Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is een podcast?

  Podcasts doen voor radio wat streamingdiensten doen voor tv. Al bijna twee miljoen Nederlanders luisteren podcasts, en zo luistert u mee.
  3 october 2021
  comments 0
  Wat is een podcast?
  Getty Images

  In plaats van te wachten tot uw favoriete radioprogramma voorbijkomt, kunt u ook kiezen om een podcast te luisteren. Een podcast is een geluidsbestand dat u waar en wanneer u maar wilt kunt beluisteren. Podcasts luistert u online, maar u kunt ze ook downloaden en op een later moment beluisteren als u geen internetverbinding heeft, zoals in de trein of de auto. Er zijn podcasts met muziek, fictie, maar ook over talloze andere onderwerpen, zoals actualiteiten en achtergronden, film en televisie, sport, cultuur, politiek en nog veel meer.

   

  Hoe luisteren?

  Een podcast beluisteren kan op veel verschillende apparaten. De meeste mensen gebruiken hun smartphone. Luisteren kan via een oortelefoon, maar ook via bluetooth op een geschikte luidspreker of autoradio. U kunt ook podcasts luisteren via de tablet, laptop, pc of een slimme speaker. Podcasts beluistert u via een speciale podcast-app of met een browser op een website. Populaire podcast-apps en websites zijn bijvoorbeeld Google Podcasts, Apple Podcasts (alleen voor iOS), Stitcher en Juke, maar ook muziekdienst Spotify geeft toegang tot talloze podcasts.

   

  NPO

  In Nederland is de NPO een van de grootste producenten van podcasts. De publieke omroepen hebben al zo’n vierhonderd podcasts op hun naam staan en daar komen wekelijks nieuwe bij. De podcasts zijn het gemakkelijkst te vinden op NPO Luister, de eigen podcast-app van de NPO. Ook een goede bron van Nederlandstalige podcasts is BNR. In de tientallen postcast van BNR ligt de nadruk op economie, ondernemen en beleggen, maar ook onderwerpen als politiek, sport en auto’s komen voorbij. Op www.bnr.nl/podcasts vindt u een overzicht.

   

  Waargebeurde misdaad

  Het populairste soort podcasts is waarschijnlijk true crime, ofwel waargebeurde misdaad. Amerikanen zijn een meester in het genre met podcast-hits als Dr. Death en Serial, maar ook Nederland doet aardig mee met bijvoorbeeld Onland, Moordcast en De moord op de indiaan.

   

  Gids

  In een televisiegids zult u tevergeefs zoeken naar een overzicht van podcasts. Gelukkig zijn er wel websites die u helpen om podcasts te vinden die bij uw interesses passen, zoals PodNL (www.podcastluisteren.nl) en Nederlandse Podcasts (www.nederlandse-podcasts.nl). Ook binnen de podcast-apps kunt u zoeken op onderwerp. En het kon natuurlijk niet anders dan dat er ook een podcast is over podcasts. VINK is een podcast die wekelijks drie nieuwe podcasts onder de aandacht brengt.

  Meer over dit onderwerp

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de 4K Ultra HD van A Clockwork Orange

   Al stampend, stelend, zingend, tapdansend en verkrachtend vermaakt Alex, een vandaal met een bolhoed, zich uitstekend, al is het op tragische wijze ten koste van anderen. Dit voor vier Oscars genomineerde, krachtig staaltje filmkunst verleidt, choqueert en is nog steeds aangrijpend.

  TV-TIP Keuringsdienst van waarde

  Keuringsdienst van waarde
  BVN-TV om 09:55 uur
  Skyr, zuivel helemaal uit IJsland, die barst van de calcium en eiwitten. Maar is dat gezonde witte goedje nou yoghurt of kwark?

  TV-TIP Crazy Rich Asians

  Crazy Rich Asians
  Net5 om 20:30 uur
  Rachel vergezelt haar vriend Nick naar de bruiloft van zijn beste vriend in Singapore. Daar ontdekt zij dat Nick stinkend rijk is.

  Interview

  • *

   Leonie ter Braak

   Cupido Ofzo

   Samen met Wendy van Dijk helpt Leonie ter Braak in Cupido ofzo mensen met een beperking de liefde van hun leven te vinden.
   Reacties0 reactie(s)