Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Uitgelegd

    Wat is FEC?

    Door een actie van Canal Digitaal is de term FEC opeens een belangrijke rol gaan spelen voor satellietkijkers. Wat is er aan de hand?
    11 juni 2024
    comments 0
    Wat is FEC?
    Getty images

    Op 22 mei veranderden Canal Digitaal en TV Vlaanderen de FEC-waarde van hun transponders op de Astra3-satellietpositie van 2/3 naar 3/4. Dat klinkt behoorlijk saai, maar kan grote gevolgen hebben voor satellietkijkers met volautomatische schotelantennes. Door deze wijziging ontvangt de antenne het satellietsignaal namelijk niet meer. De schotel kan zich hierdoor niet meer automatisch op de Astra3-satelliet richten blijft als een dolle rondjes draaien.

     

    Foutcorrectie

    Maar dat is niet de enige ellende die deze wijziging teweegbrengt. Om te begrijpen waarom leggen we de term FEC wat nader uit. FEC is de afkorting van Forward Error Correction, een foutcorrectiesysteem. Bij digitale distributie van zenders wordt een deel van de bandbreedte gereserveerd voor informatie waarmee fouten die onderweg in het signaal zijn geslopen kunnen worden gerepareerd. Dit kan voor de kijker het verschil maken tussen geen beeld en perfect beeld. De FEC-waarde speelt hierbij een grote rol. Bij een FEC van 2/3 wordt elke derde databit gebruikt voor de correctie van fouten in de andere twee. Eénderde van het signaal is dus gereserveerd voor foutcorrectie.Als dat niet voldoende is, zal er geen beeld zichtbaar zijn. In randgevallen kan er in het beeld blokvorming optreden.

     

    Beeld of geen beeld?

    Bij een FEC van 3/4 is slechts een kwart van de bandbreedte gereserveerd voor foutcorrectie. De marge voor fouten is daarmee dus een stuk kleiner en er zal dan ook eerder verstoring en uitval optreden als het signaal suboptimaal is. Zeker aan de randen van de footprint van de Astra3-satelliet - vakantiebestemmingen zoals Canarische eilanden en Turkije - kan de FEC-wijziging bij Canal Digitaal en TV Vlaanderen tot ontvangstproblemen leiden. Een grotere schotelantenne is nodig om storingsvrij te kunnen blijven kijken. Maar ook in Nederland worden problemen verwacht. Als een schotelantenne niet optimaal is uitgericht, kan door de nieuwe FEC-waarde het signaal wegvallen. Ook bij fellere regenbuien in de zomer en herfst zal het beeld eerder verstoord worden. Ontvangst met minischotels met een diameter van 45 cm of minder behoort tot het verleden. Wie meer zekerheid wil hebben, moet zelfs overwegen om de 60 cm schotel in te ruilen voor een exemplaar van 80 cm of meer. Zo groot is de invloed van een wijziging van de FEC in de praktijk.

     

    Bezuiniging

    Het voordeel voor Canal Digitaal is dat er met de nieuwe FEC-waarde wordt beknibbeld op de bandbreedte, die gebruikt kan worden voor de doorgifte van meer zenders op een transponder. Dit betekent dat de eigenaar van Canal Digitaal binnenkort twee transponders minder hoeft te huren bij satellieteigenaar SES en zo flink op de huurkosten bespaart.

    Reacties