Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Tests

    Zgemma H7C: Droomontvanger voor de hobbyist

    Voor kijkers die zelf wat aan hun ontvanger willen sleutelen is de Zgemma H7C een interessant apparaat. In deze test blijkt waarom.
    Jarco Kriek
    24 augustus 2023
    9
    comments 0
    Zgemma H7C: Droomontvanger voor de hobbyist

    Voor veel kijkers zijn Linux-decoders uitermate aantrekkelijk. Ze kunnen net wat meer dan andere decoders en dan de bruikleendecoders die door providers worden geleverd. Maar aan dit voordeel zit ook een nadeel: de gebruiker moet zelf wat aan deze decoders durven 'sleutelen'.

     

    Zgemma

    Dit keer plaatst Totaal TV de Zgemma H7C op de testbank, een ontvanger die populair is bij hobbyisten vanwege zijn betaalbare prijs en uitgebreide kijkmogelijkheden. De prijs van rond de 180 euro is voor een ontvanger met dergelijke mogelijkheden zeker gunstig te noemen. Met de Zgemma H7C kunnen we alle kanten op. Niet alleen satellietontvangst, maar ook kijken via kabel en ether zijn standaard onderdeel van deze decoder. Ook wie via IPTV naar tv-zenders wil kijken, kan met deze ontvanger aan de slag.

     

    Onder de kap

    De Zgemma H7C is gebouwd rondom de veel gebruikte en geroemde Broadcom BCM7251S chipset. Deze heeft twee kernen. Hieraan gekoppeld is een 1,7GHz snelle ARM Brahma 15 dual core processor. Het werkgeheugen bedraagt 1GB. Het flash geheugen is vier keer zo groot, 4GB dus. Het geheel staat garant voor een snel werkende ontvanger. Dit is goed te zien aan het zappen tussen kanalen. Of dit nu om gecodeerde of ongecodeerde kanalen gaat; het zappen gaat binnen een seconde. Alleen als we van een HD-kanaal naar een 4K-kanaal schakelen duurt het zappen net een fractie langer. Ook de navigatie binnen het menu verloopt vlot en probleemloos.

     

    Aansluitingen

    Er zijn voldoende aansluitmogelijkheden. Natuurlijk de HDMI poort om de ontvanger op de televisie aan te sluiten. Voor digitaal geluid is er een optische uitgang. Ook vinden we een USB 2.0 en 3.0 poort op deze ontvanger, evenals een gigabit netwerkaansluiting. Voor de oudere modellen televisies of voor analoog geluid is er een CVBS uitgang. Ook bevinden zich achter op de ontvanger de antenne-ingangen voor de aanwezige tuners.

     

    Echt drie tuners

    De Zgemma H7C is geschikt voor satelliet (DVB-S2X), kabel (DVB-C) en ether (DVB-T/T2). Bij satellietontvangst ondersteunt deze ontvanger ook multistream, Dit betekent dat op enkele satellietposities een groot aantal vooral Franse en Italiaanse zenders ontvangen kan worden die eigenlijk niet bestemd zijn voor satellietkijkers. Het gaat om het aanvoersignaal naar hoofdzakelijk kopstations van landelijke DVB-T/T2 opstelpunten in deze landen. Hierdoor zijn er zenders zichtbaar die voor andere satellietkijkers vaak gecodeerd zijn en waarvoor dus een abonnement nodig is. Waar deze ontvanger mee opvalt, is dat hij echt beschikt over drie tuners. Ontvangers in deze prijsklasse gebruiken voor DVB-C en DVB-T/T2 gewoonlijk een multituner waarbij de gebruiker moet kiezen welk uitzendplatform gebruikt wordt. Bij deze ontvanger dus niet. Drie verschillende DVB-uitzendplatformen kunnen echt gecombineerd worden.

     

    Linux

    Zgemma H7C is een open source Enigma2 Linux ontvanger. Dit betekent dat er alternatieve firmware van onder meer OpenPli en OpenATV beschikbaar is. En hier komt dan het hobbykarakter van deze ontvanger naar voren. Door middel van add-ons kan met deze alternatieve firmware de ontvanger naar eigen inzicht worden aangekleed met extra mogelijkheden. Wie OpenPli als firmware kiest, kan daarnaast direct via het menu van de ontvanger de beroemde zenderlijsten van Hans installeren. Zoeken kan natuurlijk ook via de diverse en uitgebreide mogelijkheden die binnen het menu van deze ontvanger aanwezig zijn. Bij het zoeken via de satelliet worden de DiSEqC protocollen 1.0, 1.1, 1.2, 1.3 en USALS ondersteund. Alle draaibare en multisat schotelinstallaties kunnen hiermee bediend worden.

     

    Beeldkwaliteit

    De beeldkwaliteit van de Zgemma H7C is echt zeer goed. Het is een 4K-ontvanger. Dit betekent dat niet alleen 4K maar ook zenders en streams in HD en SD bekeken kunnen worden. Denk hierbij aan de uitzendformaten 2160p, 1080p, 1080i, 720p en 720i. Dit geldt niet alleen bij DVB-ontvangst, maar ook bij het afspelen van videobestanden via de mediaspelerfunctie.

     

    Online

    Een extra mogelijkheid is het online kijken. Dit kan via interactieve mogelijkheden als HbbTV, maar we kunnen ook lijsten in deze Zgemma H7C plaatsen waarmee we online naar diverse zenders uit de hele wereld kunnen kijken. Ook wie gebruik maakt van een illegaal IPTV-abonnement kan de zenderlijst hiervan met deze ontvanger benaderen en bedienen. De volledige online mogelijkheden in combinatie met de uitgebreide DVB-ontvangst maakt deze ontvanger een zeer veelzijdige kijkdoos voor het hele gezin. En dan zijn er ook nog tienduizenden online radiozenders binnen handbereik met deze ontvanger.

     

    Harde schijf

    Op deze ontvanger kunnen we via een USB-poort een draagbare harde schijf aansluiten. Het is aan te raden om dit via de USB 3.0 poort te doen, mits de harde schijf natuurlijk 3.0 ondersteunt. Zeker bij het opnemen van programma's van 4K-zenders is dit aan te bevelen. Als een harde schijf wordt gebruikt, komt ook timeshiftfunctie beschikbaar.

     

    Toekomst

    De Zgemma H7C beschikt over een interne kaartlezer die met multicas emulatie werkt. Op het moment van testen werkte dit nog in combinatie met de Canal Digitaal smartcard. Vanaf eind september stopt deze provider echter met een oudere coderingsnorm en vervalt de mogelijkheid om een multicas kaartlezer te gebruiken. Dan is de interne kaartlezer alleen nog geschikt voor de oudere smartcards van kabelbedrijven zoals Ziggo. Maar niet getreurd: de Zgemma H7C beschikt ook over een Common Interface-slot. In combinatie met een witte CI-module kunnen we een Canal Digitaal smartcard blijven gebruiken. Bij Linux ontvangers is CI+ ondersteuning niet 'out of the box' mogelijk. Maar met een beetje inlezen op internet is het mogelijk om het CI-slot - overigens niet officieel ondersteund - geschikt te maken voor CI+. Op deze manier konden we in deze test bijvoorbeeld ook naar het gecodeerde aanbod van Digitenne kijken met de KPN Digitenne CI+ bruikleenmodule. Ook nieuwere versies van de CI+ modules van Canal Digitaal met ingebouwde smartcard werkten op deze manier in deze Zgemma.

     

    Conclusie

    Tijdens het testen merkten we al snel we dat de Zgemma H7C zeker een aantrekkelijke ontvanger is, met zeer uitgebreide mogelijkheden tegen een scherpe prijs. In combinatie met bijvoorbeeld een Smart TV, Apple TV of Android TV mediaspeler maakt hij het hele plaatje betreft lineaire tv, online en streamingdiensten compleet.

    ZgemmaZgemma H7CEnigma 2Enigma2LinuxOpenPliOpenPliOpenATVDVB-TDVBDVB-T2DVBDVB-CDVB-DVB-S2XIPTV

    Reacties

  1. TV-TIP Wielrennen: Vuelta Feminina

    Wielrennen: Vuelta Feminina
    NPO 1 om 13:11 uur
    De Ronde van Spanje voor vrouwen is tot nu toe meestal een Nederlands feestje. Annemiek van Vleuten won de afgelopen drie edities van de wielerkoers. Nu haar racefiets ergens in een wilg hangt is haar troon vacant. Alle ogen zijn gericht op Demi Vollering, die vorig jaar tweede werd op een paar seconden van Van Vleuten. De Italiaanse Gaia Realini, vorig jaar derde, zal proberen de Nederlandse zegereeks te beëindigen.

    TV-TIP Ik Ben Onzichtbaar

    Ik Ben Onzichtbaar
    NPO 3 om 19:20 uur
    Het verhaal van Joodse kinderen in de Tweede Wereld­oorlog wordt concreet gemaakt met voorwerpen die ze in Nederland achterlieten. Kinderen in de studio kunnen vragen stellen over de poppenhuizen, kleding of instrumenten. Door middel van stopmotion-filmpjes wordt duidelijk wat er met de vorige eigenaartjes van de spullen gebeurd is. Ik Ben Onzichtbaar leert de jeugd over WO II op een manier die dicht op hun eigen belevingswereld aansluit.

    Interview