Wat is webOS?
Bij een laptop bepaalt het besturingssysteem, zoals Windows of macOS, hoe je de computer bedient en welke programma's je kunt draaien. Ook Smart TV's hebben zo'n besturingssysteem, en ook hier gebruiken de diverse fabrikanten verschillende systemen. Sony en Philips kiezen voor Android TV of Google TV, Samsung heeft zijn eigen Tizen en LG maakt gebruik van webOS. Wat betekent dat voor de kijker?
Geen Android
LG voorziet zijn Smart TV's al tien jaar van webOS en in deze periode is het systeem voortdurend verbeterd en voorzien van nieuwe functies. Kenmerkend is het horizontale lint van apps aan de onderkant van het scherm, waar de gebruiker heel handig doorheen kan scrollen. Dit gebeurt met de 'Magic Remote', een afstandsbediening die je richt op het scherm en waarmee je naar hartenlust kunt klikken alsof het een muis is. Dit maakt de bediening intuïtief en vlot, zeker bij het invoeren van wachtwoorden of zoekopdrachten via een toetsenbord op het scherm. In moderne webOS-versies kan de gebruiker de interface zelf aanpassen, bijvoorbeeld door apps te ordenen op thema, zoals sport of games. WebOS heeft een eigen LG Content Store waarin de apps van alle gangbare streamingdiensten te vinden zijn. Zo compleet als de Android TV appstore is hij echter niet.
Wel Chromecast
Een van de pluspunten van een Smart TV met Android TV is dat Chromecast altijd is ingebouwd. Hierdoor kan de gebruiker eenvoudig video en geluid vanaf een smartphone of tablet weergeven op het grote tv-scherm. Bij de oudere versies van webOS was dat alleen mogelijk met een beperkt aantal apps - zoals YouTube en Netflix - maar vanaf dit jaar voorziet LG zijn Smart TV's van een volwaardige Chromecast-optie. Hierdoor is er dus geen extra apparaatje meer nodig om te streamen naar de tv. Dat is niet alleen thuis enorm handig, maar ook als er op vakantie in de hotelkamer een LG-televisie hangt. De Smart TV's van LG beschikken al een poosje over AirPlay2, een streamingtechniek die vooral Apple gebruikt.
Updates
Met wereldwijd zo'n tweehonderd miljoen Smart TV's met webOS heeft het systeem nogal wat gebruikers. LG heeft dan ook veel vertrouwen in de toekomst van webOS. Dat blijkt uit de regelmatig toegevoegde features, maar ook uit het feit dat toestellen uit 2024 voortaan vijf jaar gegarandeerd zijn van deze updates. Dat is goed nieuws, want een veelgehoorde klacht van Smart TV-gebruikers is dat hun tv na een tijdje niet alle apps meer ondersteunt. Dankzij minimaal vijf jaar updates hoeven kopers ook niet bang te zijn dat LG opeens webOS dumpt om over te stappen op bijvoorbeeld Android TV. Overigens maakt LG ook in zijn videoprojectoren, slimme koelkasten en smartwatches gebruik van webOS.