Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is inbranden?

  Wie de beste beeldkwaliteit wil, kiest een oled-tv. Sommige kijkers laten zich echter afschikken door griezelverhalen over inbranden. Terecht?
  31 may 2021
  comments 0
  Wat is inbranden?

  In vergelijkende televisietests komen oledschermen elke keer als winnaar uit de bus. Als nadeel wordt vaak het risico van inbranden genoemd. Maar wat is dat eigenlijk, en is het iets waar de koper zich zorgen over moet maken?

   

  Beeldretentie

  Wie een oled-tv een uurtje op CNN afstemt en daarna overschakelt naar een donker scherm, ziet iets opmerkelijks. Het CNN-logo en het tekstblok onder in beeld blijven vaag zichtbaar als een spookachtig beeld op de zwarte achtergrond. Dit verschijnsel, beeldretentie, is iets dat vooral optreedt bij oledschermen. Gelukkig hoeft het uw kijkplezier niet te vergallen: na een minuutje vervaagt het spookbeeld en merkt u er niets meer van.

   

  Burn-in

  In extreme gevallen kan er iets ernstigers gebeuren. Het spookbeeld blijft permanent aanwezig en zorgt voor lokale verkleuringen of variaties in helderheid op een deel van het scherm. We spreken dan van ‘burn-in’ of inbranden. Vaak is het vervangen van het hele display de enige remedie. Dit is echter zo’n dure ingreep dat het bij een tv van een paar jaar oud al snel verstandiger is om maar een nieuw toestel aan te schaffen. De garantie dekt deze schade gewoonlijk niet.

   

  Zeldzaam

  Gelukkig is inbranden een zeldzaam verschijnsel, dat alleen voorkomt onder extreme omstandigheden. Dagelijks urenlang kijken naar een zender met statische logo’s bijvoorbeeld, met het scherm op de hoogste helderheidsstand. Ook bepaalde computerspellen zijn berucht om hun heldere grafische elementen op vaste locaties in beeld. Diverse vakbladen en websites hebben bij oled-tv’s het risico van inbranden met duurtests in kaart gebracht, en constateerden bij normaal gevarieerd gebruik slechts een minimaal effect. Als er bij normaal gebruik toch sprake is van een niet-uniform (vlekkerig) beeld, kan dat wijzen op een productiefout. Ook langdurige blootstelling aan zonlicht is nadelig voor de kwaliteit van een oledscherm.

   

  Voorkomen

  Omdat de fabrikanten van oled-tv’s zich bewust van het risico op burn-in, hebben ze hun toestellen voorzien van technieken die het effect tegengaan. Zo heeft LG - dat oledschermen produceert voor de eigen tv’s, maar ook voor die van Sony, Philips en Panasonic - een screensaver in zijn toestellen. Met ‘screen shift’ wordt voorkomen dat dezelfde pixels langdurig worden belast, en een automatische ‘pixel refresher’ routine zorgt voor een gelijkmatige belasting van alle pixels. Zet al deze opties aan in het menu van de tv, en u kunt met een gerust hart naar uw oledscherm kijken.

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win De beentjes van Sint-Hildegard

   CineMember voegt deze maand onder andere De beentjes van Sint-Hildegard toe, waarin Gedda zóveel van Jan houdt, dat hij het er benauwd van krijgt. Zij ziet het huwelijk als een vorm van begeleid wonen… Wij geven vijf keer een maandabonnement weg, waarmee onder andere dit comedy-drama te bekijken is.

  TV-TIP De nationale reistest 2022

  De nationale reistest 2022
  om 00:11 uur
  In De Nationale Reistest worden zeven bekende Nederlanders door Sahil Amar Aïssa en Dzifa Kusenuh getest op hun reiskennis.

  TV-TIP The UnXplained

  The UnXplained
  History om 00:15 uur
  In The UnXplained gidst acteur William Shatner ons langs onheilspellende onderwerpen die de mensheid al eeuwen verbijsteren.

  Interview

  • *

   Leo Alkemade

   Van je familie moet je het hebben

   Een hoofdgast wordt naar de studio gelokt waar familieleden en vrienden zijn om samen een quiz te spelen. De presentatie is in handen van Leonie ter Braak en Leo Alkemade.
   Reacties0 reactie(s)