Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is NPO Luister?

  Wat NPO Start is voor het beeld van de publieke omroep, is NPO Luister voor het geluid. De app biedt radio en podcasts, en is helemaal gratis.
  30 april 2024
  comments 0
  Wat is NPO Luister?

  Met de recente update van NPO Start en NPO Plus zijn er ook wat functies verdwenen uit de streamingapp van de publieke omroep. Vroeger konden gebruikers bijvoorbeeld radio luisteren met NPO Start, maar dat is niet meer het geval. De radiostations zijn nu te vinden in de app NPO Luister, samen met al het andere luistermateriaal van de publieke omroep.

   

  Radio

  Binnen de NPO Luister-app heeft live radio een prominente plek. Naast de bekende stations NPO Radio 1, Radio 2, 3FM, Klassiek en Radio 5 hebben ook NPO FunX, Blend, Sterren NL, Soul & Jazz en Campus hier een plek. Een leuke extra is dat je elke uitzending kunt pauzeren of vanaf het begin opnieuw kunt starten. Ook is er een overzichtje van de nummers die eerder voorbij zijn gekomen, vaak met een beschrijving vol interessante weetjes. Met de app luister je op een smartphone of tablet, maar dankzij bluetooth, Chromecast en AirPlay ook heel eenvoudig op de meeste draadloze speakers. De app is onlangs verschenen in Apple CarPlay en komt nog voor de zomer naar Android Auto. Daarmee is NPO Luister in veel moderne auto's ook achter het stuur onder handbereik.

   

  Podcasts

  Natuurlijk zijn er veel manieren om radio te luisteren, maar NPO Luister geeft daarnaast ook gratis toegang tot alle podcasts van de publieke omroep. En dat zijn er nogal wat. Sommige podcasts zijn brandend actueel (bijvoorbeeld De Dag en De Jortcast), andere juist diepgravend (zoals DOCS en Zembla Podcast). Er zijn podcasts die ingaan op onderwerpen uit tv-programma's (Flikken de Podcast, Wie is de Mol Podcast), maar ook losstaande cultuurmagazines, true crime-verhalen, fictie en audiodocumentaires. Onder de zoekfunctie staan alle podcasts helder ingedeeld in rubrieken, en onder de rubriek Radio gemist staat een archief met eerdere uitzending van populaire radioprogramma's als Spijkers met koppen en Vroege vogels. Omdat het aanbod een beetje overweldigend kan zijn, heeft NPO Luister een favorietenlijst waarin je podcasts kunt opslaan. Zo hoef je niet steeds het hele aanbod te doorzoeken en zijn nieuwe afleveringen snel te beluisteren.

   

  Tv in audiovorm

  Omdat talkshows - zoals Zomergasten en De geknipte gast - vaak net zo goed te volgen zijn zonder beeld, biedt de NPO steeds meer van deze praatprogramma's aan in de vorm van een podcast. Ook deze staan in NPO Luister. De app gebruikt geen geografische beperkingen, zodat hij ook heel geschikt is om te luisteren op vakantie in het buitenland. Dan komt ook de mogelijkheid van pas om een podcast te downloaden voor de momenten dat er geen wifi is. De NPO Luister app is gratis beschikbaar in de Google Play Store en de Apple App Store.

  Reacties