Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is eARC?

  ARC is een handige techniek die helpt bij het aansluiten van apparaten rond de televisie. De nieuwe versie eARC biedt nog meer voordelen.
  6 januari 2023
  comments 0
  Wat is eARC?

  Wie vroeger een geluidssysteem wilde aansluiten op de televisie, moest aan de slag met een wirwar van kabels tussen tv, versterker, dvd/blu-rayspeler en de bruikleendecoder van de tv-aanbieder. De komst van HDMI maakte dat veel overzichtelijker, met één kabel voor digitaal beeld en geluid. Binnen de HDMI-standaard heeft het ARC-protocol het aansluiten van geluidsapparatuur versimpeld.

   

  Wat is ARC?

  ARC staat voor Audio Return Channel; een retourkanaal voor geluid. Waarom is dat handig? Omdat het geluidssignaal rond de tv in twee richtingen moet kunnen gaan. Als u bijvoorbeeld een soundbar of AV-receiver op uw tv aansluit, dient deze gewoonlijk als schakelcentrum voor randapparatuur als dvd/blu-rayspelers, spelcomputers, mediaspelers en het ontvangerkastje van uw tv-aanbieder. Beeld én geluid worden dan via een HDMI-kabel naar de tv gestuurd. Maar soms is uw tv zelf de geluidsbron, bijvoorbeeld als u gebruikmaakt van de ingebouwde tuner van uw tv, of een van de Smart TV-apps. In dat geval moet het geluid juist van de tv richting soundbar of A/V-receiver gaan. Daarvoor wordt ARC gebruikt. Een soundbar of AV-receiver wordt daarom altijd aangesloten met de HDMI-poort waar de indicatie ‘ARC’ bij staat. Losse geluidskabels – analoog, coaxiaal of ­optisch – zijn hierdoor overbodig.

   

  Van ARC naar eARC

  ARC is dus superhandig, maar loopt al een tijdje tegen beperkingen aan. Het doorgeven van stereogeluid via een ARC-retourkanaal is geen probleem, maar voor meerkanaals geluid, zoals het veelgebruikte Dolby 5.1, is het toch wat krap. Het is mogelijk om via ARC naar meerkanaals geluid te luisteren, maar hiervoor wordt de datastroom wel gecomprimeerd, wat ten koste gaat van de geluidskwaliteit. Met eARC is dat verleden tijd. Dit protocol kan geluid tot wel 32 kanalen doorgeven, en heeft geen moeite met Dolby 7.1 zonder compressie. Ook geavanceerde surround sound systemen als Dolby Atmos en DTS:X kunnen met eARC probleemloos worden beluisterd, in tegenstelling tot met het oude ARC­protocol.

   

  Alleen met HDMI 2.1

  Voor de doorgifte van al deze data is een behoorlijke bandbreedte nodig. Daarom werkt eARC alleen binnen de nieuwste HDMI-standaard, HDMI 2.1. Sinds 2019 is deze standaard op steeds meer tv’s te vinden en thans is hij gemeengoed op nieuwe toestellen. Met een maximale bandbreedte van 48 Gb/s is HDMI 2.1 bijna drie keer zo snel als HDMI 2.0. Hierbij kan eARC voor het geluid tot 37 Mb/s gebruiken. De aanschaf van nieuwe kabels is niet altijd nodig. Als u een kabel gebruikt met de rating ‘Ultra High Speed’, dan is hij zeker geschikt voor eARC. Ook ‘High Speed+ethernet’ gaat waarschijnlijk prima werken.

 1. TV-TIP Gort over de Grens

  Gort over de Grens
  NPO 2 om 20:28 uur
  Ilja Gort weet wel hoe je een lekker wijntje moet brouwen – hij bottelt zich al jaren een slag in de rondte in zijn chateau in het dorpje Saint-Émilion, zo’n 20 kilometer ten oosten van Bordeaux. Toch waagt hij zich dit keer niet alleen aan een peperdure Franse klassieker, maar laat hij ook een Chateau Migraine de Touraine door zijn keel glijden. Moet hij de strip paracetamol alvast klaarleggen of valt de mythische wijn best te pruimen?

  TV-TIP Je Huis op Orde

  Je Huis op Orde
  SBS 6 om 20:30 uur
  Het huis van Esther en Jacob uit Heemstede was altijd al een puinhoop, maar sinds Esther de diagnose borstkanker kreeg, heeft ze helemaal geen energie meer om de bezem door de overvolle stulp te halen. Het resultaat is dat het duo en hun twee pubers inmiddels verdrinken in de janboel. Omdat Jacob zijn vrouw in deze woelige tijd een schoon en opgeruimd huis gunt, worden Viktor en zijn team van professioneel opruimers opgetrommeld. Maar of Esther daar nou op zit te wachten…

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)