Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Angela Groothuizen

  The Talent Scouts

  Supercoach Angela Groothuizen begint met The Talent Scouts aan haar elfde klus als jurylid en weet steeds beter wat werkt. En wat niet.
  23 juni
  Angela Groothuizen

  Daar zit ze. Diep weggestoken in een ruime rode pluchen fauteuil in de lobby van hotel de L’Europe in Amsterdam. Ze detoneert enigszins in dit luxe 5-sterren hotel waar piccolo’s de deur voor je open houden en de cappuccino op een zilveren dienblad wordt geserveerd. Waar Freddy Heineken vroeger zijn vaste biertje dronk en waar nu de muzak klinkt. Angela Groothuizen verwacht je eerder in een kroeg, met een lekkere blues op de boxen. Tussen de mensen. Niks geen poeha.

  Dat voel je. Dat zie je. Op straat spreken ze haar aan, spontaan. Beginnen ze een gesprek over hoe zeer ze hebben genoten van haar afscheidstournee met de Dolly Dots vorig jaar. Of vragen ze naar The Voice, waar ze ooit coach was. En soms gaat het over haar rol als dirigent in de televisieserie Tweede Hans. Angela is zo’n BN’er waar iedereen op durft af te stappen en met wie je spontaan een gesprek kunt beginnen. De drempel ligt laag.

   

  Zoveel haat

  En zij geniet van die kleine gesprekjes met onbekenden. Kan ontroerd raken van een lieve opmerking. “Tijdens de lockdown was er zoveel haat. Ik had het gevoel dat alle koppen eraf moesten en zeker die van Bekende Nederlanders. Die moesten dood, uitgekookt, met vel en al. Dat voelde bedreigend. Dan kom je op straat en blijkt het in het echt heel erg mee te vallen en zie je hoe belangrijk het is dat we elkaar weer in de ogen kunnen kijken. Dat je iets liefs tegen elkaar kunt zeggen.”

  In die periode belde John de Mol met de vraag of zij als coach mee wilde werken aan een nieuw programma The Talent Scouts, waar zij met Tabitha, Nicky Romero, Donnie en Flemming speurt naar zangtalent. “Ik was net klaar met de Dots, er kwam een nieuwe Tribute (ander SBS-programma waar zij jurylid is) aan en ik dacht: het is wel goed zo. Ik wil rust. Ik zag er niet uit, was uitgeput na een zware periode (in de lockdown strandde haar relatie met de vader van haar kinderen, red) en ik had eigenlijk helemaal geen zin meer in TV. Maar toch heb ik ja gezegd, omdat het gaat om muziek. Uiteindelijk draait alles bij mij om muziek. Dat is wie ik ben. En waar ik goed in ben.”

   

  Altijd meekijken

  The Talent Scouts is al The Voice 2.0 genoemd. Het rood van The Voice, waar Angela twee seizoenen aan meewerkte, is vervangen door blauw. De stoel draait niet en de coaches heten scouts. De band is vervangen door jong en nieuw talent. Maar het gaat, zoals bij elke talentenshow, nog steeds om het ontdekken en ontwikkelen van muziektalent. “De grootste verandering is het zogenaamde ‘vierogen-principe’. Dat betekent dat bij echt elk gesprek iemand van de producent aanwezig is. Dat was toen ook wel vaak zo, maar nu is het véél strenger. Ze zijn zo geraakt door alles wat er bij The Voice is gebeurd dat ze nu heel voorzichtig zijn. Als ik iemand online spreek, luistert er ook iemand mee. Bij The Voice maakte ik altijd een app-groep aan met mijn talenten, konden we onderling van alles met elkaar bespreken. Ze leren namelijk het meest van elkaar, hè. Dat mocht nu niet. Pas bij de halve finales heb ik gevraagd of ik dan mijn telefoonnummer aan mijn talenten mocht geven. Dan kunnen ze zelf beslissen of ze contact willen. Ze zullen toch wel begrijpen dat ik geen gevaar vorm?”

  Ze lacht, maar de ondertoon is bloedserieus. Angela begrijpt dat het nodig is, maar vraagt zich tegelijkertijd af of dit dan de manier is. “Je kunt eigenlijk niet meer met elkaar werken zoals het zou moeten. Maar goed, toen ze mijn nummer hadden, belden ze binnen tien minuten en hadden we een appgroepje, waar ook weer iemand van de producent meeleest. Het gaat er allemaal heel liefdevol aan toe. Het is bijna verkrampt hoe goed de bescherming nu is, maar ik begrijp de noodzaak.”

   

  Wereld-act

  Vlak voor ons gesprek heeft ze de eerste aflevering van The Talent Scouts gezien. Haar enthousiasme zorgt ervoor dat ze bijna vertelt wie er allemaal doorgaan. Ze moet zichzelf dwingen af en toe te stoppen met praten. Ik wil niet te veel weggeven, zegt ze steeds. “Maar ik heb wel een wereld-act binnengehaald: een jongen uit Antwerpen die als drag optreedt. Ik heb nog nooit zoiets gezien. Hij komt later in de reeks voorbij. Hij gaat absoluut scoren. En ik heb een zangeres in mijn team – je weet niet wat je hoort. Heel jong nog, maar de beste die ik in jaren heb gehad. Belachelijk goed is ze.”

  Wie haar hoort praten, snapt meteen waarom Angela zo vaak wordt gevraagd als coach. Of als jurylid. Ze heeft het hart op de tong en zegt eerlijk wat ze vindt. “Ik hoop wel dat ik in al die jaren beter ben geworden als coach. Ik probeer nu echt meer de rust te bewaren en beter te kijken. Het is nu minder zenden en meer luisteren.”

  Lees hier het interview met Angela over The Voice Kids

  Lees hier het interview met Angela over Een nieuw begin