Wat is de Google Assistent?
In 2016 kwam Google met een antwoord op Alexa van Amazon en Siri van Apple: een slimme assistent die luistert naar je stem en antwoord geeft in gesproken tekst. Inmiddels wordt de Google Assistent maandelijks gebuikt door een half miljard mensen in negentig landen met dertig verschillende talen.
Spraakgestuurd
Aanvankelijk zat de Google Assistent alleen in de Home-luidsprekers van Google, die later werden ongedoopt tot Nest, en in de eigen Pixel smartphones. Later kwam de Assistent ook beschikbaar op moderne Android-telefoons van andere merken en op Chromebooks, oordopjes, smartwatches en Android Auto, slimme software voor tijdens het autorijden. In al deze apparaten werkt de Google Assistent op dezelfde manier: spraakgestuurd. Stel een vraag of geef een opdracht, en de Assistent geeft antwoord of voert het uit. Zo kun je de Google Assistent iemand laten bellen uit je contactenlijst of een playlist laten spelen. Ook kun je vragen om weer- of verkeersinformatie, de route naar de dichtstbijzijnde supermarkt of het laatste nieuws. De Assistent kan ook fungeren als tolk in allerhande talen.
Smart TV
De Google Assistent is ook erg handig in de Smart TV, mediaspeler en tv-decoder. Als zo'n apparaat beschikt over Android TV of Google TV - zoals een Smart TV van Sony, de nieuwste Chromecast of de TV+ box van KPN - dan is het ook te bedienen met de Google Assistent. De bijbehorende afstandsbediening heeft hiervoor een Google Assistent-knop en een ingebouwde microfoon om je stem te herkennen. Vraag bijvoorbeeld of het geluid wat harder kan, of om YouTube of Netflix te openen. Ook kun je de Google Assistent vragen om bijvoorbeeld films met Tom Cruise te tonen, een romantische comedy te zoeken of The Office af te spelen. En wanneer je bent uitgekeken kun je de Google Assistent vragen om de tv uit te schakelen.
Kunstmatige intelligentie
Dat klinkt allemaal al reuze slim, maar het is nog vrij beperkt als we het vergelijken met wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is met kunstmatige intelligentie. Zo verstaat de Google Assistent vooral voorgekauwde zinnen en heeft hij moeite met 'natuurlijke' taal. Om gebruikers een geavanceerde AI-ervaring te bieden komt Google met de app Gemini, de opvolger van Bard. Met Gemini wordt het mogelijk echte gesprekken te voeren, zinvolle suggesties te krijgen en meer functies die we niet lang geleden nog 'typisch menselijk' vonden. Het is voorlopig niet de bedoeling dat Gemini de Google Assistent gaat vervangen. De Assistent blijft de standaard binnen Android en Gemini is alleen voor gebruikers die er zelf voor kiezen. Het lijkt echter waarschijnlijk dat Gemini op een gegeven moment alles kan wat de Google Assistent doet, en nog veel meer.