Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is HDR?

  Nieuwe tv's kunnen meestal HDR weergeven. Maar HDR komt in verschillende varianten… en wat is HDR eigenlijk? Totaal TV legt het uit.
  Jorrit van Broekhoven
  16 february 2021
  comments 0
  Wat is HDR?

  HDR staat voor High Dynamic Range en is een techniek waarmee televisies een helderder en levendiger beeld kunnen vertonen met meer contrast en kleurschakeringen. We zeggen: kunnen vertonen, want er zitten wel wat haken en ogen aan HDR.

   

  Voorwaarden

  Om de intensere beeldbeleving van HDR te kunnen ervaren moet er aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Natuurlijk is er een tv nodig die HDR kan weergeven. Bij de meeste moderne tv's is dat het geval. Ook eventuele andere apparatuur die wordt gebruikt voor weergave, zoals de Blu-rayspeler of satellietontvanger, moet HDR kunnen doorgeven. Bovendien moet ook het bronmateriaal - de tv-zender, Blu-ray of videostream - de HDR-gegevens bevatten. Omdat HDR meestal hand in hand gaat met Ultra HD, zijn streamingdiensten als Netflix en Disney+ momenteel de voornaamste bronnen waarop HDR-materiaal kan worden bekeken.

   

  Varianten

  Ook met HDR wordt het de consument niet makkelijk gemaakt: de techniek bestaat namelijk in verschillende varianten, die niet allemaal op alle tv's aanwezig zijn. Wel hebben alle tv's met HDR het standaardprotocol HDR10. Hiermee wordt een video met meer contrast en kleurbereik weergegeven, maar het kan nog mooier. Met geavanceerdere HDR-technieken zoals HDR10+ en Dolby Vision kunnen kleur en contrast per scène worden geoptimaliseerd, en dat levert een nog mooier resultaat. HDR10+ vinden we vooral op toestellen van Samsung en Panasonic, terwijl Dolby Vision door vrijwel alle merken (behalve Samsung) wordt ondersteund op de luxere modellen. Ook Netflix en Disney+ geven de voorkeur aan Dolby Vision.

   

  Tv-uitzendingen

  Voor tv-uitzendingen is er nog een andere HDR-norm, die HLG is gedoopt. Ook deze wordt door veel tv's ondersteund. Heel belangrijk is hij echter niet, omdat er nog niet echt gebruik van wordt gemaakt. Ook is het effect duidelijk minder dan bij bijvoorbeeld Dolby Vision. Overigens bieden sommige tv's, decoders en mediaspelers de mogelijkheid om standaard beeldmateriaal (SDR) op te schalen naar HDR, maar dat is slechts een kunstgreep die geen optimale HDR oplevert.

   

  Kiezen

  Waar moet u bij de aanschaf van een nieuwe tv met HDR op letten? Als breedst ondersteunde HDR-variant verdient Dolby Vision momenteel de voorkeur. Wilt u per se naast Dolby Vision ook HDR10+ kunnen weergeven, dan is de toestelkeuze zeer beperkt. Vraag in de winkel om een demonstratie: voor een echt goede vergelijking is het nodig om de SDR- en HDR-weergave op het beeldscherm te beoordelen.

  Meer over dit onderwerp

  Reacties

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de dvd We Are Who We Are

   In deze persoonlijke zoektocht vinden de twee Amerikaanse tieners Fraser en Caitlin, die op een militaire basis in Venetië wonen, elkaar en ontstaat er een hechte vriendschap. Totaal TV mag dit broeierige coming-of-age-drama vijf keer op dvd weggeven.

  TV-TIP Deadpool 2

  Deadpool 2
  Veronica om 20:00 uur
  Wade Wilson werkt al twee jaar als de gemaskerde held Deadpool. Op een dag verliest hij echter alles waar hij van houdt.

  TV-TIP Lego Masters: Kids special

  Lego Masters: Kids special
  RTL 4 om 20:00 uur
  Kinderen zijn toch de echte LEGO-experts. In deze special nemen deelnemers tussen de 7 en 12 jaar oud het tegen elkaar op.

  Interview

  • *

   Emma Stone

   Cruella

   Een van ‘s werelds leukste slechteriken heeft een eigen film gekregen. Emma Stone schittert vanaf 28 mei op Disney+ als Cruella de Vil, de kleurrijke modeontwerpster die het behoorlijk bont maakt.
   Reacties0 reactie(s)