Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
  1. Nieuws

    RTL start definitief met vier HD kanalen

    Ook wat betreft RTL kan het HD feest beginnen. Naar verwachting dit najaar start RTL Nederland met HD versies van haar vier televisiekanalen.
    Jarco Kriek
    1 juli 2009
    comments 0
    RTL start definitief met vier HD kanalen

    HD liefhebbers kunnen het komend najaar nog meer gaan genieten van de HD decoder. Na de aangekondigde komst van drie publieke HD kanalen op 4 juli maakt RTL Nederland nu ook aan de onduidelijkheid over toekomstige HD kanalen een einde.

    John de Jong, hoofd distributie bij RTL Nederland, maakt in een artikel in de komende editie van Totaal TV, die over twee weken in de winkels ligt, kenbaar dat de beslissing voor HD versies van de vier zenders van RTL Nederland inmiddels genomen is. “Wij starten zoals eerder al aangekondigd is met 4 zenders tegelijk. De programmering van de bestaande RTL zenders en de HD zenders zijn gelijk.” RTL wil snel na de zomer starten met de HD kanalen. De eindregie en de technische infrastructuur zijn inmiddels grotendeels klaar om HDTV te kunnen aanbieden. Distributeurs krijgen naast het huidige aanbod van RTL zenders ook de mogelijkheid om de beeldkwalitatief betere HD versies van deze zenders door te geven. Daar hangt voor de distributeur dan natuurlijk wel een prijskaartje aan. RTL zegt open te staan voor de voorstellen van distributeurs over het aanbieden van de HD zenders aan haar abonnees. John de Jong laat er geen misverstand over bestaan dat er forse investeringen door RTL zijn gedaan voor de HD kanalen. Dat ligt niet alleen in nieuwe uitzendapparatuur maar ook in aankoopkosten van buitenlandse series en films alsmede ook de Nederlandse HD producties die hoger liggen. In het begin zijn vooral buitenlandse series en films in native HD kwaliteit op de RTL zenders te zien. Daarbij volgt RTL Nederland dezelfde strategie die SBS Broadcasting heeft kenbaar gemaakt. SBS wil als eerste de twee kanalen, Net5 en Veronica, in HD kwaliteit gaan aanbieden omdat op deze zenders relatief veel aangekochte buitenlandse series en films te zien zijn. Eric Eljon van SBS maakte onlangs bekend dat SBS de intentie heeft dit najaar te willen starten met HDTV maar dat de financiële onderbouwing hiervoor wel in orde moet zijn.

    RTL Nederland zegt op dit moment met alle distributeurs in Nederland in onderhandeling te zien. Daaronder bevinden zich dus naast de kabeltelevisieaanbieders ook CanalDigitaal, Digitenne en diverse IPTV aanbieders als Tele2 en KPN onder. UPC laat bij monde van woordvoerder Ronald Sutmuller weten dat er zowel met RTL als SBS zeer constructieve gesprekken over HDTV worden gevoerd. “Waarbij zowel wij als RTL en SBS de intentie hebben om HD groots neer te zetten.” Ziggo woordvoerder Gradus Vos sluit zich wat dat betreft aan bij de woorden van zijn UPC collega. “Wij praten inderdaad met beide partijen over de doorgifte van HD kanalen.”

    Veel meer over HDTV bij de commerciële omroepen en reacties van distributeurs is te lezen in Totaal TV editie 16 die op 15 juli in de winkels ligt.

    RTL NederlandHDTVSBS BroadcastingNPORTL4 HDRTL5 HDRTL7 HDRTL8 HDNet5 HDSBS6 HDVeronica HDUPCZiggoEric EljonJohn de Jong

    Reacties