Wat is een ONT?
Glasvezel is in opmars in Nederland. De grote aanjager van de snelle uitrol van glasvezel is KPN, met het eigen glasvezelnetwerk NetwerkNL en met Glaspoort, een joint venture met pensioenfonds ABP. Maar ook Delta Fiber en Open Dutch Fiber leggen in rap tempo glasvezel aan. Glasvezel is een nieuwere techniek dan coax (kabel) en koperdraad (DSL), en zo'n nieuwe techniek brengt ook nieuwe begrippen en voor gebruikers onbekende benamingen met zich mee. ONT is daar één van.
Glasvezelkastje
ONT is de afkorting van Optical Network Terminal. De ONT staat nu eventjes in de belangstelling omdat KPN is begonnen met een omwisselcampagne. Een bepaald ouder type ONT is dermate storingsgevoelig dat KPN op eigen initiatief alle ONT's van dit type die bij klanten in de meterkast zijn gemonteerd wil vervangen. Een juiste beslissing, omdat de ONT een cruciaal onderdeel is binnen de geleverde glasvezeldiensten van een provider. Het belangrijkste kenmerk van glasvezel is de enorme snelheid waarmee data verzonden kan worden. Veel sneller dan bij traditionele coax- en kopernetwerken. Dit komt omdat de data in de vorm van een lichtsignaal wordt verstuurd. Dit zorgt voor minder storingen en wegvallende signaalkwaliteit, en daardoor voor een hogere internetsnelheid.
Optisch naar elektrisch
De Optical Network Terminal zet de lichtsignalen van de glasvezel om in elektrische signalen, die via een ethernetverbinding naar een modem/router worden verstuurd. Vanaf dat punt wordt de data via een UTP-kabel of draadloos via wifi verzonden naar apparaten als pc, laptop, tablet, smartphone en Smart TV. Het voordeel van een losse ONT is dat de klant hierdoor eigen hardware kan gebruiken in de vorm van een internetmodem. Als de signaalomzetting in de bruikleenmodem van de provider zelf zou plaatsvinden, dan was vrije hardwarekeuze geen optie.
Geschikt voor multigig
De huidige ONT converters zijn geschikt voor een doorvoersnelheid van maximaal 10 Gb/s en kunnen overweg met de XGS-PON techniek. De ONT wordt in vrijwel alle gevallen geleverd door de eigenaar van het netwerk of de provider waarbij het internetabonnement is afgesloten. Deze partijen beslissen dan ook welk merk en model ONT er bij de klant in de meterkast komt. De meest voorkomende storing is een probleem met de kabel tussen de ONT en de internetmodem. Zeker als het abonnement van gigabit naar multigig wordt opgewaardeerd, moet deze kabel van een goede kwaliteit zijn: minimaal cat6, in monteurstermen. Ook is het aan te raden een door de fabrikant van de ONT meegeleverde netwerkkabel te gebruiken. Een zelfgemaakte netwerkkabel heeft als voordeel dat hij op de juiste lengte kan worden gemaakt, maar het nadeel is dat de kans op internetstoringen hierdoor toeneemt.