Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is een IPTV-streamer?

  Als tv-zenders via het internet in de huiskamer komen spreken we van IPTV. Soms is dat gratis, soms moet ervoor worden betaald.
  23 maart 2023
  comments 0
  Wat is een IPTV-streamer?

  Door de nog altijd hoge inflatie zoeken veel huishoudens naar posten om op te bezuinigen. Kan er bijvoorbeeld worden beknibbeld op de tv- en streaming­abonnementen? In veel gevallen luidt het antwoord ja. Vooral het zenderabonnement van de tv-aanbieder is een forse maandelijkse kostenpost. Dit tv-abonnement wordt vaak ingeruild voor IPTV. Veel mensen denken dan direct aan een illegaal abonnement waarbij internet­criminelen voor enkele tientjes per jaar toegang bieden tot duizenden tv-zenders, maar dat is zeker niet altijd het geval.

   

  Zenderlijst

  Op het internet zijn honderden of zelfs duizenden internetstreams van tv-zenders gratis en volledig legaal beschikbaar. Via hobbyclub De Transponder (www.detransponder.nl) is zelfs een complete zenderlijst beschikbaar waarin de meeste van deze internetstreams zijn verzameld. Eenmaal geïnstalleerd wordt deze zenderlijst automatisch maandelijks bijgewerkt.

   

  Streamer-app

  Maar hoe krijg je de zenders uit deze zenderlijst nu op de televisie? Dat gaat via een IPTV-streamer. Dit is een applicatie (app) die bijvoorbeeld op een Smart TV of online mediaspeler wordt geïnstalleerd. Hierin kan het bestand met de zenderlijst (meestal een m3u-file) worden ingelezen. Overzichtelijk worden vervolgens alle beschikbare internetstreams van tv-zenders in een lijst gezet. En net als bij lineaire tv kan de kijker daarna via de afstandsbediening van de tv of media­speler van zender naar zender zappen.

   

  App kiezen

  Dit lijkt makkelijk, maar de praktijk is een beetje anders. Er zijn namelijk meerdere IPTV-streamers beschikbaar. Sommige zijn goed, andere uiterst beperkt en minder geschikt voor dagelijks gebruik. Om het allemaal nog moeilijker te maken, zijn de betere apps niet voor ieder besturingssysteem beschikbaar. Wie bijvoorbeeld een Apple TV mediaspeler gebruikt voor het streamen van IPTV-zenderlijsten kan niet kiezen uit alle apps die wel voor Android TV beschikbaar zijn. En het veelgebruikte Tizen-besturingsplatform van de Smart TV’s van Samsung heeft ook weer zijn eigen apps. Onze tip is dan ook om meerdere IPTV-streamers uit te proberen en degene te kiezen die het beste bij u past.

   

  Aanbevolen

  Onze tips zijn: IPTV Streamer Pro (Apple TV), TiViMate (Android TV) en GSE Smart Player Pro (Apple TV, Android TV en Tizen). Als een bepaalde IPTV-streamer goed bevalt, is het een goed idee om de betaalde pro-versie aan te schaffen. Deze biedt extra mogelijkheden die het kijken van zenders via IPTV nog plezieriger maken.

  Meer over dit onderwerp

 1. Interview

  • *

   Bob Sikkes

   De Moeite Waard?!

   Terwijl Kopen zonder Kijken nog loopt, is Bouwkundige des Vaderlands Bob Sikkes (57) alweer aan een nieuw project begonnen: De Moeite Waard?!, waarin landgenoten huizen kopen, verbouwen en direct weer verkopen.
   Reacties0 reactie(s)