XORO HRM 8761 CI+: Digitenne via een eigen decoder

Vooraf even een rondleiding door het technische doolhof van Digitenne. Digitenne is het Nederlandse ethertelevisie-aanbod, dat wordt verspreid door KPN. Tot enkele jaren geleden werd de oude uitzendstandaard DVB-T gebruikt. Met een smartcard – eventueel in combinatie met een CI insteekmodule – konden abonnees het aanbod van Digitenne bekijken op iedere televisie of decoder met een DVB-T ontvangstmogelijkheid.
DVB-T2
Omdat KPN minder ruimte in de ether mag gebruiken om het aanbod van Digitenne te verspreiden, werd twee jaar geleden de overstap naar de nieuwe uitzendnorm DVB-T2 gemaakt. Om het zenderaanbod in Full HD 1080p aan te kunnen bieden, moest KPN nog een wijziging doorvoeren. Aan DVB-T2 werd de bandbreedtebesparende videocodec H.265 (HEVC) toegevoegd. Tegelijkertijd wijzigde KPN ook de codering van Digitenne. Het inmiddels openbaar gekraakte Conax van Digitenne werd vervangen voor een veel nieuwere variant van het coderingsysteem Irdeto. Dit was nodig omdat tegemoet te komen aan de eisen van contentaanbieders voor het aanbieden van zenders in Full HD 1080p.
Insteekmodule
Een nadeel voor gebruikers is dat bij de nieuwe Irdeto codering geen smartcard meer wordt gebruikt. In plaats daarvan verhuurt KPN sinds begin dit jaar een CI+ insteekmodule met inwendige virtuele smartcard. Deze insteekmodule is te gebruiken in nieuwe 4K-televisies en decoders met een CI+ poort die DVB-T2 en HEVC ondersteunen. Met zo'n tv of decoder en de insteekmodule kan naast de ongecodeerde zenders van de NPO en regionale omroepen ook het gecodeerde Digitenne-aanbod worden bekeken.
Geschikt
Net als de vorig jaar door Totaal TV geteste Apebox CI+ is de XORO HRM 8761 CI+ geschikt voor gebruik in combinatie met de CI+ insteekmodule van Digitenne. De ontvanger van de Duitse fabrikant XORO is enkele tientallen euro's goedkoper dan de Apebox en heeft wat minder mogelijkheden. Zo is gebruik in een caravan of camper moeilijk. De XORO beschikt namelijk over een interne voeding en een stekker die direct in het stopcontact wordt gestoken. Daardoor is hij dus vooral in huis te gebruiken. De Apebox kan wel op 12Volt aangesloten worden en heeft daarnaast een multituner waarmee zowel satelliet, kabel als DVB-T2 ontvangen kan worden. Deze decoder van XORO beperkt zich tot ontvangst van kabel en DVB-T2.
Voordelen
Wie alleen via Digitenne naar tv-zenders kijkt en de bruikleendecoder van KPN beu is, maakt met de XORO HRM 8761 CI+ een goede keuze. Er zijn twee belangrijke voordelen. Als eerste volstaat een minder sterk signaal voor een ongestoorde ontvangst van Digitenne. De bruikleendecoders die KPN voor Digitenne levert zijn relatief 'ontvangstdoof'. Daar heeft de tuner in deze decoder zeker geen last van, en dus is het goed mogelijk dat ontvangst op een bepaalde plek met de bruikleendecoder gestoord of niet mogelijk is, terwijl het met de XORO in combinatie met de CI+ insteekmodule wel lukt. Het is overigens mogelijk om als Digitenne-abonnee de bruikleendecoder voor een CI+ insteekmodule om te ruilen. De KPN klantenservice kan daar bij helpen.
Opnemen
Het tweede belangrijke voordeel is het kunnen opnemen van programma's; iets dat met de bruikleendecoder van Digitenne helemaal niet mogelijk is. De XORO HRM 8761 CI+ beschikt niet over de mogelijkheid om intern een harde schijf te plaatsen, maar via een USB-poort kan er een USB-stick of harde schijf worden aangesloten. Daarna kunnen er tv-programma's worden opgenomen. Ook kunnen live bekeken programma's tijdelijk worden gepauzeerd, bijvoorbeeld wanneer de deurbel gaat of voor een sanitaire stop.
Elektronische programmagids
Omdat opnemen mogelijk is, keken we bij onze test ook kritisch naar de functionaliteit van de elektronische programmagids (EPG). Die oogt wat eenvoudig - net als het menu en de informatiebalk - maar inhoudelijk is er weinig op aan te merken. Het opnemen van programma's direct uit de EPG verloopt goed. Daarnaast is er de mogelijkheid om handmatig programma's in te stellen als bijvoorbeeld de programmering van een tv-zender plots is gewijzigd en deze wijziging niet in de EPG is verwerkt.
Kabel
Met de XORO HRM 8761 CI+ is tevens ontvangst van tv- en radiozenders via de kabel mogelijk. We hebben dit getest via het kabelnetwerk van Ziggo, waar het kijken naar het ongecodeerde Kabel TV-zenderpakket geen probleem was. Maar wat heel mooi is, is dat deze decoder ook overweg kan met de door Ziggo geleverde CI+ module. We konden probleemloos kijken naar alle lineaire kanalen uit de aanvullende abonnementen TV Start en Ziggo Movies & Series XL.
Mediaspeler
De XORO HRM 8761 CI+ beschikt tevens over een mediaspeler. Wat hierbij wel opvalt, is dat het apparaat bij tv-ontvangst geschikt is voor H.265 (HEVC) maar bij de mediaspeler de lat op H.264 ligt. Bestanden kunnen afgespeeld worden vanaf een USB-stick. Als de XORO via de netwerkaansluiting met het thuisnetwerk wordt verbonden, is ook streamen van bestanden via het eigen thuisnetwerk mogelijk. Voor een betere geluidsweergave kan de decoder via de digitale coax geluidsuitgang op een soundbar of geschikte geluidsapparatuur worden aangesloten.
Geen 4K
De XORO HRM 8761 CI+ kan geen 4K (2160p) ontvangen of weergeven. De maximale beeldresolutie is Full HD (1080p). Het is natuurlijk wel mogelijk om zenders en content in een lagere beeldresolutie - zoals SD en HD 720p - te bekijken.
Conclusie
De XORO HRM 8761 CI+ is een betaalbare en goede oplossing voor Digitenne-abonnees die niet gebonden willen zitten aan de in functionaliteit beperkte bruikleendecoder van KPN. Het is tevens een goede oplossing om ontvangstproblemen het hoofd te bieden. Het is daarom jammer dat er geen mogelijkheid bestaat om deze decoder in mobile homes te gebruiken.