Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is de ACM?

  ACM is de afkorting van Autoriteit Consument & Markt. Het is een door de overheid aangestelde toezichthouder die meerdere taken heeft.
  20 januari 2023
  comments 0
  Wat is de ACM?
  Getty Images

  De ACM ontstond tien jaar geleden uit de fusie van de Consumentenautoriteit (CA), de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De ACM is er voor zowel consumenten als bedrijven.

   

  Voorwaarden aan fusie

  Controle op de naleving van de Mededingingswet is een belangrijke taak van de ACM. Het orgaan toetst bijvoorbeeld voorgenomen fusies of overnames van bedrijven, en bekijkt of deze geen nadelige gevolgen hebben voor consumenten of andere bedrijven binnen dezelfde sector. Met andere woorden: vindt er door de voorgenomen transactie een marktverstoring plaats? De ACM kan een fusie of overname afkeuren, maar ook een goedkeuring onder voorwaarden voorstellen. Bijvoorbeeld door te eisen dat bepaalde onderdelen van het fusie/overnamebedrijf worden afgestoten of in de verkoop gaan. Zo gaf de ACM bij het samengaan van de kabelbedrijven Ziggo en UPC in het huidige Ziggo alleen toestemming op voorwaarde dat Liberty Global de activiteiten op de filmcontentmarkt zou verkopen. Het gevolg was dat Film1 werd verkocht aan Sony. Op dit moment speelt in het medialandschap de overname van Talpa Network door RTL Group (RTL Nederland). De ACM moet bepalen of deze door mag gaan.

   

  ConsuWijzer

  Ook voor consumenten is de ACM belangrijk. Consumenten kopen steeds meer online via internetwinkels, en dat kan voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld als bestelde producten niet worden geleverd, maar de verkopende partij wel het geld wil ontvangen voor de verstuurde goederen. Of als verstuurde goederen beschadigd aankomen en de verkoper geen vergoeding of vervanging wil geven. Ook bij andere consumentenaangelegenheden is de ACM een loket bij geschillen. Hierbij speelt het ACM-platform ConsuWijzer een belangrijke rol. De ACM staat consumenten via ConsuWijzer (www.consuwijzer.nl) met informatie en advies bij om hun recht te halen. Ook probeert de ACM met dit platform te voorkomen dat consumenten tegen problemen aanlopen, bijvoorbeeld door tips te geven bij de overstap naar een andere dienstenaanbieder zoals energieleverancier.

   

  Vrije hardwarekeuze

  Bij de aanbieders van de vaste diensten tv en internet speelt de ACM eveneens een rol. Een jaar geleden zorgde de ACM ervoor dat Nederlanders bij alle internetaanbieders eigen modems en routers mochten gaan gebruiken. De aanbieders werden wettelijk verplicht om deze vrije hardwarekeuze mogelijk te maken. Ook bij tv-providers werd vrije hardwarekeuze geïntroduceerd. Deze geldt bij alle providers die een DVB uitzendnorm gebruiken, zoals Ziggo (kabel), KPN (Digitenne) en Canal Digitaal (satelliet).

 1. TV-TIP Voetbal: Nations League (Vrouwen): Nederland - Engeland

  Voetbal: Nations League (Vrouwen): Nederland - Engeland
  NPO 3 om 19:30 uur
  Het valt moeilijk te beschrijven hoe succesvol Sarina Wiegman is. Ze leidde eerst de Oranje Leeuwinnen naar goud tijdens het EK van 2017, om vervolgens als bondscoach van Engeland dat trucje te herhalen én zichzelf en haar team afgelopen zomer bijna tot wereldkampioen te kronen. Maar genoeg complimenten voor de Nederlandse: vanavond is ze met haar Engeland tegenstander van Oranje en moet ze keihard verliezen, zo is het natuurlijk ook.

  TV-TIP The Big Bang Theory

  The Big Bang Theory
  Veronica om 19:30 uur
  Sommige comedyseries blijven leuk, zelfs wanneer ze tot in den treure worden herhaald. The Big Bang Theory is er zo eentje. De nerds Sheldon Cooper en Leonard Hofstadter weten alles van scheikunde, wiskunde en natuurkunde, maar van menselijke relaties hebben ze geen kaas gegeten. Al lukte het Sheldon wel om aan de vrouw te komen. In dit elfde seizoen heeft hij Amy ten huwelijk gevraagd, maar het vinden van een trouwdatum blijkt nog best lastig.

  Interview

  • *

   Harm Edens

   Dit Was Het Nieuws

   Hij heeft de rol van voorleesmoeder in Dit Was Het Nieuws én is een van de breinen achter legendarische comedyseries als In de Vlaamsche Pot en Het Zonnetje in Huis. Ja, Harm Edens (62) weet wel wat van humor.
   Reacties0 reactie(s)