Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is Matter?

  Dankzij een nieuwe smart home-standaard gaan slimme producten in huis beter samenwerken, ongeacht het merk. Maak kennis met Matter.
  8 november 2022
  comments 0
  Wat is Matter?
  Getty Images

  Bij de aanschaf van elektronische apparaten voor in huis zullen we de komende tijd steeds vaker gaan zien dat ze geschikt zijn voor Matter. Denk daarbij aan slimme lampen, thermostaten, mediaspelers, luidsprekers, sloten, airco, garagedeuropeners en zonwering. Dankzij Matter moet het veel eenvoudiger worden om apparatuur van verschillende fabrikanten en met diverse standaarden soepel met elkaar te laten communiceren. Want daar schort het momenteel nogal eens aan.

   

  Hoe is het nu?

  Op dit moment bestaan er naast elkaar verschillende standaarden voor smart home-toepassingen, ontwikkeld door diverse fabrikanten. Zo heeft Google zijn Google Home, Samsung heeft SmartThings, Amazon Alexa en Apple HomeKit. Wie wel eens heeft geprobeerd om bijvoorbeeld een slimme Philips Hue-lamp aan te sturen met de Google Assistent merkt dat dit een frustrerende bezigheid kan zijn. Meestal is er meer dan één app voor nodig om apparaten in huis op het netwerk te vinden of installeren. Ook zijn spraakgestuurde assistenten vaak erg kieskeurig met wat ze wel en niet begrijpen en met welke apparaten ze overweg kunnen. Bij een smart home zou je wat slimmers verwachten.

   

  Zo werkt Matter

  Apparaten die geschikt zijn voor Matter communiceren lokaal via onder meer Bluetooth en Wi-Fi, en zijn niet afhankelijk van een internetverbinding met de server of cloudtoepassing van de fabrikant. Dat maakt de besturing sneller en betrouwbaarder. Natuurlijk blijft besturing via het internet wel een optie, want dat maakt het zo makkelijk om apparaten in huis op afstand te bedienen, bijvoorbeeld als we op het werk zitten. Dankzij Matter hoeven we bij aankoop van een slim apparaat niet meer te letten op de systemen waarmee het kan samenwerken. Een Philips Hue lamp kan worden geïnstalleerd met de Google Home-app, gedimd met Amazons Alexa en uitgeschakeld met Apples Siri, zonder problemen of gezeur.

   

  Wie doen er mee?

  De standaarden van Matter worden bewaakt door de CSA, voorheen bekend als de Zigbee Alliance, een groep van 550 samenwerkende technologiebedrijven. De belangrijkste deelnemers aan Matter zijn Google, Amazon, Samsung en Apple, die momenteel hun eigen smart home-platforms hebben met elk vele miljoenen gebruikers. Verder nemen zo’n 280 fabrikanten deel aan Matter, bijvoorbeeld Signify (Philips Hue), iRobot (Roomba robotstofzuigers), Yale (slimme sloten), LG (tv’s en huishoudelijke apparaten) en Ikea (Trådfri verlichting, stekkers en rolgordijnen). Merken die gebruik maken van een hub komen rond deze tijd met een update, die het systeem geschikt maakt voor Matter. De komende tijd zal het aantal producten, merken en toepassingen met Matter ongetwijfeld flink gaan groeien.

  Meer over dit onderwerp