Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Uitgelegd

  Wat is VRT NU?

  Net als in Nederland wint online kijken ook in Vlaanderen aan populariteit. De Vlaamse publieke omroep VRT heeft hiervoor VRT NU.
  13 mei 2022
  comments 0
  Wat is VRT NU?
  VRT - Maarten De Bouw

  VRT NU laat zich het beste omschrijven als de Vlaamse variant van het Nederlandse NPO Start. Via website, tablet, smartphone, mediaspeler of Smart TV-toestellen met een internetaansluiting kunnen kijkers via apps gebruikmaken van VRT NU. Onlangs verscheen de app ook voor de Apple TV HD/4K, de mediaspeler van Apple. Ook voor sommige merken Smart TV’s is de app al beschikbaar. Voor Smart TV’s van andere fabrikanten, zoals Samsung, is de benodigde app in aantocht.

   

  Aanbod

  VRT NU biedt toegang tot de eigen programma’s van VRT. Programma’s die recent zijn uitgezonden op de tv-zenders Eén, Canvas en Ketnet kunnen via VRT NU teruggekeken worden, zoals Dertigers (foto). Denk aan nieuwsbulletins en actualiteitenprogramma’s. Ook in opdracht van VRT gemaakte series en amusementsprogramma’s belanden op VRT NU. In verband met uitzendrechten mag de Vlaamse publieke omroep geen aangekochte films, series en programma’s aanbieden via VRT NU. Dit is in Nederland bij het gratis NPO Start ook het geval. Alleen als een betaalabonnement van NPO Plus wordt afgenomen is aangekochte content online te bekijken.

   

  Ontdekken

  VRT biedt via VRT NU ook oudere programma’s aan. Soms gaat het om een of meer afleveringen van een serie, de andere keer is het een volledig seizoen of meerdere seizoenen. De VRT hoopt dat kijkers op deze manier de online dienst gaan ontdekken. Dat ontdekken speelt een belangrijke rol bij de manier waarop content in de app wordt aangeboden. Door gebruik van slimme algoritmes krijgt de gebruiker suggesties voor content die aansluit bij zijn of haar interesses.

   

  Alternatief voor BVN

  Met VRT NU kan ook live naar de drie VRT-zenders gekeken worden. Belgen die hun traditionele tv-abonnement de deur uitdoen, kunnen op deze manier dus toch naar de publieke omroep kijken. Hoewel VRT NU in Nederland via verschillende manieren toegankelijk is, mogen Nederlanders de dienst officieel niet gebruiken. Er moet namelijk eenmalig een account worden aangemaakt, en daarvoor zijn Belgische NAW-gegevens nodig. Met een beetje creativiteit en zoeken op internet is dit natuurlijk eenvoudig te vinden, maar hiermee worden wel de algemene voorwaarden geschonden. Belgen die in het buitenland wonen of er langere tijd verblijven, kunnen via een overheidsdienst een account aanvragen voor VRT NU. Voor Belgen in het buitenland geldt VRT NU namelijk als vervanging van satellietzender BVN. VRT stopte vorig jaar wegens bezuinigingen met deelname aan BVN, waardoor Vlaamse programma’s niet meer op deze zender te zien zijn.

  VRTBVNNPO StartDertigers

  Meer over dit onderwerp

 1. TV-TIP 70 jaar na de Watersnoodramp

  70 jaar na de Watersnoodramp
  NPO 1 om 10:30 uur
  In Ouwerkerk, het Zeeuwse dorp waar in 1953 het laatste dijkgat werd gedicht met behulp van caissons, een soort enorme betonnen blokkendozen, herdenkt Nederland de Watersnoodramp. Onder de sprekers zijn een overlevende van de ramp en burgemeester Jack van der Hoek van Schouwen-Duiveland. Winfried Baijens, tevens het gezicht van de serie Het water komt, presenteert.

  TV-TIP Jurassic World

  Jurassic World
  Veronica om 20:30 uur
  Ruim twintig jaar na de problematische opening van Jurassic Park, functioneert Isla Nublar eindelijk als het dinosaurus-themapark dat John Hammond ooit voor ogen had. Om de bezoekersaantallen hoog te houden, creëren de wetenschappers op het eiland een nieuwe attractie: een genetisch gemodificeerde dino. Hiermee brengen ze echter een monster tot leven dat alles en iedereen in het park in groot gevaar brengt.

  Interview

  • *

   Anne-Mar Zwart

   Blauw Bloed

   Anne-Mar Zwart (37) is de nieuwe presentator van Blauw Bloed, het royalty-programma van de EO dat na ruim een jaar afwezigheid, terugkeert op tv.
   Reacties0 reactie(s)