Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is codering?

  Codering is een techniek die tv-aanbieders gebruiken om hun uitzendingen te beschermen. Maar waarom is dit eigenlijk nodig?
  29 october 2021
  comments 0
  Wat is codering?
  Getty Images

  Er zijn meerdere redenen om tv-en radiozenders te beschermen met een codering. Zo’n codering maakt het onmogelijk dat iedereen zomaar naar de uitgezonden zenders en andere content kan kijken. Bij open netwerken kunnen namelijk niet alleen de klanten van een bepaalde aanbieder de tv- en radiozenders ontvangen. Iedereen met een geschikte ontvanger voor ether- of satelliettelevisie kan de zenders zomaar uit de lucht plukken. Bij kabel-tv is dat lastiger: daar kan alleen gekeken worden als het signaal op de kabel die het pand in komt actief is. Als grootste kabelbedrijf van Nederland is Ziggo de afgelopen jaren echter slordig geweest met het afsluiten van het signaal naar woningen en panden van voormalige klanten. In veel gevallen is het daarom nog mogelijk om zonder te betalen naar het ongecodeerde zenderaanbod te kijken.

   

  Niet betalen = niet kijken

  Met het bovenstaande in gedachte komen we bij de belangrijkste reden dat codering al meer dan dertig jaar door aanbieders wordt toegepast: het innen van abonnementsgeld. Met codering kunnen zenderpakketten worden samengesteld waarvoor de abonnee maandelijks moet betalen om naar de zenders te kunnen kijken. Wordt er niet betaald, dan vervallen de kijkrechten en blijft het beeld van de tv-zenders zwart en het geluid van de radiozenders stil.

   

  Smartcard en CI+

  Om gecodeerde zenders bij de abonnee in huis zichtbaar en hoorbaar te maken wordt in het geval van open netwerken in veel gevallen nog een smartcard gebruikt. Zonder zo’n smartcard - eventueel in combinatie met een CI+ module - in de tv-decoder of televisie kan er niet gekeken worden. En wordt het abonnementsgeld niet betaald, dan worden de kijkrechten voor de betreffende smartcard uitgezet. Bij gesloten netwerken, zoals IPTV via koper of glasvezel, krijgen abonnees geen smartcard, maar wordt codering eveneens gebruikt om verschillende zenderpakketten van elkaar te onderscheiden.

   

  Steeds meer codering

  Ook wordt codering steeds vaker ingezet om content te beschermen voor hergebruik en kopiëren. Zo kan codering ervoor zorgen dat opgenomen programma’s niet meer naar een computer gekopieerd kunnen worden, of dat reclames bij opgenomen programma’s niet meer kunnen worden doorgespoeld. De komende jaren zal de bescherming van content via codering verder aangescherpt worden. Dit heeft vooral te maken met de beeldkwaliteit. Contentleveranciers vragen aanbieders voor doorgifte van 4K-zenders de nieuwste vormen van codering te gebruiken, waardoor illegaal kijken of hergebruik van content een stuk lastiger wordt gemaakt.

  Meer over dit onderwerp

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de dvd van Luizenmoeder de film

   Na het wegvallen van directeur Anton proberen Ank en haar collega’s de school weer op de rails te krijgen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Er is onderbezetting, corona heeft alles op scherp gezet en de ouders zijn nog veeleisender dan voorheen. Totaal TV geeft de dvd van deze komedie vijf keer weg.

  TV-TIP Freeks wilde wereld

  Freeks wilde wereld
  NPO 3 om 18:11 uur
  Freek Vonk reist naar Nepal om de Bengaalse tijger in het echt te zien. Dit indrukwekkende dier is met uitsterven bedreigd.

  TV-TIP Christmas in Evergreen

  Christmas in Evergreen
  RTL 8 om 20:28 uur
  Allie is dierenarts in Evergreen. Ze ontmoet weduwnaar Ryan en zijn dochtertje Zoe, die vast zitten vanwege een sneeuwstorm.

  Interview

  • *

   Dionne Stax

   Droomhuis gezocht

   Het komende seizoen van Droomhuis gezocht kent een nieuw presentatieduo. Niet Carrie ten Napel en Sybrand Niessen maken hun opwachting, maar Carrie en Dionne Stax presenteren samen.
   Reacties0 reactie(s)