Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is speedbased?

  In de markt van mobiele abonnementen gaan we de komende jaren de term speedbased vaak tegenkomen. Totaal TV legt uit wat dit inhoudt.
  26 september 2023
  comments 0
  Wat is speedbased?
  Getty Images

  Als u nog nooit van 'speedbased' heeft gehoord is dat begrijpelijk. Deze term wordt op dit moment nog niet heel veel gebruikt. In de nabije toekomst zult u hem echter vaker gaan horen. Speedbased betekent 'op basis van snelheid'. Bij speedbased-abonnementen leveren providers internet met een bepaalde maximumsnelheid. Het gaat in dit geval om mobiele abonnementen met onbeperkte data. Diverse speedbased-abonnementen onderscheiden zich van elkaar door de geleverde down- en uploadsnelheid.

   

  Odido

  Op dit moment is Odido (voorheen bekend als T-Mobile) de eerste en voorlopig enige aanbieder die Nederlandse consument laat kiezen voor een mobiel speedbased-abonnement met onbeperkte data. De maximale internetsnelheid varieert bij de verschillende Odido-abonnementen tussen 10 Mb/s en 1 Gb/s (ofwel 1000 Mb/s). De prijzen variëren tussen de 20 en 50 euro per maand. Bij de duurdere abonnementen kan de abonnee bij Odido ook naar eigen keuze en zonder bijkomende kosten extra diensten toevoegen, zoals Videoland en Deezer.

   

  Via 5G

  Het is een kwestie tijd voordat mobiele providers als Vodafone en KPN het voorbeeld van Odido gaan volgen. Of dit ook op korte termijn al gebeurt moeten we nog afwachten. Speedbased-abonnementen staan bij providers namelijk al langere tijd in de steigers. Dit soort abonnementen is echter specifiek in de maak voor gebruik van het 'echte' 5G via het nieuwe frequentiespectrum. Op dit moment bieden mobiele providers in Nederland al wel 5G aan, maar dat gebeurt nog via het bestaande 4G-frequentiespectrum. Het huidige 5G in Nederland is weliswaar beter dan 4G, maar kan toch het beste worden omschreven als 4G+.

   

  Wachten op frequenties

  Pas als het 3,5 GHz frequentiespectrum in Nederland voor mobiele datadiensten in gebruik wordt genomen, kan de consument kennismaken met het echte 5G. De snelheid van de mobiele dataverbinding kan dan drastisch omhoog en eigenlijk komen vanaf dat moment de speedbased-abonnementen pas tot hun recht. Odido kan nu wel een speedbased-abonnement van maximaal 1 Gb/s aanbieden, maar de kans dat deze internetsnelheid daadwerkelijk wordt gehaald is uiterst klein. Nu de frequentieveiling voor het 3,5 GHz spectrum wederom voor onbepaalde tijd is uitgesteld, is ook een­ snelle opmars van speedbased-abonnementen voorlopig nog niet te verwachten. Overigens zijn speedbased-abonnementen natuurlijk niet nieuw. Bij vast internet kan de consument al heel lang kiezen uit abonnementen met onbeperkte data en een bepaalde maximumsnelheid. Bij dit soort abonnementen wordt de term speedbased echter nooit gebruikt.

 1. TV-TIP Volle Zalen

  Volle Zalen
  NPO 2 om 20:26 uur
  Zijn laatste voorstelling Voor iedereen beter is stijf uitverkocht, maar volle zalen waren voor Richard Groenendijk lang niet altijd vanzelf­sprekend. Samen met Cornald Maas bezoekt ‘laatbloeier’ Groenendijk zijn ouderlijk huis in het Zeeuwse dorp waar hij opgroeide. Droomde hij als jongetje al van het theater? En hoe behield hij zijn zelfvertrouwen in de tijd dat hij speelde voor ‘soms maar twintig mensen’? Tijdens de opname overlijdt Richards regisseur en vriendin Wimie Wilhelm. Wat betekent haar overlijden voor Groenendijk en zijn werk?

  TV-TIP London Has Fallen

  London Has Fallen
  Veronica om 20:30 uur
  Alle leiders van de westerse wereld zullen in Londen aanwezig zijn voor de begrafenis van de Britse premier. Maar wat een sober, en tevens streng bewaakt, evenement had moeten worden, verandert in een grote chaos. Terroristen proberen al deze leiders te vermoorden. MI6-agent Mike Banning (Gerard Butler) wil hier een stokje voor te steken.

  Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)