Wat is het probleem met ondertiteling?

In het snel vergrijzende Nederland groeit het aantal doven en slechthorenden. Terwijl hierdoor het aanbieden van ondertiteling steeds belangrijker wordt, gaat dit bij veel providers nog mis. De klachten over slechte of zelfs helemaal ontbrekende ondertitels blijven toenemen. Een kleine blik op diverse forums van providers maakt het probleem duidelijk. Wanneer kijkers eigen apparatuur gebruiken zijn de problemen met ondertitels het kleinst.
Via Teletekst
Dit is onder meer het geval als Ziggo-abonnees direct via hun televisie naar tv-zenders kijken. Op deze manier kunnen ze in de meeste gevallen de analoge informatiedienst Teletekst gebruiken. De ondertitels zijn bij deze dienst via pagina 888 beschikbaar. Helemaal goed gaat het op deze manier overigens ook niet. De kwaliteit van de ondertitels is niet altijd perfect. Zo worden dialogen niet altijd helemaal weergegeven, zijn er taalfouten en is de synchronisatie met het beeld niet helemaal optimaal. Maar over het algemeen kunnen doven en slechthorenden de tv-programma's met deze vorm van ondertiteling prima volgen.
Via DVB
Helaas kan eigen apparatuur in nog maar een beperkt aantal gevallen worden gebruikt. Alleen providers die tv-diensten leveren in een DVB-uitzendnorm zijn verplicht eigen hardware van de klant te ondersteunen. Naast Ziggo en enkele kleinere kabelbedrijven is dit alleen het geval bij KPN Digitenne en de satellietklanten van Canal Digitaal. Bij alle andere providers en het grootste deel van de Ziggo-klanten wordt bruikleenapparatuur van de provider gebruikt.
Via de bruikleendecoder
En bij deze bruikleendecoders gaat het vaak mis met de ondertiteling. Dit komt mede doordat Teletekst op deze digitale decoders vaak ontbreekt of alleen nog via een omweg beschikbaar is. Providers die ondertitels willen aanbieden moeten dit dus op een andere manier in de decoder integreren. Bij dit proces gaat het helaas vaker mis dan wenselijk. Achterlopende en zelfs voor langere tijd wegvallende ondertitels zijn het gevolg. Voor de meeste kijkers is dat heel irritant, maar voor doven en slechthorenden een regelrecht drama. Programma's worden hierdoor onbegrijpelijk en dat zorgt ervoor dat het kijkplezier tot een minimum punt daalt.
Klagen helpt
Dit probleem gaat niet vanzelf opgelost worden. Alleen de betreffende providers kunnen de situatie verbeteren. Klagen bij providers is daarom van groot belang om hen te doordringen van de ernst van de problemen. Alleen een betere doorontwikkeling van de ondertitelfunctie op hun bruikleendecoders biedt uitkomst.