1. Interviews

  Andre van Duin

  College Tour

  Van komiek tot acteur en van tv-maker tot radio-dj: André van Duin deed het allemaal. Op 22 december neemt hij naast Twan Huys plaats bij College Tour om zijn succes-oeuvre te bespreken.
  01 december
  Andre van Duin

  Heel Holland bakt, Smaakt naar meer, Het geheime dagboek van Hendrik Groen, De wilde Veluwe: André van Duin (70) hoefde zich in 2017 geen seconde te vervelen. Zijn laatste agendapunt? De uitnodiging voor het programma College Tour. “En daarna even heerlijk niks”, zegt Van Duin. “Dan is het even genoeg geweest. Ik heb een druk jaar achter de rug.”

  HERSTART

  Twan Huys en zijn zaal studenten moeten van goeden huize komen om de cabaretier een mond vol tanden te bezorgen. Van Duin geeft aan in zijn carrière alle denkbare vragen, zij het niet één, dan wel twee keer, te hebben beantwoord. “Het is hartstikke leuk dat ik hiervoor ben gevraagd, maar ik ga me er niet op voorbereiden. Het is een middagje zitten en vertellen.” Van Duin verwacht met Huys een trip down memory lane te maken. Eentje waarin hij De Dik voormekaar show als meest bijzonder noemt. “Samen met Ferry de Groot een ouderwets hoorspel maken, was het leukste dat ik ooit deed. Toen voelde ik me het meest vrij in mijn manier van denken.” Ondanks de populariteit van het programma werd het nooit met een prijs onderscheiden. Die bekroning voor zijn talent volgde niet veel later tóch in de vorm van een Televizierring voor Dag, dag, heerlijke lach. ‘Zijn’ programma’s Heel Holland bakt en Het geheime dagboek van Hendrik Groen staan ondertussen alweer op de stemlijst voor de Ring van 2018. “Het is erg succesvol allemaal. Ik ben erg bij dat ik op mijn leeftijd nog zo in de spotlights sta. Soms denk ik aan afbouwen, maar het lijkt net of alles steeds opnieuw begint.”

  TIMIDE

  De aanvragen stromen binnen, maar Van Duin kiest ervoor alleen nog de krenten uit de pap te halen. “Een enorme luxe”, bekent hij, “maar daar heb ik ook hard voor gewerkt! Acteur, presentator of komediant? Als de gelegenheid zich voordoet, is het leuk om de boel een beetje af te wisselen. Dan gaat het ook niet vervelen.” Afgelopen jaar trok de raskomiek slechts sporadisch zijn befaamde lolbroek aan. In Het geheime dagboek van Hendrik Groen waren de komische sketches ver te zoeken. En toch zijn de kijkcijfers top en ontvangt Van Duin veel lof voor zijn timide rol. “Tot mijn stomme verbazing, eerlijk gezegd! Geweldig, toch? Soms denk ik dat er een grapje bij had gekund, maar van regisseur Tim Oliehoek moest ik me constant inhouden. De kapitein bepaalt en gezien het succes, snap ik dat. Het spreekt heel erg aan.”

  HEEL HOLLAND BAKT

  In dat andere succesverhaal, Heel Holland bakt, heeft hij wél de ruimte een stukje op te voeren. Zo nam Van Duin in zijn tweede seizoen jurylid Janny constant in de maling en moest ook menig kandidaat het ontgelden. Een flink contrast met zijn debuut als presentator. “We wisten vooraf niet of het met mij ook een succes zou blijven. Maar toen de kijkers het accepteerden, kon ik me meer permitteren. Je wil er toch je eigen schwung aangeven. Het moet alleen niet de André van Duin-show worden. Het gaat om de bakkers en hun baksels. Als Martine Bijl fit genoeg is, neemt ze het gewoon weer van me over. We gaan het niet met zijn tweetjes doen. Daar is het programma te klein voor.”

  Lees hier het interview met Andre over Animal Crackers
  Lees hier het interview met Andre over Cultureel erfgoed
  Lees hier het interview met Andre over Heel Holland bakt

 1. TV-TIP De Kameleon

  De Kameleon
  NPO 3 om 19:25 uur
  De Friese tweelingbroers Hielke en Sietse Klinkhamer - precies die twee van de Kameleon - staan klaar om een gloednieuw avontuur te ­beleven. Koning ­Willem-Alexander komt in deze eerste ­aflevering naar hun dorpje toe en de ­dorpelingen pakken groots uit om hem te ontvangen. Maar er dreigt van alles fout te gaan.

  Doe mee en win!

  • *

   5X2 KAARTEN TRUTH OR DARE

   Een onschuldig spelletje Truth or Dare krijgt een dodelijke afloop wanneer de deelnemers op mysterieuze wijze gestraft worden. Lucy Hale (Pretty Little Liars) en Tyler Posey (Teen Wolf) spelen de hoofdrollen. Totaal TV mag vijf keer twee bioscoopkaartjes voor deze thriller weggeven.

  TV-TIP Topper gezocht

  Topper gezocht
  SBS6 om 20:00 uur
  Half Nederland stond in de rij om de nieuwste Topper te worden om samen met René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom en Jan Smit een nummertje te blaten voor 65.000 mensen. Vanavond wordt duidelijk welke zangvogel het vijfde glitterjasje aan mag trekken.