Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is HDR?

  Nieuwe tv's kunnen meestal HDR weergeven. Maar HDR komt in verschillende varianten… en wat is HDR eigenlijk? Totaal TV legt het uit.
  Jorrit van Broekhoven
  16 februari 2021
  comments 0
  Wat is HDR?

  HDR staat voor High Dynamic Range en is een techniek waarmee televisies een helderder en levendiger beeld kunnen vertonen met meer contrast en kleurschakeringen. We zeggen: kunnen vertonen, want er zitten wel wat haken en ogen aan HDR.

   

  Voorwaarden

  Om de intensere beeldbeleving van HDR te kunnen ervaren moet er aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Natuurlijk is er een tv nodig die HDR kan weergeven. Bij de meeste moderne tv's is dat het geval. Ook eventuele andere apparatuur die wordt gebruikt voor weergave, zoals de Blu-rayspeler of satellietontvanger, moet HDR kunnen doorgeven. Bovendien moet ook het bronmateriaal - de tv-zender, Blu-ray of videostream - de HDR-gegevens bevatten. Omdat HDR meestal hand in hand gaat met Ultra HD, zijn streamingdiensten als Netflix en Disney+ momenteel de voornaamste bronnen waarop HDR-materiaal kan worden bekeken.

   

  Varianten

  Ook met HDR wordt het de consument niet makkelijk gemaakt: de techniek bestaat namelijk in verschillende varianten, die niet allemaal op alle tv's aanwezig zijn. Wel hebben alle tv's met HDR het standaardprotocol HDR10. Hiermee wordt een video met meer contrast en kleurbereik weergegeven, maar het kan nog mooier. Met geavanceerdere HDR-technieken zoals HDR10+ en Dolby Vision kunnen kleur en contrast per scène worden geoptimaliseerd, en dat levert een nog mooier resultaat. HDR10+ vinden we vooral op toestellen van Samsung en Panasonic, terwijl Dolby Vision door vrijwel alle merken (behalve Samsung) wordt ondersteund op de luxere modellen. Ook Netflix en Disney+ geven de voorkeur aan Dolby Vision.

   

  Tv-uitzendingen

  Voor tv-uitzendingen is er nog een andere HDR-norm, die HLG is gedoopt. Ook deze wordt door veel tv's ondersteund. Heel belangrijk is hij echter niet, omdat er nog niet echt gebruik van wordt gemaakt. Ook is het effect duidelijk minder dan bij bijvoorbeeld Dolby Vision. Overigens bieden sommige tv's, decoders en mediaspelers de mogelijkheid om standaard beeldmateriaal (SDR) op te schalen naar HDR, maar dat is slechts een kunstgreep die geen optimale HDR oplevert.

   

  Kiezen

  Waar moet u bij de aanschaf van een nieuwe tv met HDR op letten? Als breedst ondersteunde HDR-variant verdient Dolby Vision momenteel de voorkeur. Wilt u per se naast Dolby Vision ook HDR10+ kunnen weergeven, dan is de toestelkeuze zeer beperkt. Vraag in de winkel om een demonstratie: voor een echt goede vergelijking is het nodig om de SDR- en HDR-weergave op het beeldscherm te beoordelen.

  Reacties

 1. TV-TIP Death in Paradise

  Death in Paradise
  SBS 9 om 20:30 uur
  Het reünieconcert van de band Venerators eindigt met de dood van leadzanger Solly, die vlak na zijn opkomst van het podium wordt geschoten. 112 hoeft niet te worden gebeld: het halve politieapparaat van Saint Marie staat met z’n neus boven op de moord en kan meteen aan de slag. Maar detective Poole moet zijn angst voor slangen zien te overwinnen om de zaak op te lossen. De bassist van de Venerators wordt overigens gespeeld door Keith Duffy, ooit onderdeel van de boyband Boyzone.

  TV-TIP The Girl With the Dragon Tattoo

  The Girl With the Dragon Tattoo
  RTL 7 om 20:30 uur
  Regisseur David Fincher liet het boekverhaal grotendeels ongemoeid: onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist (Daniel Craig) wordt door een zakenman ingezet om de verdwijning van diens nichtje op te lossen. Hij heeft daarbij de hulp nodig van de zonderlinge meesterhacker Lisbeth Salander (Rooney Mara). David brengt dit veel cinematografischer in beeld dan de Zweedse film, maar verder heeft deze versie weinig meerwaarde. Het is een spannende, degelijke, een beetje overbodige hervertelling.

  Interview

  • *

   Raymond Thiry

   The Net

   In deze internationale dramaserie speelt Raymond Thiry (63) de louche directeur van een wereldwijde voetbalorganisatie.
   Reacties0 reactie(s)