Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Uitgelegd

    Wat is een vraagbundel?

    Vooral in de buitengebieden gebruiken glasvezelexploitanten bij de aanleg van hun netwerk vaak een vraagbundel. Wat houdt dat in?
    7 juli 2023
    comments 0
    Wat is een vraagbundel?
    Getty Images

    De aanleg van glasvezelnetwerken gaat razendsnel. Nog vóór 2027 moeten er ruim tien miljoen glasvezelaansluitingen beschikbaar zijn in woningen en bedrijfspanden. Dat is meer dan de ruim acht miljoen adressen die Nederland op dit moment telt. Waarom tien miljoen aansluitingen als ons land maar acht miljoen adressen telt? Glasvezelexploitanten KPN NetwerkNL, Delta Fiber, Open Dutch Fiber en Glaspoort leggen in de komende periode duizenden kilometers nieuwe glasvezel aan, maar doen dit niet in afstemming met elkaar. In veel gebieden komen hierdoor niet één maar twee en soms zelfs drie onafhankelijk van elkaar werkende netwerken. Daarnaast is er vaak ook nog een toegangspunt tot de kabel van Ziggo aanwezig.

     

    Meer dan 100 procent

    Tot vier netwerken voor het leveren van snel internet en tv-diensten: de keuze voor de consumenten is hierdoor zeer groot, maar economisch gezond is het niet. De aanleg van glasvezelnetwerken kost heel veel geld. Om die investeringen terug te verdienen moet ongeveer veertig procent van de aansluitingen op een netwerk actief worden gebruikt door consumenten en/of bedrijven. Een simpele rekensom maakt duidelijk dat vier netwerken dus te veel is voor een economisch rendabele exploitatie.

     

    Buitengebieden

    Er is dus hooguit ruimte voor twee netwerken, of als exploitanten tevreden zijn met een bescheiden winst wellicht voor drie. Maar er zijn ook gebieden in Nederland waar het moeilijk wordt om slecht één glasvezelnetwerk rendabel te exploiteren. Dit geldt vooral in de buitengebieden, waar huizen en bedrijven verder van elkaar liggen en de investeringskosten per aansluiting hoger zijn. Om deze kosten binnen een redelijk tijdsbestek terug te verdienen, moet een groter deel van de aansluitingen actief gebruikt worden. Een vraagbundel speelt hierbij een belangrijke rol.

     

    Vraagbundel

    Bij een vraagbundel wordt vóór de aanleg van een glasvezelnetwerk een inventarisatie gemaakt. Hieruit blijkt hoeveel consumenten en bedrijven een netwerk na aanleg actief gaan gebruiken voor vaste diensten. Alleen wanneer de belangstelling dermate groot is dat de exploitant het netwerk met winst kan exploiteren, wordt begonnen met de aanleg. Een vraagbundel is in buitengebieden dus belangrijk bij het besluit om een glasvezelnetwerk aan te leggen. Wie zich tijdens de inventarisatie laat inschrijven als geïnteresseerde is na realisatie van de aanleg verplicht om voor een bepaalde periode diensten af te nemen. Denk dus goed na voordat u bij een vraagbundeling ja zegt.