Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  André van Duin

  Denkend aan Holland

  Het is voor André van Duin (75) gissen waarom Denkend aan Holland zo’n doorslaand succes is. Aan de formule kan het volgens de tot presentator omgeturnde komiek in elk geval niet liggen. “Want je kunt het nauwelijks een formule noemen.”
  21 july
  André van Duin

  Ook in het nieuwe seizoen van Denkend aan Holland vaart André met kompaan Janny van der Heijden, die hij kent van Heel Holland Bakt, door heel Nederland en laten de twee de kijker genieten van al het moois dat ons land te bieden heeft. Wat is het geheim, Dré? “Ach, Denkend aan Holland is niet zo’n bijzonder programma. Er zijn wel meer mensen met een bootje op stap gegaan en in de plaatsen die wij bezoeken zijn ook wel meer cameraploegen geweest. Dus dat zijn een beetje open deuren. We beginnen ’s ochtends om een uur of tien en dan gaan we varen. Vervolgens komen we een boswachter tegen, drinken een glas wijn en dan is de dag weer voorbij. Het is een eenvoudige formule, voor zover je het een formule kunt noemen.”

   

  Inspiratie

  “Ons programma geeft mensen ook inspiratie. Als ik reacties op het programma krijg is het vaak: goh, wat leuk, wij gaan ook een bootje huren of een leuke tocht maken. We hebben geen heel dure boot. Het is een simpel bootje dat je gewoon kunt huren. Daardoor ziet het er erg bereikbaar uit. Zo van: dat kunnen wij ook doen.” Voor komend seizoen vaart het stel routes nabij Leiden, Zeeland, Amsterdam en Groningen. Omdat André en Janny daarna zo’n beetje elk plekje in Nederland dat met een boot bereikbaar is wel hebben aangedaan, willen de twee hun territorium uitbreiden. “Het lijkt ons leuk om naar België, Duitsland en Frankrijk te gaan. Laten we maar in België beginnen. Dat is een heerlijk land om doorheen te varen. Daar kom je genoeg leuke mensen tegen.”

   

  Vaarbewijs

  Dat André tijdens uitzending van Denkend aan Holland zelf achter het stuur zit, is geen kijkersbedrog. “Ik vaar zelf. Ik heb meer dan twintig jaar mijn vaarbewijs en in het verleden een sleepboot, speedboot en sloepjes gehad. Ik ben ook vaak in Friesland wezen varen, met een klein jacht. Zo’n tien-meter-ding, waar je ook op kunt slapen. Het leven op het water is niet zo gestrest, er heerst daar het hele jaar door een vakantiestemming.” Waar André op het water geregeld sturing geeft, is autorijden uit den boze. Van André’s in 2020 overleden echtgenoot Martin Elferink mocht de tv-ster op den duur geen auto meer rijden. “Ik rijd al tien jaar geen auto. Maar heb toevallig vorige week mijn rijbewijs laten verlengen, voor het geval het nodig mocht zijn. Ik vind autorijden veel te druk, zeker in mijn woonomgeving in Amsterdam.” Toeval of niet. Waarschijnlijk niet, maar toch: “Dat geloof je niet, maar ik heb sinds vandaag weer een auto: een BMW X1.”

   

  Zon en speedboten

  André is alleen echt niet van plan zelf erin te gaan rijden. Eerder dit jaar werd bekend dat hij een relatie heeft met danser Fernando Reyes (61), die in Brabant werd geboren als Conny van Es, en ook zijn nieuwe chauffeur is. “Mijn partner gaat in onze nieuwe auto rijden. Hij vindt het heerlijk om te rijden. Het is een compact model, met een wat hogere instap. Dat is prettig.” Omdat Fernando voor hij een relatie kreeg met André op Mallorca woonde, zou dat de deur naar een spin-off van Denkend aan Holland kunnen openen. Maar volgens André is Mallorca een onmogelijke bestemming voor vaar-tv. “Mallorca is omgeven door zee, daar is niet veel te beleven. Dan moet je met speedboten gaan varen, dat is niet interessant.” Bijkomend nadeel is de zon. “Ik ben geen zonaanbidder en ga ook niet op zomervakantie. Laat mij maar in de schaduw staan. Ik ga liever in het voor- en najaar op vakantie, dat is rustiger, en je kunt overal terecht. Iedereen is dan immers aan het werk. Ik ga het liefst naar Zuid-Frankrijk. Maar ik vind Duitsland ook leuk. Ik Spanje kom ik af en toe, ik ben ook op Mallorca geweest.”

   

  André Rieu

  Al zou André willen, hij heeft deze zomer helemaal geen tijd om op vakantie te gaan. “Er staan tot oktober opnames gepland.” Ook had André in juli een rol tijdens de concertreeks van André Rieu op het Vrijthof in Maastricht. De muziek waar hij na het overlijden van zijn echtgenoot zoveel troost uit haalde. “Ik moest een aankondiging doen voor Andre Rieu, op het Vrijthof, tussen al die mensen. Dat is bijna niet te doen. Ik moest een miljoen keer op de foto met iedereen. Toen ik ’s avonds om twaalf uur nog een item moest opnemen, had ik zoiets van: ‘Nu is het klaar en moet ik naar mijn hotel. Nu is het genoeg, ik ben moe.’ Vroeger deed ik meerdere dingen op een dag. Nam ik ’s middags een plaat op, ging ik ’s avonds het theater in en tussendoor had ik soms nog een schnabbel. Dat doe ik nu niet meer. Ik doe één ding per dag.”

  Lees hier het interview met Andre over College Tour

  Lees hier het interview met Andre over Animal Crackers
  Lees hier het interview met Andre over De nieuwe lekkerbek
  Lees hier het interview met Andre over Cultureel erfgoed
  Lees hier het interview met Andre over Heel Holland bakt

 1. TV-TIP Jaimie: in the Vaes Lane

  Jaimie: in the Vaes Lane
  TLC om 22:30 uur
  Nadat haar vriend Jorik Scholten (Lil’ Kleine) begin van het jaar een auto-portier tegen haar hoofd ­besloot te rammen, was het voor Jaimie Vaes klaar. Ze pakte haar koffers om met zoontje Lío voorgoed te vertrekken. In het derde seizoen van Jamie: in the Vaes Lane probeert de realityster de scherven van haar leven te lijmen met hulp van boezemvriendinnen Estelle Cruijff en Koen Kardashian.

  TV-TIP Time

  Time
  NPO 2 om 23:09 uur
  Mark Hebden belandt in de gevangenis nadat hij per ongeluk een man uit zijn schoenen heeft gereden. Verteerd door schuld­gevoelens probeert hij zich staande te houden in een voor hem totaal onbekende wereld. Intussen doet ­gevangenisbewaarder Eric McNally zijn best om de rust en orde in de petoet te bewaren. Hij raakt chantabel als een van de gedetineerden ontdekt dat ook Erics zoon zijn dagen achter de tralies slijt.

  Interview