Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is hybride televisiekijken?

  Hybride, het is een term die je steeds vaker tegenkomt. Wat houdt hybride televisiekijken precies in en wat zijn de mogelijkheden?
  26 february 2021
  comments 0
  Wat is hybride televisiekijken?
  Getty

  De tijd dat er op de televisie uitsluitend via een van de traditionele uitzendplatforms naar tv-zenders werd gekeken, ligt voor de meesten van ons in het verleden. Natuurlijk kijken we nog veel lineair naar tv via bijvoorbeeld de kabel, glasvezel of schotel, maar daarnaast kijken we ook vaak online. Zeker nu de Smart TV internettelevisie in een groot deel van de huis- en slaapkamers is doorgedrongen, is het zogeheten hybride kijken van tv- en videocontent via meerdere uitzendplatforms ingeburgerd. Dit geldt overigens niet alleen voor Smart TV’s, maar ook voor tv-decoders.

   

  Ziggo plus Netflix

  Een bekende vorm van hybride tv-kijken is de combinatie van kijken via de traditionele aanbieder van satelliet, kabel, ethertelevisie of glasvezel/DSL met online streamingdiensten. Veel huishoudens kijken op de Smart TV bijvoorbeeld naar een tv-aanbod van Ziggo, KPN, Canal Digitaal of T-Mobile, maar daarnaast ook naar films en series via Netflix, Videoland of Disney+. Diezelfde mogelijkheid bieden de bruikleendecoders van Ziggo en KPN, de twee grootste traditionele tv-aanbieders in Nederland. Bij Ziggo kan de abonnee direct via de Mediabox XL en Mediabox Next gebruik maken van Netflix, Videoland en NPO Start/NPO Plus. Bij de Interactieve TV-decoder van KPN is directe toegang tot Netflix, Videoland en Amazone Prime Video mogelijk. Natuurlijk zijn de hybride mogelijkheden met een Smart TV aanzienlijk groter dan die van een bruikleendecoder.

   

  Videoland plus ether

  Ook een veel voorkomende variant van hybride televisie is de ongecodeerde ontvangst van ethertelevisie in combinatie met online streamingdiensten. In Nederland worden de landelijke NPO-zenders NPO 1 HD, NPO 2 HD en NPO 3 HD plus de tv-zenders van de regionale omroepen ongecodeerd verspreid via de ether. Met de ingebouwde tv-tuner van een moderne 4K Ultra HD-televisie of een losse DVB-T2 decoder - te koop voor minder dan 50 euro - kan dit signaal worden weergegeven. Voor kijkers die hoofdzakelijk via online streamingdiensten naar films en series kijken, is deze gratis aanvulling via de ether voldoende om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en te kijken naar sport- en actualiteitenprogramma’s.

   

  KPN plus satelliet

  Voor klanten van traditionele televisieaanbieders als Ziggo of KPN wordt de hybride combinatie met ongecodeerd uitgezonden satelliettelevisie met de dag interessanter. Met een schotel ontvang je onder meer tientallen Duitse en Britse publieke en commerciële zenders die om verschillende redenen niet bij Ziggo of KPN te zien zijn. Ook is er een groot aanbod van internationale nieuwszenders. Veel satellietzenders zijn te zien in HD-kwaliteit en sommige ook in 4K Ultra HD. Dit maakt de eenmalige investering van minder dan 200 euro in een satellietinstallatie zeer de moeite waard.

  Meer over dit onderwerp

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de dvd van Wonder Woman 1984

   Het geduld van de fans wordt beloond! Reis terug in de tijd naar de jaren tachtig waar Diana Prince als Wonder Woman wordt geconfronteerd met de Koude Oorlog en oog in oog komt te staan met de levensgevaarlijke ‘Cheetah’ en de geflopte zakenman Max Lord. Totaal TV mag vijf keer de dvd van deze grensverleggende superheldinnenfilm weggeven.

  TV-TIP Vroege vogels

  Vroege vogels
  NPO 2 om 19:55 uur
  Vroege Vogels is in het Gooisch Natuurreservaat, dat met bruggen, buizen en tunnels één groot natuurgebied vormt.

  TV-TIP Vera

  Vera
  RTL 8 om 20:25 uur
  Detectives doen het goed op RTL 8. Na Poirot staat dit keer de eigengereide Vera Stanhope in de startblokken.

  Interview

  • *

   Johanna ter Steege

   De beentjes van Sint-Hildegard

   Omroep Max brengt De beentjes van Sint-Hildegard, met Herman Finkers en Johanna ter Steege, op de buis.
   Reacties0 reactie(s)