Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is het probleem met ondertiteling?

  Ondertitels zijn handig bij buitenlandse films en series. Ook voor doven en slechthorenden is het een uitkomst - áls het werkt, tenminste.
  Jarco Kriek
  3 september 2023
  comments 0
  Wat is het probleem met ondertiteling?
  Getty Images

  In het snel vergrijzende Nederland groeit het aantal doven en slechthorenden. Terwijl hierdoor het aanbieden van ondertiteling steeds belangrijker wordt, gaat dit bij veel providers nog mis. De klachten over slechte of zelfs helemaal ontbrekende ondertitels blijven toenemen. Een kleine blik op diverse forums van providers maakt het probleem duidelijk. Wanneer kijkers eigen apparatuur gebruiken zijn de problemen met ondertitels het kleinst.

   

  Via Teletekst

  Dit is onder meer het geval als Ziggo-abonnees direct via hun televisie naar tv-zenders kijken. Op deze manier kunnen ze in de meeste gevallen de analoge informatiedienst Teletekst gebruiken. De ondertitels zijn bij deze dienst via pagina 888 beschikbaar. Helemaal goed gaat het op deze manier overigens ook niet. De kwaliteit van de ondertitels is niet altijd perfect. Zo worden dialogen niet altijd helemaal weergegeven, zijn er taalfouten en is de synchronisatie met het beeld niet helemaal optimaal. Maar over het algemeen kunnen doven en slechthorenden de tv-programma's met deze vorm van ondertiteling prima volgen.

   

  Via DVB

  Helaas kan eigen apparatuur in nog maar een beperkt aantal gevallen worden gebruikt. Alleen providers die tv-diensten leveren in een DVB-uitzendnorm zijn verplicht eigen hardware van de klant te ondersteunen. Naast Ziggo en enkele kleinere kabelbedrijven is dit alleen het geval bij KPN Digitenne en de satellietklanten van Canal Digitaal. Bij alle andere providers en het grootste deel van de Ziggo-klanten wordt bruikleenapparatuur van de provider gebruikt.

   

  Via de bruikleendecoder

  En bij deze bruikleendecoders gaat het vaak mis met de ondertiteling. Dit komt mede doordat Teletekst op deze digitale decoders vaak ontbreekt of alleen nog via een omweg beschikbaar is. Providers die ondertitels willen aanbieden moeten dit dus op een andere manier in de decoder integreren. Bij dit proces gaat het helaas vaker mis dan wenselijk. Achterlopende en zelfs voor langere tijd wegvallende ondertitels zijn het gevolg. Voor de meeste kijkers is dat heel irritant, maar voor doven en slechthorenden een regelrecht drama. Programma's worden hierdoor onbegrijpelijk en dat zorgt ervoor dat het kijkplezier tot een minimum punt daalt.

   

  Klagen helpt

  Dit probleem gaat niet vanzelf opgelost worden. Alleen de betreffende providers kunnen de situatie verbeteren. Klagen bij providers is daarom van groot belang om hen te doordringen van de ernst van de problemen. Alleen een betere doorontwikkeling van de ondertitelfunctie op hun bruikleendecoders biedt uitkomst.

 1. TV-TIP Voor het Blok

  Voor het Blok
  NPO 3 om 18:16 uur
  Britt Dekker heeft haar blokkendoos weer uitgepakt voor de spannende familiequiz Voor het Blok. Twee teams nemen plaats voor de bewegende blokkenmuren, die de kandidaten omver proberen te duwen. Om de baldadige blokken te verslaan moet je niet alleen veel kennis in huis hebben: soepele gewrichten zijn ook een must. Naast haar kinderprogramma's bij Zapp presenteert Britt sinds kort ook Lachen om Home Video’s op SBS6. Ze verving Airen Mylene, die na zes jaar wel genoeg had gelachen.

  TV-TIP Star Trek: Picard

  Star Trek: Picard
  Veronica om 20:00 uur
  Starfleet-kapitein Jean-Luc Picard geniet van een wel­verdiend pensioen totdat hij een nood­oproep ontvangt van oud-collega Beverly Crusher. De kapitein verzamelt zijn oude crew van de USS Enterprise en stuit op een intergalactische samenzwering. Het derde seizoen zit barstensvol bekende gezichten uit Star Trek: The Next Generation en is het laatste avontuur van Picard en zijn bemanning: Patrick Stewart is inmiddels ook alweer 83.

  Interview