Wat zijn allotments?
Op dit moment luisteren de meeste Nederlanders nog analoog naar de radio via de FM-band. De komende jaren gaat analoog plaats maken voor digitaal. De vervangers voor analoge FM-radio zijn DAB+ en online radio. Voor het luisteren via de ether wordt DAB+ de nieuwe norm. Dit zorgt voor enkele belangrijke wijzigingen.
18 zenders per frequentie
Als eerste is er een nieuwe radio nodig die digitale ontvangst ondersteunt. Met een digitale radio verloopt de ontvangst van zenders op een andere manier. Bij FM wordt op een frequentie slechts één radiozender aangeboden. Bij DAB+ wordt een frequentie door meerdere zenders gedeeld. Bij een bandbreedte van 64 kb/s kunnen maximaal 18 zenders worden uitgezonden op één frequentie. De overstap naar DAB+ bespaart hierdoor niet alleen frequentieruimte in de ether, maar biedt de luisteraar ook een groter aanbod van radiozenders. Een ander voordeel is dat landelijke zenders in het hele land op dezelfde frequentie beschikbaar zijn. Dit geldt ook voor alle regionale zenders binnen hun specifieke regio. Overigens wordt bij DAB+ ontvangst niet gesproken van frequenties maar van kanaalnummers, waaraan een vastgelegde frequentie is gekoppeld. Het ontvangstgebied van de zender van een DAB+ kanaal wordt ook wel allotment genoemd.
Nationaal en regionaal
Een allotment is niets anders dan een uitzendkavel. Nederland is verdeeld in diverse gebieden. In deze gebieden mogen radiozenders digitaal in DAB+ in de ether uitzenden. Niet alle DAB+ kanalen mogen gelijktijdig in een allotment gebruikt worden. Hierover zijn internationale afspraken gemaakt. Bij landelijk gebruik zijn er verschillende allotments, maar deze gebruiken allemaal hetzelfde uitzendkanaal en dus dezelfde frequentie. Bij de distributie van regionale radiozenders worden minder uitzendmasten gebruikt, maar gaat het wel om meer zenders die op hetzelfde kanaal uitzenden.
Lokale omroepen
Een heel andere situatie gaat ontstaan vanaf september. Dan komen in Nederland lokale publieke en commerciële omroepen via DAB+ beschikbaar. Toezichthouder Rijksinspectie Digitale Infrastructuur heeft Nederland voor lokaal DAB+ bereik in 57 allotments verdeeld. Elk lokaal allotment heeft een klein ontvangstgebied, waardoor meer lokale zenders digitaal in de ether kunnen uitzenden. Lokale radiozenders moeten minimaal met een bandbreedte van 64 kb/s uitzenden. Hierdoor kunnen uiteindelijk maximaal 1026 lokale radiozenders uitzenden via DAB+; 57 allotments met elk maximaal 18 zenders). Als het aantal vergunningaanvragen voor een allotment lager is dan 18, mogen de radiozenders de overgebleven bandbreedte onderling verdelen. Hierdoor wordt de geluidskwaliteit beter.