Wat is Alles-in-1

Bij een alles-in-1 pakket worden alle diensten van een aanbieder samengevoegd in één abonnementsvorm. Dat biedt verschillende voordelen voor zowel de consument als de aanbieder. In het geval van vaste diensten worden tv, internet en telefoon gecombineerd in één abonnement. Overigens is telefoon daarbij van minder belang geworden: de vaste telefoonlijn speelt een kleinere rol nu met steeds meer mobiele abonnementen onbeperkt kan worden gebeld. Daarom noemen aanbieders de gecombineerde afname van tv en internet tegenwoordig ook alles-in-1.
Klanten binden
Voor de aanbieder betekenen alles-in-1 pakketten een hogere omzet. Ook maken zulke pakketten het gevaar van overstappen naar een andere aanbieder kleiner. Wie bijvoorbeeld een tv-abonnement bij aanbieder A koopt en een internetabonnement bij aanbieder B, zit in het klantenbestand van beide aanbieders. Aanbieder A kan de klant daardoor met gerichte aanbiedingen lokken om ook voor internet van aanbieder B naar A over te stappen. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Klanten met een alles-in-1 pakket zijn minder snel in de verleiding te brengen. Daarom zijn aanbieders vaak bereid om ze bepaalde kortingen geven.
Geld besparen
Met die korting hebben we direct het eerste voordeel voor de consument te pakken. Wie een beetje slim kan onderhandelen kan hiermee jaarlijks tientallen of zelfs meer dan honderd euro besparen, bijvoorbeeld in de vorm van gratis aanvullende televisie-abonnementen. Een ander belangrijk voordeel voor de consument is dat er slechts één maandelijkse rekening voor alle vaste diensten op de deurmat of in de mailbox valt. Dat scheelt in de administratie.
Bij storing
Zoals een groot voetballer ooit zei: ieder voordeel heeft zijn nadeel. En dat is bij alles-in-1 ook het geval. Het belangrijkste nadeel heeft met de continuïteit van diensten te maken. Bij een storing op het vaste netwerk worden vaak zowel tv, internet als telefoon gelijktijdig getroffen. De kans op een dergelijke totale tijdelijke uitval is het grootste bij aanbieders die de diensten via koper (DSL) en glasvezel leveren. Hierbij is internet altijd de basis en nodig voor het leveren van de andere diensten. Bij kabel zijn eigenlijk alleen internet en telefoon aan elkaar verbonden, al is de kans wel aanwezig dat bij een internetstoring ook tv uitvalt.