Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is exclusieve content?

  Nederlandse tv-aanbieders lokken klanten met lekkers dat de concurrent niet heeft. KPN begon, maar Ziggo won de exclusieve content-strijd.
  8 july 2021
  comments 0
  Wat is exclusieve content?
  Pro Shots / SIPA USA

  De term exclusieve content deed in 2015 zijn intrede in Nederland. Het was Eelco Blok, voormalig CEO van KPN, die het idee bedacht. Al snel volgde concurrent Ziggo het voorbeeld. En zoals dat vaker gaat met innovaties werd de bedenker al snel ingehaald door de volgers.

   

  Het roer om

  Tot een jaar of zes geleden lag de focus van tv- en internetaanbieders op het werven van nieuwe klanten. Daarbij werden bestaande klanten vergeten: die waren immers al binnen. Dat veranderde toen de markt voor vaste diensten in beweging kwam en het voor trouwe klanten aantrekkelijk werd om over te stappen naar een andere aanbieder. Reden voor KPN om het roer om te gooien. Niet nieuwe klanten, maar juist de bestaande abonnees kregen de hoogste prioriteit. In de nieuwe strategie van KPN werden trouwe klanten beloond met extra kortingen, gratis tv-pakketten en series die alleen voor hen beschikbaar waren. Daarmee was exclusieve content in Nederland geboren.

   

  Te duur

  KPN liet zelfs eigen series maken. Brussel was daarvan de bekendste. Eigen sportprogramma’s en documentaires volgden. Al snel kwam KPN er echter achter dat het maken van eigen exclusieve content behoorlijk prijzig is. Na een paar jaar werd de exclusieve content dan ook geschrapt uit de lijst met voordeeltjes voor bestaande KPN-klanten.

   

  Ziggo Sport

  Ziggo volgde KPN al snel. De kabelaanbieder was ontstaan uit een fusie van de zelfstandige kabelbedrijven Ziggo en UPC. Om het nieuwe Ziggo goed in de markt te zetten, werd betaalzender Sport 1 – dat onderdeel van UPC was – omgedoopt tot Ziggo Sport Totaal. Daarnaast werd Ziggo Sport geïntroduceerd als digitaal basiskanaal dat exclusief bij Ziggo beschikbaar was, en nog steeds is. Formule 1, voetbal, golf en veel andere sporten waren voor Ziggo-klanten zonder extra kosten op Ziggo Sport beschikbaar. Abonnees van andere televisie-distributeurs moesten vijftien euro per maand betalen om naar dezelfde sporten te kunnen kijken.

   

  Ziggo en HBO

  Maar dat was niet het enige. Ziggo was ook partner in de joint-venture HBO Nederland. Eind 2016 stopte HBO in ons land als zelfstandige betaalzender. De films en series van de zender kwamen toen als exclusieve content bij Ziggo beschikbaar. Dit betekende dat HBO-series als Game of Thrones in Nederland alleen voor Ziggo-klanten te zien waren. Een gevolg was dat de bekroonde serie direct de meest illegaal gedownloade titel werd in Nederland: een keerzijde van exclusieve content.

 1. TV-TIP Running Wild with Bear Grylls: The Challenge

  Running Wild with Bear Grylls: The Challenge
  National Geographic om 20:00 uur
  Omdat hij en zijn gevolg in de afgelopen seizoenen al korte metten maakten met ongeveer elke berg en klif, besluit Bear Grylls zijn survival­sessies naar een nóg hoger plan te tillen.

  TV-TIP 90 Day Diaries

  90 Day Diaries
  TLC om 20:00 uur
  Na flink wat relationele hobbels stonden de Tunesische Zied en zijn 22 jaar oudere Amerikaanse tortel Rebecca uiteindelijk tóch binnen drie maanden voor het altaar. Missie geslaagd, op naar een lang en gelukkig leven. Maar alles komt op losse schroeven te staan als Zied voor een maand terugkeert naar Tunesië, want Rebecca is als de dood dat hij de eeuwigdurende kuierlatten neemt.

  Interview

  • *

   Anita Witzier

   Festival van de liefde

   Anita Witzier en Edson da Graça gaan op zoek naar de mooiste liefdesverhalen en helpen de liefde een handje.
   Reacties0 reactie(s)