Wat is een NAS?

NAS is de afkorting voor Network Attached Storage, ofwel een data-opslagmogelijkheid in uw eigen thuisnetwerk. Een NAS is eigenlijk een kleine, eenvoudige server met een aantal harde schijven waarop u computerdata, muziek, video en andere mediabestanden kunt bewaren. Omdat de NAS met een ethernetkabel verbonden wordt met uw router, zijn de bestanden op elk apparaat in uw netwerk beschikbaar - ook via wifi. Dat biedt heel wat mogelijkheden.
Opties
Bestanden op de NAS zijn beschikbaar op pc's en laptops, maar ook op tablets, smartphones, mediaspelers en sommige Smart TV's. Allemaal kunnen ze muziek- en videobestanden die op de NAS staan afspelen. De NAS kan ook apps draaien voor diverse toepassingen, bijvoorbeeld het beheer van een mediabibliotheek. Ook zijn er apps waarmee u gemakkelijk back-ups kunt maken, bestanden kopieert naar de cloud, of juist vanuit de cloud naar uw NAS. Zo heeft u altijd een reservekopie van uw waardevolle files. Omdat de NAS niet in de buurt van u computer hoeft te staan, is dat extra veilig. Vaak heeft een NAS ook de mogelijkheid om mediabestanden te downloaden via het populaire bittorrent-protocol. Op uw NAS kunt u ook een speciale map maken om files via het internet te delen met mensen buiten uw huishouden.
Configuratie
De eenvoudigste NAS beschikt over één harde schijf. Met twee schijven groeit het aantal opties. U kunt dan tijdens de installatie een zogeheten RAID-configuratie kiezen. Met RAID-0 benut u de snelheid van beide schijven tegelijk. Schrijven en lezen van data gaat dan in theorie twee keer zo snel. Een nadeel is dat u al uw data verliest als een van de schijven stuk mocht gaan. Met een RAID-1 configuratie speelt u meer op safe. De tweede schijf is dan een identieke kopie van de eerste. Als er een schijf kapotgaat, bent u geen data verloren. Wel halveert dit de effectieve opslagcapaciteit van uw NAS. Er zijn ook NAS-modellen met vier of meer schijven. Deze hebben nog meer mogelijkheden, maar zijn voor thuisgebruik excessief duur.
Kooptips
Een NAS is bij aanschaf doorgaans leeg, dus zonder schijven. Als u een NAS koopt met plek voor meerdere schijven, kies dan schijven van een identiek merk, type en formaat. In plaats van harde schijven (HDD) worden tegenwoordig steeds vaker SSD-drives gebruikt. Die zijn stiller en sneller, maar ook een stuk duurder. Sommige harde schijven worden volgens de fabrikant speciaal gemaakt voor gebruik in een NAS, en soms zijn ze per twee voordeliger. Populaire NAS-merken zijn Synology, QNAP, Buffalo en WD. Een NAS met plek voor twee schijven kost al snel 300 euro. Harde schijven van 4 terabyte bieden voor zo'n 100 euro per stuk momenteel de meeste opslagcapaciteit per euro.