Wat is Dolby Vision IQ?
De afgelopen jaren hebben tv-fabrikanten sprongen vooruit gemaakt op het gebied van helderheid en contrast. Televisies zijn helderder dan ooit, maar kunnen tegelijkertijd écht zwart weergeven in plaats van donkergrijze tinten. De ideale televisie combineert deze twee en kan zeer heldere en diepzwarte beelden tegelijkertijd weergeven, zonder dat er detail verloren gaat. Hiervoor ontwikkelde de industrie de techniek HDR: High Dynamic Range. HDR komt in verschillende varianten, waarvan Dolby Vision en HDR10+ het meest ingeburgerd zijn. Vooral streamingdiensten als Netflix, Disney+ en Apple TV+ maken volop gebruik van HDR.
Dolby Vision
Bij alle HDR-varianten wordt de videostroom voorzien van metadata: informatie die aangeeft wat de optimale beeldinstellingen zijn. Deze kunnen per titel, per scène of zelfs per beeld worden aangepast. Terwijl HDR10+ vooral wordt toegepast door Samsung maken de meeste andere merken gebruik van Dolby Vision. Met Dolby Vision is het mogelijk om diepe en gedetailleerde zwarttonen weer te geven naast zeer heldere objecten - zoals zonlicht of een kaarsvlam - en dat alles met uiterst levendige kleuren. Nu het mogelijk is om in de huiskamer zo'n sterk verbeterd beeld weer te geven, maken de makers van series en films daar ook gebruik van. Dat is genieten voor kijkers met een toestel met HDR, maar kijkers die het zonder moeten doen klagen steeds vaker dat veel tv-series er tegenwoordig zo donker uitzien. Een goede HDR-weergave is dus echt wel belangrijk geworden.
Dat kan slimmer
In 2020 presenteerde Dolby een slimmere variant van zijn Dolby Vision-techniek, genaamd Dolby Vision IQ. Deze techniek maakt niet alleen gebruik van de metadata die met het beeld wordt meegestuurd, maar ook de situatie op de kijkplek. Als een tv in een felverlichte huiskamer hangt, zal Dolby Vision IQ zorgen voor beeld met meer helderheid. Hiervoor is het tv-toestel uitgerust met sensoren die het lokale omgevingslicht meten. Dolby Vision IQ herkent tevens wat voor content er getoond wordt, en stemt ook daar het beeld op af. Een sportverslag vraagt bijvoorbeeld om meer helderheid dan een speelfilm.
Extra scheut licht
Dat een televisie de helderheid afstemt om het omgevingslicht is niets nieuws: dit is een simpel trucje dat tv's al jaren kennen. Meestal levert het echter een onnatuurlijk en ongewenst effect op. Dolby Vision IQ slaagt erin om het aanpassen van de helderheid op een natuurlijke manier te doen. In een donkere kamer blijft het beeld onaangeroerd, maar overdag krijgt het een scheut extra licht die alles beter zichtbaar maakt. Dat maakt de aanwezigheid van Dolby Vision IQ iets om op te letten bij de aanschaf van uw volgende tv.