Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is HEVC?

  Digitenne, satelliet-tv en tegenwoordig ook streamingdiensten gebruiken de codec HEVC. Maar wat is HEVC, en wat ís een codec?
  30 maart 2023
  comments 0
  Wat is HEVC?

  Via de ether, satelliet en kabelverbindingen zoals coax en glasvezel worden enorme volumes aan digitale video verstuurd. Tv-uitzendingen bijvoorbeeld, maar ook de streams van diensten als Netflix en YouTube. Dankzij slimme wiskundige-algoritmes – zeg maar computer­programma’s – en krachtige chips gaat dat versturen van video steeds efficiënter: de data wordt met de algoritmes als het ware samengeperst ofwel gecomprimeerd in een kleiner volume. Hierdoor is het nu mogelijk om een speelfilm te versturen in een fractie van het aantal megabytes dat het vroeger kostte. Of andersom kan een film binnen hetzelfde datavolume met een veel hogere beeldkwaliteit worden verzonden. Het algoritme waarmee video wordt gecomprimeerd heet een videocodec.

   

  Van MPEG naar HEVC

  Dat videocodecs steeds beter worden in het comprimeren van video komt doordat er alsmaar slimmere algoritmes worden verzonnen, maar ook doordat video­apparatuur kan worden uitgerust met geavanceerde chips die deze algoritmes met de benodigde snelheid kunnen draaien. Dertig jaar geleden werden video-cd’s gecodeerd met MPEG, bij dvd’s werd MPEG-2 toegepast, en vroege internet­videoformaten als DivX gebruikten MPEG-4. Een grote stap volgde met de MPEG-4 variant AVC, ook wel bekend als H.264, gebruikt voor Blu-rays, streamingdiensten en tv-uitzendingen in HD. Voor 4K-video was een nóg efficiëntere codec nodig, en die kwam in 2003 met HEVC, ook wel H.265 genoemd. Tegenwoordig heeft alle videoapparatuur die 4K kan weergeven de HEVC-codec in zijn chips gebakken.

   

  DVB en streaming

  Omdat HEVC zo efficiënt is, wordt hiermee bij het uitzenden van tv-zenders veel bandbreedte bespaard. Satelliet­ontvangers die 4K-uitzendingen kunnen weergeven hebben de HEVC-codec aan boord, en toen KPN met Digitenne overstapte van DVB-T naar DVB-T2 werd ook meteen HEVC toegepast om de beperkte bandbreedte beter te benutten. Ook streamingdiensten gebruiken tegenwoordig HEVC. De afgelopen maanden zijn bijvoorbeeld Ziggo GO en de Formule 1-streamingdienst F1 TV de codec gaan gebruiken. Bij dezelfde bandbreedte geeft dat een mooier, scherper plaatje, maar alleen als de apparatuur van de abonnee er geschikt voor is.

   

  VVC

  Na alle stappen die al gemaakt zijn lijkt het onwaarschijnlijk dat een video nóg efficiënter kan worden gecomprimeerd. Toch is het mogelijk. De volgende stap, die nog eens 50 procent aan bandbreedte kan besparen, heet VVC of H.266. Deze techniek staat nog in de kinderschoenen, maar kan in de nabije toekomst van pas komen bij bijvoorbeeld het versturen van video in 8K of het streamen van video via een mobiele dataverbinding, waar bandbreedte kostbaar is.