Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is de ACM?

  ACM is de afkorting van Autoriteit Consument & Markt. Het is een door de overheid aangestelde toezichthouder die meerdere taken heeft.
  20 januari 2023
  comments 0
  Wat is de ACM?
  Getty Images

  De ACM ontstond tien jaar geleden uit de fusie van de Consumentenautoriteit (CA), de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De ACM is er voor zowel consumenten als bedrijven.

   

  Voorwaarden aan fusie

  Controle op de naleving van de Mededingingswet is een belangrijke taak van de ACM. Het orgaan toetst bijvoorbeeld voorgenomen fusies of overnames van bedrijven, en bekijkt of deze geen nadelige gevolgen hebben voor consumenten of andere bedrijven binnen dezelfde sector. Met andere woorden: vindt er door de voorgenomen transactie een marktverstoring plaats? De ACM kan een fusie of overname afkeuren, maar ook een goedkeuring onder voorwaarden voorstellen. Bijvoorbeeld door te eisen dat bepaalde onderdelen van het fusie/overnamebedrijf worden afgestoten of in de verkoop gaan. Zo gaf de ACM bij het samengaan van de kabelbedrijven Ziggo en UPC in het huidige Ziggo alleen toestemming op voorwaarde dat Liberty Global de activiteiten op de filmcontentmarkt zou verkopen. Het gevolg was dat Film1 werd verkocht aan Sony. Op dit moment speelt in het medialandschap de overname van Talpa Network door RTL Group (RTL Nederland). De ACM moet bepalen of deze door mag gaan.

   

  ConsuWijzer

  Ook voor consumenten is de ACM belangrijk. Consumenten kopen steeds meer online via internetwinkels, en dat kan voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld als bestelde producten niet worden geleverd, maar de verkopende partij wel het geld wil ontvangen voor de verstuurde goederen. Of als verstuurde goederen beschadigd aankomen en de verkoper geen vergoeding of vervanging wil geven. Ook bij andere consumentenaangelegenheden is de ACM een loket bij geschillen. Hierbij speelt het ACM-platform ConsuWijzer een belangrijke rol. De ACM staat consumenten via ConsuWijzer (www.consuwijzer.nl) met informatie en advies bij om hun recht te halen. Ook probeert de ACM met dit platform te voorkomen dat consumenten tegen problemen aanlopen, bijvoorbeeld door tips te geven bij de overstap naar een andere dienstenaanbieder zoals energieleverancier.

   

  Vrije hardwarekeuze

  Bij de aanbieders van de vaste diensten tv en internet speelt de ACM eveneens een rol. Een jaar geleden zorgde de ACM ervoor dat Nederlanders bij alle internetaanbieders eigen modems en routers mochten gaan gebruiken. De aanbieders werden wettelijk verplicht om deze vrije hardwarekeuze mogelijk te maken. Ook bij tv-providers werd vrije hardwarekeuze geïntroduceerd. Deze geldt bij alle providers die een DVB uitzendnorm gebruiken, zoals Ziggo (kabel), KPN (Digitenne) en Canal Digitaal (satelliet).

 1. TV-TIP Gort over de Grens

  Gort over de Grens
  NPO 2 om 20:28 uur
  Ilja Gort weet wel hoe je een lekker wijntje moet brouwen – hij bottelt zich al jaren een slag in de rondte in zijn chateau in het dorpje Saint-Émilion, zo’n 20 kilometer ten oosten van Bordeaux. Toch waagt hij zich dit keer niet alleen aan een peperdure Franse klassieker, maar laat hij ook een Chateau Migraine de Touraine door zijn keel glijden. Moet hij de strip paracetamol alvast klaarleggen of valt de mythische wijn best te pruimen?

  TV-TIP Je Huis op Orde

  Je Huis op Orde
  SBS 6 om 20:30 uur
  Het huis van Esther en Jacob uit Heemstede was altijd al een puinhoop, maar sinds Esther de diagnose borstkanker kreeg, heeft ze helemaal geen energie meer om de bezem door de overvolle stulp te halen. Het resultaat is dat het duo en hun twee pubers inmiddels verdrinken in de janboel. Omdat Jacob zijn vrouw in deze woelige tijd een schoon en opgeruimd huis gunt, worden Viktor en zijn team van professioneel opruimers opgetrommeld. Maar of Esther daar nou op zit te wachten…

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)