Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is een hotspot?

  We willen altijd en overal internet, ook als we op pad zijn, op bezoek of in het buitenland. Een openbaar wifi-toegangspunt of hotspot is dan ideaal.
  16 december 2022
  comments 0
  Wat is een hotspot?
  Getty Images

  Mobiele data is tegenwoordig goedkoper dan ooit. Dat is mede te danken aan de Europese regelgeving ‘roam like home’, waardoor providers in de EU mobiele data vanuit de nationale databundel moeten leveren. Onverwacht hoge rekeningen voor gebruik van mobiel internet in het buitenland behoren dan ook grotendeels tot het verleden. Als we heel veel data verbruiken of buiten de EU zijn, heeft wifi de voorkeur. Meestal gebruiken we dan een hotspot, maar dit is niet zonder gevaren.

   

  Gratis via wifi

  Een hotspot is een openbaar draadloos wifi-toegangspunt tot het internet. Zo heeft Ziggo in Nederland onder de naam Ziggo Wifispots een vrijwel volledig dekkend hotspot-netwerk ingericht in zijn verzorgingsgebied. Wie geen internetabonnement bij Ziggo heeft, kan gebruikmaken van hotspots die in veel openbare gebouwen, horeca, hotels en zelfs treinen aanwezig zijn. Met een hotspot kan zonder eigen databundel toch een internetverbinding worden gemaakt. In het buitenland zijn ook hotspots beschikbaar, maar vaak op minder plekken dan in Nederland. Zowel binnen als buiten Nederland worden hotspots vaak benut bij internethandelingen die veel data verbruiken, bijvoorbeeld als we online naar tv-zenders of een streamingdienst kijken. Dit verbruikt zoveel data dat het een aanslag is op de mobiele databundel. Voor andere handelingen - zoals surfen, e-mail, WhatsApp en sociale media - is de mobiele databundel meestal wel toereikend. Binnen de EU tenminste. Buiten de EU is het altijd aan te raden om waar mogelijk een hotspot te gebruiken. De kosten van mobiele data kunnen buiten de EU namelijk flink oplopen.

   

  Gedeelde snelheid

  Een hotspot lijkt dus een ideale manier om zonder extra kosten draadloos te kunnen internetten, net zoals thuis. Toch zijn er verschillende valkuilen. Een hotspot is een openbaar netwerk dat niet alleen door u, maar ook door vele anderen wordt gebruikt. Dit brengt diverse nadelen met zich mee. Zo wordt de beschikbare internetsnelheid op de hotspot ook gedeeld. De snelheid kan op piekmomenten dus traag zijn. Veel eigenaren van hotspots hebben bovendien een limiet aan de maximaal beschikbare internetsnelheid gesteld om instabiliteit te voorkomen.

   

  Veiligheid

  Een andere valkuil is de veiligheid. Wees er zeker van dat u een hotspot gebruikt die betrouwbaar is, bijvoorbeeld door te checken of hij wordt beheerd door een gebouw of bedrijf. Internetcriminelen zetten op drukke plekken namelijk wel eens eigen hotspots op om zo toegang te krijgen tot apparaten en inlogdata. Omdat ook een betrouwbare hotspot openbaar is, kunt u het beste gebruik maken van een VPN. Op deze manier zijn uw apparaten en persoonlijke data als inloggegevens, wachtwoorden en bankrekeningen beter beschermd.

 1. TV-TIP Gort over de Grens

  Gort over de Grens
  NPO 2 om 20:28 uur
  Ilja Gort weet wel hoe je een lekker wijntje moet brouwen – hij bottelt zich al jaren een slag in de rondte in zijn chateau in het dorpje Saint-Émilion, zo’n 20 kilometer ten oosten van Bordeaux. Toch waagt hij zich dit keer niet alleen aan een peperdure Franse klassieker, maar laat hij ook een Chateau Migraine de Touraine door zijn keel glijden. Moet hij de strip paracetamol alvast klaarleggen of valt de mythische wijn best te pruimen?

  TV-TIP Je Huis op Orde

  Je Huis op Orde
  SBS 6 om 20:30 uur
  Het huis van Esther en Jacob uit Heemstede was altijd al een puinhoop, maar sinds Esther de diagnose borstkanker kreeg, heeft ze helemaal geen energie meer om de bezem door de overvolle stulp te halen. Het resultaat is dat het duo en hun twee pubers inmiddels verdrinken in de janboel. Omdat Jacob zijn vrouw in deze woelige tijd een schoon en opgeruimd huis gunt, worden Viktor en zijn team van professioneel opruimers opgetrommeld. Maar of Esther daar nou op zit te wachten…

  Interview

  • *

   Maarten Remmers

   Keuringsdienst van Waarde

   Verslaggever en researcher Maarten Remmers zoekt in Keuringsdienst van Waarde naar de verhalen achter producten.
   Reacties0 reactie(s)