Wat is feedhunten?

Feedhunten is een term die gebruikt wordt in de wereld van satellietontvangst. Via satellieten worden tv- en radiozenders verspreid die 24 uur per dag of met een vooraf bekendgemaakte programmering uitzenden. Daarnaast is er op de meeste satellieten voldoende ruimte (bandbreedte) over voor andere diensten, voornamelijk (internet)datadiensten. Ook zijn er op sommige satellieten incidentele videodiensten. Daarbij komt het feedhunten - letterlijk vertaald: het jagen op feeds - om de hoek kijken.
Tijdelijke verbinding
Een feed is een tijdelijke satellietverbinding tussen twee punten op aarde. Vooral journaals, nieuws- en reportageprogramma’s maken vaak gebruik van feeds. Op deze manier kan een verslaggever bij een nieuwsgebeurtenis, evenement of oorlog vanaf locatie live verslag doen, duiding geven of een eerder opgenomen verslag doorsturen. Een goed voorbeeld is de huidige onrustige situatie in Oekraïne. Vooral op de satellieten Astra4 (5 graden oost) en Eutelsat 10A (10 graden oost) zijn doorlopend feeds met betrekking tot deze oorlog te vinden.
Jagen op beelden
Tot zover de feeds: hoe zit het dan met het jagen? Feeds zijn bedoeld voor professionals en worden dus niet vooraf aangekondigd aan het publiek. Het tijdstip van een feed is voor de gewone satellietkijker onbekend, en ook de satelliet, de uitzendfrequentie en bijbehorende parameters worden niet vrijgegeven. Feeds bevatten vaak rauw, ongemonteerd beeldmateriaal en soms harde en schokkende beelden die niet of nauwelijks in nieuwsuitzendingen getoond worden. Wie deze feeds wil zien, zal zelf op zoek moeten gaan naar de juiste momenten en frequenties, en dit wordt feedhunten genoemd. Feedhunten is een hobby, en misschien is het niet verwonderlijk dat veel gelicentieerde radio-amateurs en voormalige luisteraars van radiopiraten zich met deze hobby bezighouden. Bij de radiohobby is het opsporen van signalen namelijk ook het hoofddoel.
Zoeken en vinden
Maar hoe vindt een feedhunter de exacte gegevens van een feed? Om te beginnen zijn er op het internet diverse fora te vinden waar deze informatie beschikbaar is. Probleem is echter dat de meeste feeds minder dan een half uur in de lucht zijn. Het zelf opsporen van de juiste ontvangstgegevens is dus een belangrijk aspect van het feedhunten. Hiervoor wordt een satellietontvanger gebruikt met blindscan zoekmogelijkheid. Dit soort satellietontvangers hakt het frequentiespectrum in kleine stukjes, waarna het stukje voor stukje uitvoerig wordt onderzocht op een aanwezig signaal.