Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is eARC?

  ARC is een handige techniek die helpt bij het aansluiten van apparaten rond de televisie. De nieuwe versie eARC biedt nog meer voordelen.
  6 januari 2023
  comments 0
  Wat is eARC?

  Wie vroeger een geluidssysteem wilde aansluiten op de televisie, moest aan de slag met een wirwar van kabels tussen tv, versterker, dvd/blu-rayspeler en de bruikleendecoder van de tv-aanbieder. De komst van HDMI maakte dat veel overzichtelijker, met één kabel voor digitaal beeld en geluid. Binnen de HDMI-standaard heeft het ARC-protocol het aansluiten van geluidsapparatuur versimpeld.

   

  Wat is ARC?

  ARC staat voor Audio Return Channel; een retourkanaal voor geluid. Waarom is dat handig? Omdat het geluidssignaal rond de tv in twee richtingen moet kunnen gaan. Als u bijvoorbeeld een soundbar of AV-receiver op uw tv aansluit, dient deze gewoonlijk als schakelcentrum voor randapparatuur als dvd/blu-rayspelers, spelcomputers, mediaspelers en het ontvangerkastje van uw tv-aanbieder. Beeld én geluid worden dan via een HDMI-kabel naar de tv gestuurd. Maar soms is uw tv zelf de geluidsbron, bijvoorbeeld als u gebruikmaakt van de ingebouwde tuner van uw tv, of een van de Smart TV-apps. In dat geval moet het geluid juist van de tv richting soundbar of A/V-receiver gaan. Daarvoor wordt ARC gebruikt. Een soundbar of AV-receiver wordt daarom altijd aangesloten met de HDMI-poort waar de indicatie ‘ARC’ bij staat. Losse geluidskabels – analoog, coaxiaal of ­optisch – zijn hierdoor overbodig.

   

  Van ARC naar eARC

  ARC is dus superhandig, maar loopt al een tijdje tegen beperkingen aan. Het doorgeven van stereogeluid via een ARC-retourkanaal is geen probleem, maar voor meerkanaals geluid, zoals het veelgebruikte Dolby 5.1, is het toch wat krap. Het is mogelijk om via ARC naar meerkanaals geluid te luisteren, maar hiervoor wordt de datastroom wel gecomprimeerd, wat ten koste gaat van de geluidskwaliteit. Met eARC is dat verleden tijd. Dit protocol kan geluid tot wel 32 kanalen doorgeven, en heeft geen moeite met Dolby 7.1 zonder compressie. Ook geavanceerde surround sound systemen als Dolby Atmos en DTS:X kunnen met eARC probleemloos worden beluisterd, in tegenstelling tot met het oude ARC­protocol.

   

  Alleen met HDMI 2.1

  Voor de doorgifte van al deze data is een behoorlijke bandbreedte nodig. Daarom werkt eARC alleen binnen de nieuwste HDMI-standaard, HDMI 2.1. Sinds 2019 is deze standaard op steeds meer tv’s te vinden en thans is hij gemeengoed op nieuwe toestellen. Met een maximale bandbreedte van 48 Gb/s is HDMI 2.1 bijna drie keer zo snel als HDMI 2.0. Hierbij kan eARC voor het geluid tot 37 Mb/s gebruiken. De aanschaf van nieuwe kabels is niet altijd nodig. Als u een kabel gebruikt met de rating ‘Ultra High Speed’, dan is hij zeker geschikt voor eARC. Ook ‘High Speed+ethernet’ gaat waarschijnlijk prima werken.

 1. TV-TIP Schaatsen: World Cup Stavanger

  Schaatsen: World Cup Stavanger
  NPO 1 om 14:20 uur
  Je zou haar zo zonder helm bijkans niet herkennen, maar Marijke Groenewoud schaatst haar rondjes niet alleen maar op de achtervolging en massastart. De Hallumse reed tijdens het World Cup kwalificatietoernooi op de 1.500 meter zelfs naar het goud, nog voor topfavoriet Antoinette Rijpma-de Jong. Tijdens de aftrap van het World Cup-seizoen in het Japanse Obihiro bleef een nieuwe krachtmeting uit: de ploeg van Jillert Anema bleef thuis. In het Noorse Stavanger is Groenewoud wél weer van de partij.

  TV-TIP The Last Boy Scout

  The Last Boy Scout
  Paramount Network om 20:00 uur
  Privédetective Joe Hallenbeck (Bruce Willis) zit aan de grond. Dus komt het goed uit dat ex-footballspeler Jimmy Dix (Damon Wayans) hem inhuurt om zijn vriendin Cory (Halle Berry) te beschermen. Cory heeft belastende informatie over de eigenaar van Jimmy's oude club. Als ze vermoord wordt besluiten Joe en Jimmy haar dood te wreken.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)