Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Nieuwe televisie? Wij geven vijf tips!

  Een nieuw jaar, een nieuwe tv? Voordat u uw onbestede vakantiebudget investeert in een fonkelnieuwe televisie, geven wij vijf onmisbare tips.
  22 december 2021
  comments 0
  Nieuwe televisie? Wij geven vijf tips!
  LG
  1. 1. Kies voor beeldkwaliteit

  Het klinkt misschien logisch, maar de beeldkwaliteit van een tv is waar het uiteindelijk om draait. Kies daarom de tv die binnen uw budget het beste beeld biedt. Experts zijn het er vrijwel unaniem over eens dat de oled-beeldtechniek superieur is aan lcd. Oled-televisies zijn in het algemeen ook duurder dan lcd-toestellen, maar de prijs van sommige 55 inch oled-tv’s is afgelopen jaar al onder de duizend euro gezakt. Als uw budget niet zo ver rijkt, dan zijn er ook lcd-toestellen te koop die dankzij technieken als QLED (Samsung) en NanoCell (LG) een heel behoorlijk plaatje weergeven. Let ook op de ondersteuning van HDR, een techniek die voor meer kleur en contrast zorgt. Een toestel dat zowel HDR10+ als Dolby Vision aan boord heeft is ideaal, maar Dolby Vision wordt het meest gebruikt.

   

  1. 2. Kies de juiste schermmaat en resolutie

  Vergeet de oude richtlijn die vertelde dat u op een afstand moet kijken van vijf of zes keer de beelddiagonaal. Door de hoge resolutie van de hedendaagse beeldschermen kunt u gerust een forse beeldmaat kiezen - als uw budget het toelaat natuurlijk - ook als u relatief dicht bij de tv zit. Zo’n groot scherm kan in het begin wat overweldigend zijn, maar het went snel en is dan wel zo aangenaam. In de praktijk blijkt een schermmaat tussen de 55 en 65 inch in de meeste gevallen ideaal voor de huiskamer. Over de resolutie van uw nieuwe tv zijn we kort: kies voor 4K Ultra HD. Het prijsverschil met verouderde HD-toestellen is klein, en de aanschaf van een dure 8K-televisie is voorlopig nog niet interessant door gebrek aan content in deze kwaliteit.

   

  1. 3. Smart TV: KPN en Ziggo

  Moderne tv’s zijn doorgaans Smart TV’s: televisies met een internetaansluiting. Dat is ideaal, want met zo’n toestel kunt u kijken naar YouTube, Netflix, Videoland en andere streamingdiensten zonder dat u extra apparaten hoeft aan te sluiten. Veel mensen kijken om die reden ook Ziggo of KPN direct via een app op hun Smart TV en gebruiken de bruikleendecoder dus niet meer. Helaas draaien niet alle apps op alle merken Smart TV’s, omdat fabrikanten verschillende platforms gebruiken. De Ziggo-app draait alleen op Android TV, het platform dat onder andere wordt gebruikt door Sony, Philips en de luxere modellen van Panasonic. De KPN-app draait op Smart TV’s van Samsung, LG en sinds dit jaar ook op Android TV. Met Android TV zit u dus meestal goed, en het is tevens het Smart TV platform met de meeste apps en mogelijkheden. Mocht u toch de voorkeur geven aan een tv met een ander Smart TV platform, dan kunt u eventueel Android TV toevoegen met een Chromecast mediaspeler. Deze is onzichtbaar aan te sluiten aan de achterkant van het toestel.

   

  1. 4. Let op aansluitingen en tuners

  Iets wat u beslist voorkomen wil: na een dure aankoop ontdekken dat een kleinigheid uw kijkplezier vergalt. Zo is het bijvoorbeeld heel vervelend als uw tv te weinig HDMI-ingangen heeft, en er elke keer met kabels en pluggen moet worden gerommeld zodra - bijvoorbeeld - de spelcomputer wordt gebruikt. Kijk dus voor aankoop of de tv genoeg HDMI- en USB-poorten heeft voor al uw randapparaten. Controleer ook of de tuners van de tv aan uw eisen voldoen. Moderne tv’s beschikken over een multituner voor DVB-T2 (zoals Digitenne), DVB-S2 (satelliet) en DVB-C (kabel), maar werken ze ook met de CI-module van uw aanbieder?

   

  1. 5. Benut uw budget optimaal

  We noemden budget al een aantal keer als factor bij de aanschaf van een tv. Het is dan ook belangrijk om uw geld zo verstandig mogelijk te besteden, zodat uw euro’s optimaal worden omgezet in kijkgenot. Het moment van aankoop speelt hierbij een grote rol. Merken lanceren ieder jaar nieuwe modellen, en voordat deze in de winkel verschijnen wordt de oude voorraad opgeruimd. Hierdoor kunnen tv’s vlak voor de zomer vaak veel voordeliger worden aangeschaft. Hou daarom de pricewatch van Tweakers in de gaten (tweakers.net/televisies/vergelijken/). Een ander goed moment is Black Friday, als winkels stunten met hun prijzen. Ook is de keuze voor een model van vorig jaar helemaal niet onverstandig als de korting groot genoeg is. Laat u niet verleiden tot de aankoop van een tv met een duur geluidssysteem aan boord. In de praktijk valt het geluid uit een platte tv eigenlijk altijd tegen. Steek uw geld liever in een betere beeldkwaliteit en investeer voor goed geluid in een soundbar of surroundsysteem. Dat kunt u altijd later nog aanschaffen - bijvoorbeeld met het vakantiegeld van volgend jaar.

 1. TV-TIP Manhunt: Deadly Games

  Manhunt: Deadly Games
  SBS 9 om 20:30 uur
  Misdaadserie Manhunt behandelt elk seizoen een waargebeurde terreurdaad. Deadly Games draait om Richard Jewell. Tijdens de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta vindt hij een staafbom. Jewell laat de omgeving ontruimen, maar als de bom afgaat, raken talloze mensen gewond. Het had veel erger kunnen zijn en hij wordt gezien als een held, maar dan ontstaan er twijfels over zijn verhaal.

  TV-TIP Prisoners

  Prisoners
  Net 5 om 20:30 uur
  De wereld van Keller Dover stort in als zijn dochter spoorloos verdwijnt. Rechercheur Loki pakt de zonderlinge Alex Jones op, maar moet hem wegens gebrek aan bewijs laten gaan. Keller is er zo van overtuigd dat de verdachte schuldig is, dat hij besluit het recht in eigen hand te nemen.

  Interview