Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is online radio?

  Misschien moet u nog wennen aan de overstap van FM naar DAB+, maar de volgende revolutie dient zich al aan: radio via het internet.
  13 juli 2022
  comments 0
  Wat is online radio?
  Getty Images

  Het einde van analoge FM-radio komt in zicht. Hoewel het nog zeker acht jaar duurt totdat er geen enkele landelijke zender meer via FM te horen is, heeft de analoge ether geen toekomst meer. Er komt geen algemene vervanging voor FM. Radiozenders schuiven een hybride oplossing naar voren: een combinatie van digitale etherradio en online radio. Voor het luisteren onderweg en buitenshuis is er DAB+. Thuis is de ontvangst van DAB+ op veel plekken in Nederland echter ontoereikend, en in deze gevallen is online radio de opvolger van FM.

   

  Streamingdiensten

  De keuze voor online radio binnen de woning ligt voor de hand. 98 procent van de huishoudens heeft al een hiervoor benodigde internetverbinding. Online radio is niets anders dan naar een radiozender luisteren via een internetstream. Veel luisteraars zijn al bekend met online luisteren dankzij muziekstreamingdiensten als Spotify, Apple Music en Deezer. Hiermee kan de luisteraar nummers, albums of een eigen afspeellijst met favoriete muziek afspelen, zonder onderbreking van reclame of het - voor sommigen - irritante gepraat van een diskjockey.

   

  Wereldwijd

  Als vervanging van FM is het afstemmen op de internetstreams van radiozenders de belangrijkste vorm van online luisteren. Een enorm voordeel van online radio is dat de afstand tot de zendmast van een radiostation geen enkele rol meer speelt. Waar bij FM slechts een beperkt aantal radiozenders te beluisteren is, veelal uit eigen land, is er bij online radio van grenzen geen sprake meer. In de praktijk betekent dit dat het niet meer uitmaakt of u luistert naar een lokale zender om de hoek, een regionale zender uit een andere provincie of een omroep in Zuid-Afrika: zolang het station een internetstream heeft, is deze via de internetradio, pc, laptop, tablet of smartphone zonder irritante ruis en in keurige stereo te beluisteren. Dit geldt ook voor alle thematische kanalen van Nederlandse radioaanbieders als de NPO, Qmusic, Radio Veronica en Sky Radio.

   

  Waarom wachten?

  Het aanbod van online radio telt ruim 40.000 zenders uit de hele wereld. Deze kunnen met een computer, smartphone of tablet onder meer beluisterd worden via apps als JUKE, radioNED en TuneIn. Natuurlijk hoeft u niet te wachten tot de uitschakeling van FM om de stap naar online radio te maken. Als u dit nu al doet, geniet u nog eerder van het meest uitgebreide aanbod van radiozenders. U komt dan bijvoorbeeld ook zenders tegen die helemaal niet via de ether uitzenden, maar uitsluitend via het internet. Denk hierbij aan radiopiraten die tientallen jaren geleden heel populair waren en nu een tweede leven hebben als online station.

 1. Interview

  • *

   Eva Laurenssen

   Dertigers

   Dramaserie Dertigers sluit het jaar af met een knal, in de vorm van een heuse kerstspecial. Is dit echt het afscheidsfeestje? We vragen het aan Eva Laurenssen, gezicht van het eerste uur.
   Reacties0 reactie(s)