Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is hybride televisiekijken?

  Hybride, het is een term die je steeds vaker tegenkomt. Wat houdt hybride televisiekijken precies in en wat zijn de mogelijkheden?
  26 february 2021
  comments 0
  Wat is hybride televisiekijken?
  Getty

  De tijd dat er op de televisie uitsluitend via een van de traditionele uitzendplatforms naar tv-zenders werd gekeken, ligt voor de meesten van ons in het verleden. Natuurlijk kijken we nog veel lineair naar tv via bijvoorbeeld de kabel, glasvezel of schotel, maar daarnaast kijken we ook vaak online. Zeker nu de Smart TV internettelevisie in een groot deel van de huis- en slaapkamers is doorgedrongen, is het zogeheten hybride kijken van tv- en videocontent via meerdere uitzendplatforms ingeburgerd. Dit geldt overigens niet alleen voor Smart TV’s, maar ook voor tv-decoders.

   

  Ziggo plus Netflix

  Een bekende vorm van hybride tv-kijken is de combinatie van kijken via de traditionele aanbieder van satelliet, kabel, ethertelevisie of glasvezel/DSL met online streamingdiensten. Veel huishoudens kijken op de Smart TV bijvoorbeeld naar een tv-aanbod van Ziggo, KPN, Canal Digitaal of T-Mobile, maar daarnaast ook naar films en series via Netflix, Videoland of Disney+. Diezelfde mogelijkheid bieden de bruikleendecoders van Ziggo en KPN, de twee grootste traditionele tv-aanbieders in Nederland. Bij Ziggo kan de abonnee direct via de Mediabox XL en Mediabox Next gebruik maken van Netflix, Videoland en NPO Start/NPO Plus. Bij de Interactieve TV-decoder van KPN is directe toegang tot Netflix, Videoland en Amazone Prime Video mogelijk. Natuurlijk zijn de hybride mogelijkheden met een Smart TV aanzienlijk groter dan die van een bruikleendecoder.

   

  Videoland plus ether

  Ook een veel voorkomende variant van hybride televisie is de ongecodeerde ontvangst van ethertelevisie in combinatie met online streamingdiensten. In Nederland worden de landelijke NPO-zenders NPO 1 HD, NPO 2 HD en NPO 3 HD plus de tv-zenders van de regionale omroepen ongecodeerd verspreid via de ether. Met de ingebouwde tv-tuner van een moderne 4K Ultra HD-televisie of een losse DVB-T2 decoder - te koop voor minder dan 50 euro - kan dit signaal worden weergegeven. Voor kijkers die hoofdzakelijk via online streamingdiensten naar films en series kijken, is deze gratis aanvulling via de ether voldoende om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en te kijken naar sport- en actualiteitenprogramma’s.

   

  KPN plus satelliet

  Voor klanten van traditionele televisieaanbieders als Ziggo of KPN wordt de hybride combinatie met ongecodeerd uitgezonden satelliettelevisie met de dag interessanter. Met een schotel ontvang je onder meer tientallen Duitse en Britse publieke en commerciële zenders die om verschillende redenen niet bij Ziggo of KPN te zien zijn. Ook is er een groot aanbod van internationale nieuwszenders. Veel satellietzenders zijn te zien in HD-kwaliteit en sommige ook in 4K Ultra HD. Dit maakt de eenmalige investering van minder dan 200 euro in een satellietinstallatie zeer de moeite waard.

  Meer over dit onderwerp

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de 4K Ultra HD van A Clockwork Orange

   Al stampend, stelend, zingend, tapdansend en verkrachtend vermaakt Alex, een vandaal met een bolhoed, zich uitstekend, al is het op tragische wijze ten koste van anderen. Dit voor vier Oscars genomineerde, krachtig staaltje filmkunst verleidt, choqueert en is nog steeds aangrijpend.

  TV-TIP TOTO KNVB beker

  TOTO KNVB beker
  ESPN 2 om 18:45 uur
  Terwijl FC Utrecht mag dollen tegen Derde Divisieclub SteDoCo, schoppen NAC en VVV zich direct het KNVB Beker-geweld in.

  TV-TIP October Kiss

  October Kiss
  RTL 8 om 20:28 uur
  De vrolijke Poppy wordt ingehuurd als nanny door zakenman Ryan. Ze leert Ryan én zijn kinderen wat echt belangrijk is in het leven.

  Interview

  • *

   Leonie ter Braak

   Cupido Ofzo

   Samen met Wendy van Dijk helpt Leonie ter Braak in Cupido ofzo mensen met een beperking de liefde van hun leven te vinden.
   Reacties0 reactie(s)