Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Anita Witzier

  TV-Toppers

  Favoriete tv-fragmenten terugkijken van steeds twee bekende tv-persoonlijkheden uit verschillende generaties. Dat is TV-Toppers. Anita Witzier presenteert deze show zes weken lang op zaterdagavond.
  10 july
  TV-Toppers met Anita Witzier

  We hebben allemaal een hang naar nostalgie. Wie geniet er niet van het terugkijken van oude fragmenten van favoriete series of grote tv-shows van weleer? Dat moeten ze bij KRO-NCRV ook gedacht hebben, toen ze besloten TV-Toppers (tot en met 2007 door Jos Brink gepresenteerd) nieuw leven in te blazen. Omdat de nieuwe variant in coronatijd is opgenomen, heeft de show dit keer geen publiek. Wat volgens Anita niets uitmaakt voor de beleving thuis. “We hebben een vast kijkerspanel dat het Nederlandse publiek vertegenwoordigt. Dit panel bestaat uit Richard Groenendijk, Glodi Lugungu, Noortje Veldhuizen en Soundos El Ahmadi. Zij leveren vanuit een ‘huis-kamer’ commentaar op de fragmenten. Eigenlijk zoals mensen dat thuis op de bank ook doen. In die zin hebben we dus wel publiek. En zo’n panel geeft een ander soort dynamiek aan de show. Bijkomend voordeel: ik kan zo toch af en toe om applaus vragen.”

   

  Persoonlijk verhaal

  De gasten nemen bijzondere fragmenten mee die hen persoonlijk raakten en zijn bijgebleven. Samen met hen blikt Anita terug op memorabele tv-momenten en tv-helden van weleer. “Het is altijd leuk om naar oude fragmenten te kijken. Of ze nou lang of kort geleden zijn uitgezonden; je hebt er altijd wel een aha-erlebnis bij. Dat kunnen grote gebeurtenissen zijn die in ons collectief geheugen verankerd zijn, maar ook fragmenten van Jiskefet of een prachtige goal. Mij interesseert het waarom mensen juist dát fragment hebben uitgekozen. Overal is immers een persoonlijke anekdote aan verbonden. Het gaat mij net zo erg om dat verhaal erbij als om het fragment.”

   

  Nederlandse les dankzij tv

  Zo vertelt Anita dat Gerard Joling met een fragment van Timi Yuro kwam. “Een zangeres van lang geleden waarbij je kunt denken: huh, waarom zij? Maar Gerard heeft daar een mooi verhaal bij. Timi Yuro was aan keelkanker geopereerd en zong tijdens dat optreden als een feniks die uit de as was herrezen. Dankzij dit verhaal, kijk je met andere ogen naar dat fragment. Dat maakt het bijzonder.” Özcan Akyol koos verrassend genoeg een fragment uit Te land, ter zee en in de lucht. Anita: “Hij vertelde dat hij daar altijd met zijn broertjes naar keek. Zij zeiden dan tegen elkaar: ‘Jeetje, dit is óók Nederlandse cultuur. Wat zijn die gasten aan het doen met die te gekke en idiote bouwwerken?’ Ze vonden het geweldig. En dat Eus zo goed Nederlands spreekt, is omdat ze thuis altijd naar Nederlandse televisie keken. Grappig om te horen dat Te land, ter zee… dus in zekere zin aan zijn goede gevoel voor de Nederlandse taal heeft bijgedragen.”

   

  Diana’s uitvaart en Anita’s kraamtranen

  Om te kijken of het programma goed zou werken, moest de hele redactie een top 5 samenstellen. Met een eigen anekdote erbij. “Het werkte! We hadden een enorme diversiteit aan beelden.” Op Anita’s lijstje stond sowieso een fragment van Theo en Thea. “Ik vond dat altijd zó grappig. Hun manier van humor lijkt simpel: een paar tanden indoen en raar praten. Maar het is de spijker op de kop. Erg knap. Iets compleet anders, is de uitvaart van Diana. Toen die destijds live op tv kwam, was ik net zelf weer moeder geworden. Ik zat nog in mijn kraamtijd. De hele dag heb ik op de bank met mijn dochter aan de borst televisie gekeken. Die beelden waren zo verpletterend verdrietig. Ik heb de ogen uit mijn hoofd gehuild. Daarna was het ook meteen klaar met de kraamtranen en kwam ik hormonaal weer een beetje in balans, haha.” Anita wil niet teveel verklappen over welke bijzondere fragmenten we te zien krijgen, maar een tipje van de sluier wil ze wel oplichten. “André van Duin komt langs, het Eurovisie Songfestival, waanzinnige sportmomenten en de maanlanding. Ook grappig: het legendarische optreden van The Rolling Stones in het Kürhaus in 1964 waar Catherine Keyl blijkbaar bij was. Nee, die zien we helaas niet op de beelden. Dat kaartje kostte haar 65 gulden, destijds een vermogen waarvoor ze drie maanden lang een krantenwijk liep. Maar ja, als je kan zeggen dat je hierbij bent
  geweest, is dat natuurlijk goud waard.”

  Lees hier ons interview met Anita over Anita wordt opgenomen (vrouwengevangenissen)
  Lees hier ons interview met Anita over Anita wordt opgenomen (psychiatrische klinieken)
  Lees hier ons interview met Anita over Hier slapen jullie
  Lees hier ons interview met Anita over BlootGewoon
  Lees hier ons interview met Anita over Memories

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de dvd We Are Who We Are

   In deze persoonlijke zoektocht vinden de twee Amerikaanse tieners Fraser en Caitlin, die op een militaire basis in Venetië wonen, elkaar en ontstaat er een hechte vriendschap. Totaal TV mag dit broeierige coming-of-age-drama vijf keer op dvd weggeven.

  TV-TIP Deadpool 2

  Deadpool 2
  Veronica om 20:00 uur
  Wade Wilson werkt al twee jaar als de gemaskerde held Deadpool. Op een dag verliest hij echter alles waar hij van houdt.

  TV-TIP Lego Masters: Kids special

  Lego Masters: Kids special
  RTL 4 om 20:00 uur
  Kinderen zijn toch de echte LEGO-experts. In deze special nemen deelnemers tussen de 7 en 12 jaar oud het tegen elkaar op.

  Interview

  • *

   Emma Stone

   Cruella

   Een van ‘s werelds leukste slechteriken heeft een eigen film gekregen. Emma Stone schittert vanaf 28 mei op Disney+ als Cruella de Vil, de kleurrijke modeontwerpster die het behoorlijk bont maakt.
   Reacties0 reactie(s)