Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Nieuwe geluidsset? Wij geven vijf tips!

  Het geluid van een nieuwe, platte tv valt vaak een beetje tegen. Niet gek voor zo’n plat apparaat, maar het kan beter. Vijf tips voor ieder budget.
  3 february 2022
  comments 0
  Nieuwe geluidsset? Wij geven vijf tips!
  Harman Kardon
  1. 1. Koop een soundbar

  De soundbar is het perfecte compromis tussen matig geluid uit de tv en een huiskamer vol speakers. Met zo’n langwerpig geval vol luidsprekers onder de tv klinken series en films direct veel voller en komt spraak beter uit de verf. Vaak is een soundbar aan te vullen met een subwoofer voor de lage tonen. Ook zijn er modellen die ‘virtual surround’ bieden: geluid dat weliswaar uit de soundbar zelf komt, maar toch een enigszins ruimtelijk effect heeft. Voor een realistischer surround-effect zijn er ook soundbars met draadloze achterspeakers. Zelfs Dolby Atmos, waarbij omhooggerichte speakers het geluid via het plafond naar de luisteraar kaatsen, komen we steeds vaker tegen in soundbars. Denk voor aanschaf goed na over wat u op de soundbar wilt aansluiten en hoe. Een model met voldoende aansluitmogelijkheden voorkomt teleurstellingen.

   

  1. 2. Ga voor een surroundset

  Wie thuis een bioscoopgeluid en -gevoel wil benaderen, investeert in een surroundinstallatie. Dat heeft wel wat voeten in de aarde, want daarvoor moet er een home cinema receiver bij de tv komen met drie, vijf, zeven of zelfs meer luidsprekerboxen. Veel mensen schrikken terug voor zo’n kamer vol speakers en kabels, maar het is de enige manier om echt te genieten van meerkanaals geluid als 5.1 of 7.1. Het voordeel van een home cinema installatie is dat u hem kunt uitbreiden en opwaarderen. Koop bijvoorbeeld eerst de receiver met twee luidsprekers, en schaf een subwoofer en achterspeakers aan wanneer uw budget het toelaat. Vergeet ook niet de centerspeaker: die garandeert heldere, goed verstaanbare spraak.

   

  1. 3. Overweeg desktopspeakers

  Veel soundbars proberen het geluid van een surroundset te benaderen zonder een wildgroei van luidsprekers en kabels. Niet alle luisteraars vinden het effect even overtuigend. Als voor u het geluid niet persé van alle kanten hoeft te komen en u genoegen neemt met voortreffelijke stereo, dan volstaat een set goede desktopspeakers. Deze luidsprekersets worden meestal gebruikt door gamers en geven een prima stereobeeld. Voor optimaal geluid plaatst u ze op een afstandje links en rechts van de tv. Let er bij aanschaf op dat u actieve speakers koopt: dat wil zeggen met een ingebouwde versterker. Aansluiten kan analoog via de rood-witte audio-uitgang of hoofdtelefoonaansluiting. Afhankelijk van de speakers en uw tv is ook bluetooth of digitale audio een optie. Veel luidsprekersets - bijvoorbeeld van merken als AudioEngine of Edifier - misstaan niet in de huiskamer.

   

  1. 4. Koppie koppie: een draadloze hoofdtelefoon

  Een draadloze hoofdtelefoon is ideaal voor wie wil genieten van een serie of film met mooi geluid, maar huisgenoten niet wil storen. Draadloze hoofdtelefoons met bluetooth zijn volop verkrijgbaar en de wat duurdere modellen klinken voortreffelijk. Check wel of uw tv over bluetooth beschikt. Bij gebruik van een bluetooth hoofdtelefoon wordt het geluid van de tv uitgeschakeld, dus het is alleen praktisch als u in uw eentje kijkt. Een alternatief voor bluetooth is een draadloze RF-hoofdtelefoon die via een oplaadstation wordt aangesloten op de audio-uitgang van de tv. Met een RF-hoofdtelefoon die u kunt aansluiten op de digitale audio-uitgang van de tv is het ook mogelijk om tegelijk via de hoofdtelefoon en de tv zelf te luisteren. Dit kan een uitkomst zijn voor slechthorenden. Duurdere hoofdtelefoons hebben geavanceerde noise cancelling om omgevingsgeluid te verminderen, maar voor een hoofdtelefoon die uitsluitend thuis wordt gebruikt is dat eigenlijk niet nodig.

   

  1. 5. Budgettip: een audiokabel naar de versterker

  Heeft u nog een versterker met losse luidsprekers in de huiskamer, of misschien verbannen naar zolder? Zulke sets zijn door hun onbescheiden formaat een beetje in ongenade gevallen, maar kunnen prima dienst doen om het geluid van uw tv op te peppen. Het enige wat u misschien moet aanschaffen is een kabel om de geluidsuitgang van de tv te verbinden met de ingang van de versterker. Gebruik voor analoog geluid een kabel met rood-witte tulpstekkers, en als het mogelijk is een optische of coaxiale S/PDIF-kabel voor een digitaal audiosignaal. Plaats de luidsprekers links en recht van het beeldscherm en u zult verbaasd zijn over de geluidskwaliteit. Voor de weergave van spraak kan het prettig zijn om ook het geluid van de tv in het midden te laten meeklinken.

  Meer over dit onderwerp

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win een thuiscode voor Fortress

   Fortress draait om een topgeheim resort voor gepensioneerde Amerikaanse inlichtingenofficieren. Als een groep criminelen het complex binnendringt, is het aan een gepensioneerde officier en zijn zoon om in te grijpen. Totaal TV mag vijf keer een Pathé Thuis-code voor deze spraakmakende actiethriller weggeven.

  Interview

  • *

   Sander Lantinga

   Vier is te veel

   De gloednieuwe quiz Vier is te veel vraagt meer dan kennis alleen: zonder overtuigingskracht en eigenwijsheid schoppen de kandidaten het niet ver. In de zoektocht naar een spitsvondige presentator kwam SBS6 uit bij Radio 538-dj Sander Lantinga.
   Reacties0 reactie(s)