingen aan de achterkant. Ook aan de binnenkant zijn de verschillen klein. Xiaomi gaf de speler een hardware-upgrade met een processor met vier Cortex A55-kernen en een ARM Mali G31 MP2 grafische processor. Dit maakt de nieuwe TV Box S wat sneller, wat natuurlijk prettig is, en brengt hem op gelijke voet met de Chromecast met Google TV 4K. Omdat de eisen aan de speler niet wezenlijk veranderd zijn, werken de interface en de menu's net wat vlotter dan bij de eerste generatie. Met 2 GB aan werkgeheugen en 8 GB aan opslagruimte is er op dit front niets veranderd. De opslagruimte kan worden uitgebreid met een USB-stick, wat een groot voordeel is ten opzichte van de Chromecast met Google TV.

     

     

    Video en HDR

    Natuurlijk is de nieuwe Xiaomi TV Box S 2nd Gen een 4K-speler. De HDMI-uitgang is gemoderniseerd van versie 2.0 naar 2.1. Deze standaard is in principe geschikt voor weergave van 4K-video met 120 beelden per seconde of een 8K-video met 60 beelden per seconde, maar de mediaspeler lijkt deze mogelijkheid niet te ondersteunen. Deze beeldmodi zullen in de praktijk ook niet veel worden gebruikt, in tegenstelling tot de HDR-standaarden Dolby Video en HDR10+. Die werden inmiddels erg gemist op de eerste versie van de mediaspeler en bij de opvolger wel aanwezig. Dat betekent dat veel content met Dolby Video en HDR10+, zoals beschikbaar op bijvoorbeeld Netflix, Disney+ en Apple TV+, wordt weergegeven met extra helderheid, contrast en intensere kleuren. Natuurlijk moet de aangesloten tv hiervoor wel geschikt zijn.

     

    Audio

    Net als de vorige versie heeft de speler een geluidsuitgang die optische digitale audio combineert met analoge audio. Deze poort kunnen we dus gebruiken om de speler digitaal op een soundbar aan te sluiten, maar er kan ook een mini-jackplug van een hoofdtelefoon in. De nieuwe TV Box S ondersteunt Dolby Audio en DTS-HD. Dolby Atmos wordt netjes weergegeven binnen de Netflix- en Prime Video-apps, maar om onduidelijke redenen niet bij sommige andere apps, zoals Disney+.

     

    Bluetooth

    De Xiaomi TV Box S 2nd Gen heeft een ethernetaansluiting voor een bekabelde verbinding met de router, maar natuurlijk is er ook een wifi-optie. Op dit gebied is er niets veranderd: de nieuwe generatie werkt met de 2,4 GHz en 5 GHz band, en Wi-Fi 6 wordt niet ondersteund. Wel is de ondersteuning voor Bluetooth opgewaardeerd van versie 4.0 naar de twee keer zo snelle versie 5.2, maar de vraag is of gebruikers daar in de praktijk veel van merken. Prettig is dat de meegeleverde afstandsbediening een Bluetooth-exemplaar is. Hierdoor hoeven we hem niet op de speler te richten en hoeft de speler ook niet in het zicht te liggen om het signaal van de afstandsbediening op te pikken. We kunnen de TV Box S dus netjes achter de tv hangen of plakken, bijvoorbeeld met een stukje klittenband.

     

    Installatie

    We installeren de Xiaomi TV Box S 2nd Gen met de meegeleverde HDMI-kabel en stroomadapter. Dit is geen USB-voeding, maar een exemplaar met een ronde plug. De eerste installatie loopt uiterst soepel, zoals we van een Android TV-apparaat gewend zijn. Zodra we de (niet meegeleverde) batterijen in de afstandsbediening doen, wordt hij direct opgemerkt door de speler en kunnen we van start. We kiezen een taal - Nederlands wordt ondersteund - en land, en vervolgens zijn er verschillende wegen om de installatie te vervolgen. Het makkelijkst gaat dat met de Google Home-app op de smartphone. Die heeft ons al een notificatie gestuurd dat er een nieuw apparaat is verschenen, en na het scannen van de QR-code op het beeldscherm gaat de rest vanzelf. De speler wordt automatisch verbonden met ons wifi-netwerk en na een vingerafdruk op de smartphone tevens met ons Google-account. We laten de speler weten op welke streamingdiensten we geabonneerd zijn en daarna krijgen we nog de mogelijkheid om de afstandsbediening geschikt te maken voor de volumeregeling van het geluid van de tv, soundbar of A/V-receiver. Handig!

     

    Afstandsbediening

    De meegeleverde Bluetooth-afstandsbediening is het bekende model: zwart, smal en lang. Hij is voorzien van een microfoon waarmee we de Google Assistent aanroepen. Vervolgens kunnen we onze stem gebruiken om te zoeken naar bijvoorbeeld een serie of YouTube-video, maar we kunnen er in onze 'smart home' ook de lampen mee aan- en uitzetten. De Google Assistent heeft een speciale knop op de afstandsbediening, waar we ook vier voorkeuzeknoppen vinden voor Netflix, Prime Video, YouTube en een overzicht van geïnstalleerde apps. Op de plek waar afstandsbedieningen gewoonlijk een backbutton hebben om menu's te verlaten, heeft Xiaomi helaas een knop gezet voor Xiaomi TV+. Daardoor belanden we regelmatig ongewild in deze app (waarover later meer). Hier is lastig aan te wennen, zeker als er verschillende afstandsbedieningen naast elkaar worden gebruikt.

     

    Voorgeïnstalleerde apps

    Bij de installatie van de speler kunnen we ervoor kiezen om de apps die we op een ander Android TV-apparaat gebruiken ook op ons nieuwe apparaat te laten zetten. Dat scheelt tijd en moeite. Ook als we hier niet voor kiezen komt de speler al met een aantal apps voorgeïnstalleerd, zoals YouTube, Netflix en Prime Video. Xiaomi voegt daar twee eigen apps aan toe: het in Nederland onbruikbare PatchWall en de app Xiaomi TV+. Dit is een verzameling van zogenoemde FAST-kanalen, wat staat voor Free Ad-supported Streaming Television. We kunnen hiermee zappen tussen een stuk of twintig gratis online tv-zenders met films, entertainment en documentaires. Helaas werkt maar de helft van de zenders en is de rest van bedenkelijke kwaliteit. Deze app wordt geen favoriet.

     

     

    In gebruik

    Omdat Android TV en Google TV op alle apparaten dezelfde gebruikservaring biedt, is de Xiaomi TV Box S direct vertrouwd. Installatie en activering van apps gaat vlot en probleemloos. Doordat er op het beginscherm suggesties worden geboden, doen we waardevolle kijkinspiratie op. Binnen de gebruikersinterface oogt het beeld wat minder scherp dan binnen de apps, maar dat is bij de Chromecast met Google TV niet anders. De reactiesnelheid van de apps en menu's is ook vergelijkbaar, dus op dit punt doet Xiaomi niet meer onder voor Google. Zeker binnen de voortreffelijk geoptimaliseerde Netflix-app is het kijken met de nieuwe TV Box S een waar genot. Het beeld is vloeiend, haarscherp en dankzij Dolby Vision uitermate levendig.

     

    Xiaomi vs. Chromecast

    De nieuwe versie van de Xiaomi TV Box S is een upgrade ten opzichte van de eerste versie waar vooral gebruikers met een televisie met Dolby Vision of HDR10+ van profiteren. Door Google TV is ook het gebruiksgemak verbeterd. Qua prijs loopt de nieuwe TV Box S in de pas met de Chromecast met Google TV. Voor ongeveer 65 euro levert Xiaomi een fijnere afstandsbediening dan Google, en biedt de speler een ethernet- en USB-poort die op de Chromecast ontbreken. De Chromecast biedt daarentegen een nieuwere versie van Android TV en waarschijnlijk een langere ondersteuning. Het hangt af van de gebruiker welke van de twee mediaspelers de voorkeur geniet.

    Reacties