Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is een universele afstandsbediening?

  Een afstandsbediening gaat vaak minder lang mee dan het apparaat waar hij bij hoort. Een universele afstandsbediening brengt dan uitkomst.
  18 february 2022
  comments 0
  Wat is een universele afstandsbediening?

  Het gebeurt iedereen wel eens: de afstandsbediening van de televisie luistert niet meer naar uw vingers, of heeft er geen zin meer in sinds er per ongeluk een glas cola overheen ging. De aanschaf van een identiek, vervangend model van de fabrikant zelf is niet alleen prijzig, maar ook niet zo eenvoudig. Voor een ouder tv-model is een geschikt model afstandsbediening niet altijd op voorraad. Tv-kijken zonder afstandsbediening is ook geen oplossing: het is namelijk niet alleen onprettig, maar bij veel televisies nauwelijks mogelijk.

   

  Look-alike

  Een universele afstandsbediening is in dit soort gevallen een oplossing. Er zijn twee varianten verkrijgbaar. De zogenoemde look-alikes zijn modellen die er hetzelfde uitzien als de originele afstandsbediening, maar van aanmerkelijk mindere kwaliteit zijn. Het zijn veelal plastic exemplaren van Chinese makelij die soms voor minder dan tien euro verkrijgbaar zijn. Die lage prijs is een groot voordeel, maar goedkoop is in dit geval helaas vaak duurkoop. Niet zelden belanden deze afstandsbedieningen binnen enkele maanden in de vuilnisbak.

   

  Alles-in-één

  Er zijn ook kwalitatief betere universele afstandsbedieningen. Die zijn natuurlijk duurder, maar bieden ook meer mogelijkheden. Zo kunnen deze exemplaren niet voor slechts één specifieke televisie, maar voor meerdere toestellen van verschillende fabrikanten gebruikt
  worden. Dit gebeurt door het invoeren van codes in de afstandsbediening. Dit is geen grote klus, maar een simpele handeling van enkele toetsdrukken. De benodigde codes worden door de fabrikant van de afstandsbediening meegeleverd, vaak in vorm van een klein boekje. Een ander voordeel van dergelijke universele afstandsbedieningen is dat één afstandsbediening voor verschillende audiovisuele apparaten kan worden gebruikt. Het voorkomt dus een wirwar van afstandsbedieningen voor bijvoorbeeld televisie, tv-decoder en Blu-rayspeler op de salontafel.

   

  Premium

  Fabrikant Logitech heeft enkele premium modellen waarbij een reeks van apparaten gelijktijdig op de juiste wijze wordt ingeschakeld. Stel dat u tv kijkt met een bruikleendecoder van Ziggo en het geluid via een externe soundbar wilt laten klinken. Als u in dit geval op de knopreeks ‘Ziggo’ drukt, schakelt de televisie automatisch in op de HDMI-poort waarmee de Ziggo-decoder is verbonden, gaan de decoder en soundbar met de juiste instellingen aan, en kunnen alle apparaten binnen de groep met één afstandsbediening bestuurd worden. Een universele afstandsbediening kan ook voor een betere toegankelijkheid zorgen. Zo zijn er modellen met grotere bedieningsknoppen en spraakondersteuning voor slechtzienden.

  Meer over dit onderwerp

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win een thuiscode voor Fortress

   Fortress draait om een topgeheim resort voor gepensioneerde Amerikaanse inlichtingenofficieren. Als een groep criminelen het complex binnendringt, is het aan een gepensioneerde officier en zijn zoon om in te grijpen. Totaal TV mag vijf keer een Pathé Thuis-code voor deze spraakmakende actiethriller weggeven.

  Interview

  • *

   Sander Lantinga

   Vier is te veel

   De gloednieuwe quiz Vier is te veel vraagt meer dan kennis alleen: zonder overtuigingskracht en eigenwijsheid schoppen de kandidaten het niet ver. In de zoektocht naar een spitsvondige presentator kwam SBS6 uit bij Radio 538-dj Sander Lantinga.
   Reacties0 reactie(s)