Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is inbranden?

  Wie de beste beeldkwaliteit wil, kiest een oled-tv. Sommige kijkers laten zich echter afschikken door griezelverhalen over inbranden. Terecht?
  31 may 2021
  comments 0
  Wat is inbranden?

  In vergelijkende televisietests komen oledschermen elke keer als winnaar uit de bus. Als nadeel wordt vaak het risico van inbranden genoemd. Maar wat is dat eigenlijk, en is het iets waar de koper zich zorgen over moet maken?

   

  Beeldretentie

  Wie een oled-tv een uurtje op CNN afstemt en daarna overschakelt naar een donker scherm, ziet iets opmerkelijks. Het CNN-logo en het tekstblok onder in beeld blijven vaag zichtbaar als een spookachtig beeld op de zwarte achtergrond. Dit verschijnsel, beeldretentie, is iets dat vooral optreedt bij oledschermen. Gelukkig hoeft het uw kijkplezier niet te vergallen: na een minuutje vervaagt het spookbeeld en merkt u er niets meer van.

   

  Burn-in

  In extreme gevallen kan er iets ernstigers gebeuren. Het spookbeeld blijft permanent aanwezig en zorgt voor lokale verkleuringen of variaties in helderheid op een deel van het scherm. We spreken dan van ‘burn-in’ of inbranden. Vaak is het vervangen van het hele display de enige remedie. Dit is echter zo’n dure ingreep dat het bij een tv van een paar jaar oud al snel verstandiger is om maar een nieuw toestel aan te schaffen. De garantie dekt deze schade gewoonlijk niet.

   

  Zeldzaam

  Gelukkig is inbranden een zeldzaam verschijnsel, dat alleen voorkomt onder extreme omstandigheden. Dagelijks urenlang kijken naar een zender met statische logo’s bijvoorbeeld, met het scherm op de hoogste helderheidsstand. Ook bepaalde computerspellen zijn berucht om hun heldere grafische elementen op vaste locaties in beeld. Diverse vakbladen en websites hebben bij oled-tv’s het risico van inbranden met duurtests in kaart gebracht, en constateerden bij normaal gevarieerd gebruik slechts een minimaal effect. Als er bij normaal gebruik toch sprake is van een niet-uniform (vlekkerig) beeld, kan dat wijzen op een productiefout. Ook langdurige blootstelling aan zonlicht is nadelig voor de kwaliteit van een oledscherm.

   

  Voorkomen

  Omdat de fabrikanten van oled-tv’s zich bewust van het risico op burn-in, hebben ze hun toestellen voorzien van technieken die het effect tegengaan. Zo heeft LG - dat oledschermen produceert voor de eigen tv’s, maar ook voor die van Sony, Philips en Panasonic - een screensaver in zijn toestellen. Met ‘screen shift’ wordt voorkomen dat dezelfde pixels langdurig worden belast, en een automatische ‘pixel refresher’ routine zorgt voor een gelijkmatige belasting van alle pixels. Zet al deze opties aan in het menu van de tv, en u kunt met een gerust hart naar uw oledscherm kijken.

  Meer over dit onderwerp

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win Unsere Mütter, Unsere Väter

   Deze veelgeprezen miniserie volgt vijf vrienden tijdens de Tweede Oorlog. De oorlog verandert hen, hoewel ze elkaar in 1941 hebben beloofd elkaar terug te vinden als de ellende voorbij is. Totaal TV mag de streamstart van Unsere Mütter, Unsere Väter vijf keer weggeven.

  TV-TIP Terug in het wild 2

  Terug in het wild 2
  NPO 2 om 19:30 uur
  In deze docu laat Menno Bentveld zien wat er in Europa gedaan wordt om bedreigde diersoorten een nieuwe kans te geven.

  TV-TIP The Hurt Locker

  The Hurt Locker
  Veronica om 20:30 uur
  Een groep Amerikaanse elitesoldaten is in Irak belast met een levensgevaarlijke opdracht: bommen ontmantelen tijdens de strijd.

  Interview

  • *

   Staf Coppens

   Camping Coppens

   Staf Coppens, zijn Nederlandse echtgenote Monique en hun kinderen Beau (10) en Nora (12) beginnen een camping in de schitterende Zweedse natuur.
   Reacties0 reactie(s)