Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is een NAS?

  U leest het soms in onze tests: ontvangers en mediaspelers die muziek en geluid kunnen afspelen vanaf een NAS. Wat is zo'n NAS precies?
  12 oktober 2023
  comments 0
  Wat is een NAS?

  NAS is de afkorting voor Network Attached Storage, ofwel een data-opslagmogelijkheid in uw eigen thuisnetwerk. Een NAS is eigenlijk een kleine, eenvoudige server met een aantal harde schijven waarop u computerdata, muziek, video en andere mediabestanden kunt bewaren. Omdat de NAS met een ethernetkabel verbonden wordt met uw router, zijn de bestanden op elk apparaat in uw netwerk beschikbaar - ook via wifi. Dat biedt heel wat mogelijkheden.

   

  Opties

  Bestanden op de NAS zijn beschikbaar op pc's en laptops, maar ook op tablets, smartphones, mediaspelers en sommige Smart TV's. Allemaal kunnen ze muziek- en videobestanden die op de NAS staan afspelen. De NAS kan ook apps draaien voor diverse toepassingen, bijvoorbeeld het beheer van een mediabibliotheek. Ook zijn er apps waarmee u gemakkelijk back-ups kunt maken, bestanden kopieert naar de cloud, of juist vanuit de cloud naar uw NAS. Zo heeft u altijd een reservekopie van uw waardevolle files. Omdat de NAS niet in de buurt van u computer hoeft te staan, is dat extra veilig. Vaak heeft een NAS ook de mogelijkheid om mediabestanden te downloaden via het populaire bittorrent-protocol. Op uw NAS kunt u ook een speciale map maken om files via het internet te delen met mensen buiten uw huishouden.

   

  Configuratie

  De eenvoudigste NAS beschikt over één harde schijf. Met twee schijven groeit het aantal opties. U kunt dan tijdens de installatie een zogeheten RAID-configuratie kiezen. Met RAID-0 benut u de snelheid van beide schijven tegelijk. Schrijven en lezen van data gaat dan in theorie twee keer zo snel. Een nadeel is dat u al uw data verliest als een van de schijven stuk mocht gaan. Met een RAID-1 configuratie speelt u meer op safe. De tweede schijf is dan een identieke kopie van de eerste. Als er een schijf kapotgaat, bent u geen data verloren. Wel halveert dit de effectieve opslagcapaciteit van uw NAS. Er zijn ook NAS-modellen met vier of meer schijven. Deze hebben nog meer mogelijkheden, maar zijn voor thuisgebruik excessief duur.

   

  Kooptips

  Een NAS is bij aanschaf doorgaans leeg, dus zonder schijven. Als u een NAS koopt met plek voor meerdere schijven, kies dan schijven van een identiek merk, type en formaat. In plaats van harde schijven (HDD) worden tegenwoordig steeds vaker SSD-drives gebruikt. Die zijn stiller en sneller, maar ook een stuk duurder. Sommige harde schijven worden volgens de fabrikant speciaal gemaakt voor gebruik in een NAS, en soms zijn ze per twee voordeliger. Populaire NAS-merken zijn Synology, QNAP, Buffalo en WD. Een NAS met plek voor twee schijven kost al snel 300 euro. Harde schijven van 4 terabyte bieden voor zo'n 100 euro per stuk momenteel de meeste opslagcapaciteit per euro.

 1. TV-TIP Volle Zalen

  Volle Zalen
  NPO 2 om 20:26 uur
  Zijn laatste voorstelling Voor iedereen beter is stijf uitverkocht, maar volle zalen waren voor Richard Groenendijk lang niet altijd vanzelf­sprekend. Samen met Cornald Maas bezoekt ‘laatbloeier’ Groenendijk zijn ouderlijk huis in het Zeeuwse dorp waar hij opgroeide. Droomde hij als jongetje al van het theater? En hoe behield hij zijn zelfvertrouwen in de tijd dat hij speelde voor ‘soms maar twintig mensen’? Tijdens de opname overlijdt Richards regisseur en vriendin Wimie Wilhelm. Wat betekent haar overlijden voor Groenendijk en zijn werk?

  TV-TIP London Has Fallen

  London Has Fallen
  Veronica om 20:30 uur
  Alle leiders van de westerse wereld zullen in Londen aanwezig zijn voor de begrafenis van de Britse premier. Maar wat een sober, en tevens streng bewaakt, evenement had moeten worden, verandert in een grote chaos. Terroristen proberen al deze leiders te vermoorden. MI6-agent Mike Banning (Gerard Butler) wil hier een stokje voor te steken.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)