Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is een universele afstandsbediening?

  Een afstandsbediening gaat vaak minder lang mee dan het apparaat waar hij bij hoort. Een universele afstandsbediening brengt dan uitkomst.
  18 february 2022
  comments 0
  Wat is een universele afstandsbediening?

  Het gebeurt iedereen wel eens: de afstandsbediening van de televisie luistert niet meer naar uw vingers, of heeft er geen zin meer in sinds er per ongeluk een glas cola overheen ging. De aanschaf van een identiek, vervangend model van de fabrikant zelf is niet alleen prijzig, maar ook niet zo eenvoudig. Voor een ouder tv-model is een geschikt model afstandsbediening niet altijd op voorraad. Tv-kijken zonder afstandsbediening is ook geen oplossing: het is namelijk niet alleen onprettig, maar bij veel televisies nauwelijks mogelijk.

   

  Look-alike

  Een universele afstandsbediening is in dit soort gevallen een oplossing. Er zijn twee varianten verkrijgbaar. De zogenoemde look-alikes zijn modellen die er hetzelfde uitzien als de originele afstandsbediening, maar van aanmerkelijk mindere kwaliteit zijn. Het zijn veelal plastic exemplaren van Chinese makelij die soms voor minder dan tien euro verkrijgbaar zijn. Die lage prijs is een groot voordeel, maar goedkoop is in dit geval helaas vaak duurkoop. Niet zelden belanden deze afstandsbedieningen binnen enkele maanden in de vuilnisbak.

   

  Alles-in-één

  Er zijn ook kwalitatief betere universele afstandsbedieningen. Die zijn natuurlijk duurder, maar bieden ook meer mogelijkheden. Zo kunnen deze exemplaren niet voor slechts één specifieke televisie, maar voor meerdere toestellen van verschillende fabrikanten gebruikt
  worden. Dit gebeurt door het invoeren van codes in de afstandsbediening. Dit is geen grote klus, maar een simpele handeling van enkele toetsdrukken. De benodigde codes worden door de fabrikant van de afstandsbediening meegeleverd, vaak in vorm van een klein boekje. Een ander voordeel van dergelijke universele afstandsbedieningen is dat één afstandsbediening voor verschillende audiovisuele apparaten kan worden gebruikt. Het voorkomt dus een wirwar van afstandsbedieningen voor bijvoorbeeld televisie, tv-decoder en Blu-rayspeler op de salontafel.

   

  Premium

  Fabrikant Logitech heeft enkele premium modellen waarbij een reeks van apparaten gelijktijdig op de juiste wijze wordt ingeschakeld. Stel dat u tv kijkt met een bruikleendecoder van Ziggo en het geluid via een externe soundbar wilt laten klinken. Als u in dit geval op de knopreeks ‘Ziggo’ drukt, schakelt de televisie automatisch in op de HDMI-poort waarmee de Ziggo-decoder is verbonden, gaan de decoder en soundbar met de juiste instellingen aan, en kunnen alle apparaten binnen de groep met één afstandsbediening bestuurd worden. Een universele afstandsbediening kan ook voor een betere toegankelijkheid zorgen. Zo zijn er modellen met grotere bedieningsknoppen en spraakondersteuning voor slechtzienden.

 1. TV-TIP Junior Songfestival Nationale Finale

  Junior Songfestival Nationale Finale
  NPO 3 om 19:21 uur
  Voordat half minder­jarig Europa begin december naar de Armeense hoofdstad Jerevan afreist voor de internationale finale, moeten HIGH5, Infinity, Luna en Mixed Up vanuit een stampend vol Rotterdams Ahoy eerst onderling uitvechten wie van hen de nationale titel verdient. De presentatie is in handen van ervaringsdeskundigen Stefania en Matheu.

  TV-TIP Wanted

  Wanted
  Veronica om 20:00 uur
  De 25-jarige Wes is een slome, ongeïnteresseerde kantoorklerk. Dat verandert als de gevaarlijke, sexy Fox hem rekruteert voor de Fraternity, een genootschap van moordenaars die in het geheim de orde handhaven. De vader van Wes, die kortgeleden is vermoord, was ook lid van het genootschap. Wes wil wraak nemen en besluit zijn talenten als vechter en moordenaar te ontwikkelen en te verfijnen. Hij wordt sterk, slim en fit onder leiding van Fox, Sloan en de andere trainers van de Fraternity. Langzaam komt hij erachter dat de leden van het genootschap gevaarlijker zijn dan hij dacht.

  Interview