Wat is MLA?
Elk jaar worden televisies weer een beetje helderder. Dat is een goede ontwikkeling, want een helder beeldscherm is beter zichtbaar, vooral overdag of in een felverlichte kamer. Lange tijd hadden lcd-tv’s op dit punt een flinke voorsprong op oledschermen, maar nu gooit LG een nieuwe techniek in de strijd: Micro Lens Array, of kortweg MLA. De beeldschermfabrikant gaat de techniek dit jaar toepassen in zijn oledschermen. Die belanden niet alleen in de tv’s van LG zelf, maar ook in de toestellen van andere merken die de oledschermen van LG gebruiken, zoals Philips en Panasonic. Om het weer lekker ingewikkeld te maken noemen niet alle merken de nieuwe techniek MLA, maar hebben ze ook over META of Brightness Booster Max. Maar wat is MLA precies, en hoe maakt het een tv helderder?
Over nits
De helderheid van een beeldscherm - officieel moeten we spreken van luminantie - wordt uitgedrukt in ‘nits’. Hoe meer nits, hoe helderder het scherm. Een computermonitor heeft een helderheid van zo’n 200 à 300 nits, maar moderne televisies halen gemakkelijk 500 nits en schermen met HDR komen boven de 1000 nits. Samsung heeft voor dit jaar zelfs beeldschermen aangekondigd die de 2000 nits aantikken. Nu is de grote concurrent LG dus weer aan zet. Houdt het dan nooit op?
Microlensjes
Niet als het aan LG ligt. De producent ontwikkelde een dunne laag materiaal die bestaat uit talloze microscopisch kleine lenzen. Deze lensjes zijn zo minuscuul dat er ruim 42 miljard passen op het oppervlak van een beeldscherm van 77 inch. Als zo’n Micro Lens Array in een oledscherm wordt opgenomen, bundelen de lensjes het beschikbare licht in de richting waar het gewenst is. Hierdoor verstrooit het scherm minder licht, dat anders verloren zou gaan als nutteloze warmte. Gecombineerd met een speciaal algoritme in software van de tv gaat het energierendement hierdoor met 22 procent omhoog, en vertaalt dat zich in een veel hogere helderheid. LG belooft dat zijn oledschermen dankzij MLA zestig procent helderder worden en noemt een luminantie van 2100 nits. Daarmee zou oled dus niet meer onderdoen voor zelfs de helderste lcd-schermen. Als bonus heeft een scherm met MLA ook nog een bredere kijkhoek - iets waarover oled-kijkers toch al niet te klagen hadden.
Helderder = beter?
Waar houdt deze trend op? Krijgen we over een paar jaar televisies met 3000 nits? Misschien, maar met de tv’s van dit jaar is het eigenlijk niet meer nodig om te streven naar nóg meer nits. Belangrijker dan een zo hoog mogelijke helderheid is hoe de tv deze helderheid gebruikt. De perfecte tv heeft een beeldscherm dat puur zwart kan tonen naast de superheldere accenten in een HDR-plaatje. De oledschermen van 2023 laten wat dat betreft niets meer te wensen over.