Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is een smart home systeem?

  Slimme lampen, sloten, gordijnen en de slimme thermostaat: je bestuurt ze met een smart home systeem. Maar hoe, en met welk systeem dan?
  19 juli 2023
  comments 0
  Wat is een smart home systeem?

  Apparatuur voor een smart home - van slimme ledlampen tot de deurbel met camera - was ooit het domein van gadgetfreaks. Tegenwoordig koop je deze spullen voor weinig geld bij de Hema, Action of Ikea. Maar al die apparaatjes zijn niet slim van zichzelf: daarvoor hebben ze een app nodig en een systeem dat alles aan met elkaar verbindt. En zoals wel vaker staat de consument daarbij voor een lastige keuze tussen verschillende smart home systemen.

   

  Google versus Apple

  De bekendste smart home systemen zijn Google Home, Apple HomeKit en Amazon Alexa. Deze hebben alle drie hun eigen spraakgestuurde assistent, zodat ze met de stem te bedienen zijn. Omdat Alexa geen Nederlands verstaat, is dit systeem in Nederland minder populair. Alle systemen kunnen ongeveer hetzelfde, maar er zijn ook verschillen. Voor Apple-gebruikers is HomeKit waarschijnlijk het gemakkelijkst in gebruik, maar dit systeem is alleen met Apple-apparaten aan te sturen. Een iPhone-eigenaar die het toestel in de toekomt inruilt voor een Android-smartphone heeft hiermee geen toegang meer tot de smart home. Een onprettig idee. Google Home is beschikbaar voor zowel Android- als Apple-apparatuur, dus heeft dit nadeel niet. Beide systemen kunnen verbinding maken met slimme apparaten - lampen, sensoren, stofzuigers en ga zo maar door - van een groot aantal fabrikanten. Google biedt hierbij de ruimste keuze.

   

  Alternatieven

  Naast Google en Apple zijn er nog meer prima alternatieven. Wie graag bij Ikea koopt, zal vast hebben gezien dat het Zweedse warenhuis tegenwoordig vol slimme lampen, rolgordijnen, luchtreinigers, sensoren en speakers ligt. Met de draadloze Dirigera-hub knoop je alles aan elkaar en bestuur je het huis met de Ikea Home Smart app. Ook de smart home spulletjes van Hema, Action en Kruidvat hebben een eigen smart home systeem, maar gelukkig zijn dat allemaal varianten van het platform van Tuya, dat je ook vaak tegenkomt als Smart Life. Ook dat werkt prima. Heel fijn is dat de systemen van Ikea, Tuya en andere fabrikanten meestal met niet al te veel moeite kunnen worden bediend vanuit Google Home of Apple HomeKit, inclusief spraakbesturing.

   

  Om op te letten

  Wie een keuze heeft gemaakt voor een smart home systeem, doet er bij aankopen goed aan om te controleren of slimme apparatuur daar wel mee samenwerkt. Dit staat gewoonlijk met een logo op de verpakking vermeld. Ook een aandachtspunt is de ondersteuning van Matter, een nieuw en breed ondersteund protocol daarmee apparaten van verschillende fabrikanten en met diverse standaarden gemakkelijker samenwerken. Ook het Matter-logo staat op de verpakking aangegeven.