Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is smartwifi?

  Ziggo introduceerde voor zijn klanten dit voorjaar een SmartWifi-app, die onlangs werd aangevuld met pods. Wat is SmartWifi eigenlijk?
  3 september 2021
  comments 0
  Wat is smartwifi?
  Getty Images

  Het is een misvatting dat internetaanbieders verantwoordelijk zijn voor het wifi-netwerk bij de abonnee. Om verschillende redenen komt dit op het bord van de klant zelf. Zo is de situatie in iedere woning anders. Sommige huizen hebben dikke betonnen muren en plafonds waardoor het wifi-signaal meer moeite heeft om de bovenliggende etage te bereiken. Een ander bekend probleem dat wifi-signaal kan beïnvloeden is de woonomgeving. In een drukke volkswijk is het veel moeilijker om een vrije frequentie voor het wifi-netwerk te vinden dan op het platteland. In het eerste geval ligt de uiteindelijke snelheid via het draadloze netwerk lager omdat het signaal van het eigen wifi-netwerk deels gedwarsboomd wordt door dat van de buren. Wat ook een rol kan spelen is de hardware die wordt gebruikt. Een laptop van vijf jaar oud heeft minder goede wifi-antennes dan een model dat nu in de winkels ligt. Het resultaat is een duidelijk verschil in internetsnelheid.

   

  Modem en app

  Om het consumenten mogelijk te maken zelf een goed functionerend wifi-netwerk in te richten, hebben fabrikanten slimme oplossingen bedacht. Deze komen in meerdere vormen. Zo zijn er internetmodems die zelf een analyse maken van de gebruikte wifi-frequenties binnen het antennebereik van de modem. Aan de hand hiervan bepaalt de internetmodem automatisch de wifi-frequentie die de minste kans heeft op storing van een ander wifi-netwerk. Dit geeft het best mogelijke lokale wifi-netwerk en dus de hoogste internetsnelheid via wifi. Ziggo noemt dit SmartWifi, en maakt hiervoor gebruik van de witte Connectbox (modem) en een SmartWifi-app.

   

  Boosters en pods

  Maar dit betekent in veel gevallen nog steeds niet dat op een bovenliggende verdieping snel, stabiel en betrouwbaar internet kan worden gegarandeerd. Maar ook hiervoor is een oplossing. Er zijn setjes te koop waarbij meerdere wifi-punten in de woning geplaatst kunnen worden. Door middel van een app worden deze punten aan elkaar gekoppeld. Ook dit is onderdeel van Ziggo’s SmartWifi-aanbod. De techniek beslist welke frequenties gebruikt worden om de wifi-punten aan elkaar te koppelen. Deze wifi-punten noemt Ziggo SmartWifi pods. Naast de cilindervormige Deco M4-boosters van TP Link heeft Ziggo ook de nieuwe zeshoekige pods die rechtstreeks in het stopcontact gaan. De gebruiker hoeft zich in de installatie niet te verdiepen. Bij het eindgebruik bepaalt de wifi-apparatuur zelf wat op een bepaalde plek in de woning het snelste punt is om draadloos van internet gebruik te kunnen maken. Behalve de SmartWifi-oplossingen van Ziggo zijn er ook mesh-sets van meerdere fabrikanten verkrijgbaar.

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win De beentjes van Sint-Hildegard

   CineMember voegt deze maand onder andere De beentjes van Sint-Hildegard toe, waarin Gedda zóveel van Jan houdt, dat hij het er benauwd van krijgt. Zij ziet het huwelijk als een vorm van begeleid wonen… Wij geven vijf keer een maandabonnement weg, waarmee onder andere dit comedy-drama te bekijken is.

  TV-TIP Koken voor een week

  Koken voor een week
  24Kitchen om 05:20 uur
  Heb je geen tijd om na een lange werkdag nog uitgebreid te koken? Danny Jansen weet raad en geeft tips om tijd te besparen.

  TV-TIP Boer Ayoub

  Boer Ayoub
  BVN-TV om 02:20 uur
  Niet alleen schapen moeten geschoren worden, ook koeien krijgen deze behandeling en daar gaat boer Ayoub mee aan de slag.

  Interview

  • *

   Leo Alkemade

   Van je familie moet je het hebben

   Een hoofdgast wordt naar de studio gelokt waar familieleden en vrienden zijn om samen een quiz te spelen. De presentatie is in handen van Leonie ter Braak en Leo Alkemade.
   Reacties0 reactie(s)