Nieuws

Overzicht

26 juni 2010

Nederlandse zenders dit weekeind ongecodeerd via satelliet

De televisiekanalen van de Nederlandse Publieke Omroep worden het gehele weekeind ongecodeerd via de satelliet uitgezonden. Televisieaanbieder CanalDigitaal heeft deze ongecodeerde uitzendperiode ingelast om bepaalde testen uit te voeren.

Het gaat hierbij alle televisiekanalen van de NPO die door CanalDigitaal via de satelliet aangeboden. Dit zijn de SD-kanalen Nederland1, Nederland2 en Nederland3. Ook de HD-kanalen Nederland1 HD, Nederland2 HD en Nederland3 HD zijn zonder smartcard van CanalDigitaal in geheel Europa te ontvangen. Normaal zijn deze zenders ook zonder maandelijkse kosten bij CanalDigitaal te ontvangen. Wel dient met in bezit te zijn van een geregistreerde smartcard, in het geval van de HD-zenders om een nieuwe smartcard die de Mediaguard3 codering ondersteunt. En juist met deze nieuwe codering lijken er problemen te zijn. De afgelopen weken ontving de televisieaanbieder veel klachten van abonnees over zeer korte onderbrekingen bij het bekijken van diverse zenders. Deze kunnen mogelijk gerelateerd worden aan de gebruikte codering. In het komende weekeind wil men dat verder onderzoeken.

De kans is groot dat de komende dagen geen onderbrekingen worden waargenomen. Enkele weken geleden had CanalDigitaal last van een grote storing met de codering. Daardoor was het gehele zenderpakket van CanalDigitaal ongecodeerd via de satelliet te ontvangen. In deze periode werden er geen onderbrekingen waargenomen. Wie het komende weekeind toch kleine onderbrekingen bij de NPO televisiezenders bij CanalDigitaal ervaart wordt opgeroepen deze hier te melden.


Geschreven door: Jarco Kriek
Superactie: 1 jaar Totaal TV 69,- + gratis Weber BBQ. Neem nu een abonnement!

 
 • Satfreak - Groningen -
  30/06/2010 13:19 uur
  @peter, je kunt sputteren en de spot met mij drijven wat je wil, maar de realiteit van vandaag is dat het blijft zoals het is. Overal.
 • peter - elim -
  30/06/2010 09:42 uur
  satfreak , gezien je reacties op wat ik er vind, wat gewoon een mening is(en de argumenten van engeland en duitsland heb ik al tig malen gehoord) , zit jij vast aan de kant van degenen die blijven vangen voor een arbeid die tot 90jaar geleden gedaan is . en waar vind je dat nou ,behalve bij de adel.en dat blijven vangen is een mede aanjager van de inflatie beste man.
 • Satfreak - Groningen -
  30/06/2010 08:40 uur
  @peter, beetje wereldvreemde reactie als je om je heen kijkt. Geen land in Europa of zelfs daarbuiten die zijn nationale zenders (onbeperkt) ongecodeerd uitzendt met recente series in originale versie (Duitsland en Engeland zijn uitzonderingen om heel eigen redenen die al tig keer zijn voorbijgekomen). Dus de schoolmeesterpraat (en toon) is eerder de jouwe.
 • satellietje - satgat -
  30/06/2010 01:14 uur
  Mischien word het tijd om seca er uit te gooien. En over te gaan op b.v de viacces codering. Die seca 3 is een ramp. mischien is dat de reden dat canaldigitaal viacces heeft toegevoegd aan ned 1,2,3 voor de test. Volgens mij moet het voor de goedgekeurde ontvangers ook best mogelijk zijn om viacces geschikt te maken voor een software update.
 • peter - elim -
  29/06/2010 22:14 uur
  @satfreak , schoolmeester praat , beste man. het theoretische bereik is heel wat anders dan de realiteit, En in een vrij land zijn er geen voorgekauwde antwoorden die door een penne streek ,teniet gedaan kunnen worden. En wie nog niet de kijk rechten al betaald heeft na de bioscoop . dvd/bd . filmkanalen.die weinigen ,kunnen die anderen nog weer voor betalen. ps en die verhaaltjes heb ik al vaker gehoord.Uitzendrechten dat is normaal, coderen van die oude troep niet
 • Satfreak - Groningen -
  29/06/2010 22:03 uur
  @peter, en zo is de cirkel weer rond en begin jij de discussie weer van vorenaf aan. Engeland zendt (deels!!!) FTA omdat deze zenders slechts een beperkt satellietbereik hebben. Duitsland synchroniseert na, en daarvoor moet je Duits verstaan. In beide gevallen is bereik van publiek beperkt, en het bereik bepaalt uitzendrechten. En begin de discussie nou niet weer opnieuw omdat het antwoord je niet zint. Please!!
 • WIM - Leeuwarden -
  29/06/2010 13:05 uur
  Ben het helemaal met Peter eens en intussen zijn de zenders weer gekodeerd.
 • peter - elim -
  29/06/2010 12:10 uur
  Waarom die rechthebbenden er zo moeilijk over doen is en blijft een raadsel.Want het engelse pobliek kijt naar engelse zenders en duitsen naar duitse enz, En het beschermen heeft als achtergrond ,wat gezien is minder waard. Nou als nl een film uitzend en de uitzendrechten betaald en later de bbc of ard of anders om. Maakt dat aan het eind geen moer uit wie of waar het gezien en de rechten betaald zijn.
 • Joop333 - omg. Den Haag -
  29/06/2010 09:25 uur
  @ Hans Peperkamp M'n opmerking over de Regionalen met films met Engels geluid was ironisch bedoeld. Die zijn er natuurlijk helemaal niet. Je schrijft: Waarom wel bijna alle Nederlands-regionale omroepen zijn wel FTA via de Astra 3 te ontvangen in héél Europa.Daar kan de NPO een voorbeeld aannemen. Maar dat is het nu juist, BVN en de Regionalen kunnen FTA worden uitgezonden omdat er alleen eigen produkties worden uitgezonden, zodat Hollywood, en andere rechthebbenden hiet niet moeilijk over kunnen doen.
 • hans 2 - west -
  29/06/2010 08:59 uur
  maar hans peperkamp;ik houd wel van een goede speelfilm of andere entertainment en daar zie veel te weinig van op de po.ik zou namelijk helemaal niet afhankelijk hoeven/moeten zijn van commerciëlen aangezien de po voor iedereen is en door iedereen word betaald.
 • Hans Peperkamp - Velp -
  29/06/2010 00:04 uur
  Geachte Joop 333:ik kijk nooit naar films,behoren totaal niet tot mijn kijkgenot.Maar wel TV programma's die je verrijken door kennisvergroting.oa nieuws/discussie exakte wetenschappen/technologische innovatie ontwikkelingen in al hun diversiteit aan onderwerpen.Vaak ook eigen produktie's van de omroepen,en daar heb je geen versleutelingen voor nodig.Films kijken is uit mijn optiek bezien één domme bezigheid.En zo kan ik via de publieke/commerciele/regionale die TV programma's uit kristalliseren die bijdragen aan meer maatschappelijke ontwikkelingen.Joop begin maar eerst met de zeer goede nieuws TV programma's van zowel SBS6/RTL 7/RTL 4 Dan komt inteligentie vanzelf wel,om je mening hier te ventileren.
 • Joop333 - Omg. Den haag -
  28/06/2010 20:39 uur
  @ Peperkamp. Wat zie je toch veel fims met Engels geluid op de regionale zenders.en dan nog Free To Air ook (!) Ben jij soms ook "Weest Waakzaam" die andere roeptoeter? ;-)
 • hans 2 - west -
  28/06/2010 14:48 uur
  hier trouwens nog geen enkele onderbreking waargenomen de afgelopen weken.en alle friezen willen fries spreken????nou ..vergeet dat maar.maar dat is weer een ander topic.
 • Hans Peperkamp - Velp -
  28/06/2010 14:05 uur
  Waarom wel bijna alle Nederlands-regionale omroepen zijn wel FTA via de Astra 3 te ontvangen in héél Europa.Daar kan de NPO een voorbeeld aannemen.Ook alle Nederlandse radio kanalen zijn FTA te ontvangen via de Astra 19.2 sat.Als héél Europa één taal zouden spreken(Engels) dan was er geen versleuteling nodig.Net zoals in Frankrijk maar één taal kent(Frans)Net zoals in Spanje alleen maar Spaans spreken.Net zoals ze in Duitsland alleen maar Duits spreken.Net zoals ze in Italie alleen maar Italiaans Spreken.En dan hebben we het nog niet over de Friesen die het liefs alleen maar Fries willen spreken,en de Limburgers Limburgs.En dan hebben we het nog niet over de talen strijdt in Belgie.En dan hebben we het nog niet over het Cataliaans in Spanje.Moet ik nog effen doorgaan,het wordt niets in Europa zolang we het nooit eens zullen worden in elkaars gedachten-goed.Het ene land zendt uit HDTV in 720P en in andere landen Full-HDTV.En zo blijven we maar klooien in Europa.Als de wereld is vergaan dan blijven ze in Europa nog door zeiken over de één wording in Europa.Het zal altijd één hypothese blijven,en daar hebben de Romijnen/Fransen/Duitsers overheersers door de bekende oorlogen niets aan kunnen veranderen.Maar er is één mooie internatinaal bekende spelletje(MENS ERGER JE NIET) maar blijft WAAKZAAM.
 • littlesat - kerrade -
  28/06/2010 12:43 uur
  Die nieuwe Seca 3 kaarten die blijven een ramp... Eerst ontvangers die niet helemaal niet werkten... Vervolgens weer een golf uitvallen omdat de manament keys niet werden geupdate. Toen de grote uitval in Mei en nog steeds problemen... Volgens mij een nogal kaart met veel bugs...
 • Henk - Assen -
  27/06/2010 12:32 uur
  Regelmatig bevriest het beeld, terwijl het geluid doorgaat. Bij het ongecodeerd uitzenden, blijft alles wel goed. bovendien kan je volstaan met een FTA ontvanger.
 • Henny (Pro-digitaal) - Eindhoven -
  27/06/2010 10:31 uur
  Zie: klik Beste mensen, we hebben wel zeer degelijk te maken met auteurs/uitzendrechten. CD (M7Group) heeft, zoals ze schrijven, een coderingsprobleem. Niet meer en niet minder, en aan al degenen die geen abonnement op CD hebben,wel of niet in het buitenland verblijven, en ontvangstmogelijkheden hebben: Geniet er (even) van. De randvoorwaarden die CD stelt om te kunnen kijken naar de NPO zenders, zijn m.i heel redelijk te noemen, en voor velen het overwegen wel degelijk waard. Let wel: CD (M7Group) zend alléén maar digitaal uit, dus zet dat analoge aan de kant, ook het (extra!) financiële kostenplaatje, wat je bij andere providers nog altijd hebt.. Kijk ze!
 • Johan - Purmerend -
  27/06/2010 10:31 uur
  Is een mogelijkheid. Alleen ben je wel heel naïef als je denkt dat een klein groepje mensen uit dat kleine Nederland iets voor elkaar zouden kunnen krijgen wat de Europese Unie niet zou kunnen. Overigens kan je Nederlandse publieke omroep wel ongecodeerd via satelliet zien. Dat is namelijk BVN. En zo saai wordt het dus als men alleen maar programma's gaat uitzenden die men zelf maakt encdus zelf in bezit is van de uitzendrechten.
 • hans 2 - west -
  27/06/2010 09:34 uur
  ik moet weestwaakzaam toch gelijk geven. het is inderdaad maar in hoevere iets word geaccepteerd.hetzelfde geld voor betalen voor hd,invoeren van ci+ enz. mensen moeten weer eens voor zichzelf op komen en niet klakeloos alles accepteren.
 • Hans Peperkamp - Velp -
  27/06/2010 00:14 uur
  aanvulling:via Google:(tik in) Europese regelgeving auteurs/uitzendrechten pag 5 Tros Radar -Toon onderwerp-satelliet TV:Canal Digitaal wel
 • Hans Peperkamp - Velp -
  27/06/2010 00:02 uur
  Via div. zoekmachines oa Google kun je de exakte gegevens krijgen inzake de auteurs/uitzendrechten.Dan krijgen we ook niet die onnodige discussie's.Voor meer informatie in al hun diversiteit aan onderwerpen,kunt u via Google uw kennis vergroten. Google:(tik in ) auteursrechten (tik in) uitzendrechten.En daar worden we allemaal wijzer van.Vanwaar Akte.
 • Satfreak - Groningen -
  26/06/2010 20:59 uur
  @WeestWaakzaam, Verdiep je eerst eens in de zaken voor je van alles roept. BVN kan absoluut niet onbeperkt alles uitzenden! Geen enkele zender in Europa kan dat. En lezen doe je in ieder geval niet, want je roept van alles maar gaat nergens in op eerder genoemde argumenten. Niet CanalDigitaal maakt ons wat wijs, maar jij.
 • Weest Waakzaam - Leeuwarden -
  26/06/2010 20:39 uur
  Het is wonderlijk hoe goedgelovig velen zijn. Als er aanbieders van televisieprogramma's zijn die versleuteling eisen, moeten deze eenvoudigweg uitgesloten worden van opdrachten. Het kan niet zo zijn dat met publiek geld voor de publieke omroepen de betaaltelevisie-infrastructuur van CanalDigitaal bevorderd wordt en de burgers op hoge kosten worden gejaagd. Op BVN wordt ook gewoon onversleuteld uitgezonden. Het kan dus wel. Bij de overgang van analoge naar digitale terrestrische televisie beweerde KPN ook dat versleuteling van de publieke zenders nodig was om de kwaliteit te waarborgen. Gelukkig was er toen een politicus die deze onzin van tafel wist te vegen. Bij CanalDigitaal weten ze heus wel dat het auteursrecht-argument volslagen onzin is. CanalDigitaal heeft er gewoon commercieel belang bij dat de publieke omroepen versleuteld worden uitgezonden. Hierdoor worden de Nederlandse satellietkijkers gedwongen om te investeren in apparatuur om betaaltelevisie van CanalDigitaal te kunnen ontvangen. Als het auteursrecht-argument ook maar enigszins valide zou zijn geweest, dan zouden Nederland 1, 2 en 3 grotendeels onversleuteld uitzenden.
 • Joop333 - Omg. Den Haag -
  26/06/2010 19:30 uur
  @ weest waakzaam Erg dom dat je nu nog niet weet waaom Ned. 1-2-3 gecodeerd wordt uitgezonden. Nog 1 keer dan: De Nederlandse zenders willen geen rechten betalen voor heel Europa. Duitsland zendt geen films uit met Engels geluid, dus die hoeven niet te betalen voor buiten het Duitssprekende gebied. Engeland maakt gebruik van een op Engeland gerichtre spotbeam, die dankzij een overspill hiet ook te onvangen is, maar dat is eigenlijk niet de bedoeling. Met een nieuwe satelliet met een nauwkeuriger spotbeam is te verhelpen. Dan hoeft CDS er geen reclame meer voor te maken. ;-)
 • Satfreak - Groningen -
  26/06/2010 19:30 uur
  @WeestWaakzaam, de redenen om Ned1/2/3 te coderen zijn al jarenlang uitgekauwd. De vergelijking met Duitsland en Engeland gaat in allerlei opzichten mank, en verder zijn in Europa alle, alle nationale tv zenders gecodeerd. Duitsland en Engeland zijn uitzondering om zeer specifieke redenen. Engeland trouwens ook maar deels.
 • Night Watchman - Amsterdam -
  26/06/2010 14:51 uur
  Het is meestal niet de leveranciers van de programmas maar de oproepen zelf die hun eigen regels maken. Volgens de contracten moet een omroep het programma zonder inkorting uitzenden inclusief alle voor-en na titeling zo als het aangeboden wordt. De Nederlandse omroepen snijden deze delen weg om ruimte te maken voor meer of langer reclame blokken waar ze extra aan kunnen verdienen en tegelijk alle EU regels overtreffen. Ze zijn dagelijks schuldig van contractbreuk maar de leveranciers durven geen actie aan te nemen want dan kopen de omroepen hun programmas niet meer.
 • Weest Waakzaam - Leeuwarden -
  26/06/2010 14:01 uur
  Dit is een goede aanleiding om maar direct de hele versleuteling van de Nederlandse publieke omroepen af te schaffen. Het is toch van den gekke dat voor de ontvangst van de Nederlandse publieke omroepen via de satelliet een commercieel bedrijf nodig is die de burger dwingt om te investeren in kwalitatief slechte en dure ontvangstapparatuur. De Duitse en Britse publieke omroepen zenden toch ook gewoon onversleuteld uit. Sommige leveranciers van programma's eisen van de omroepen dat de programma's versleuteld worden. Waarschijnlijk gaat het hier met name om leveranciers van pulpprogramma's uit Amerika. Alhoewel het eisen van versleuteling duidelijk in strijd is met de goede zeden en derhalve nietig, lijkt het mij gewenst om een zwarte lijst aan te leggen van programmaleveranciers die versleuteling eisen. Bedrijven die op de zwarte lijst staan dienen krachtig de deur te worden gewezen. Laten we hopen dat minister Rouvoet krachtig actie onderneemt tegen versleuteling van de publieke omroepen.

 • Reageer

  karakters nog beschikbaar

  Om misbruik van de mogelijkheid tot reageren tegen te gaan, schakelen we binnenkort over op een inlogsysteem. Reageren wordt mogelijk ná koppeling met een social media account als Twitter, Facebook, Instagram of LinkedIn.


  Recent nieuws
  Xsarius 's Werelds beste en meest compacte vol-automatische vlakantenne

  Doe mee en win

  *

  3X BLU-RAY KUNG FU PANDA 3

  Dit keer duikt Po’s lang vermiste vader op en reizen vader en zoon af naar een geheim pandaparadijs. Wanneer de bovennatuurlijke slechterik Kai alle kung fu meesters in China begint uit te dagen, moet Po een dorp vol vrolijke, klunzige panda’s tot een ultiem team trainen. Totaal TV mag de Blu-ray drie keer weggeven.