1. Interviews

    Antoinette Hertsenberg

    Dokters van morgen

    Van de bionische mens tot het Pioppi-dieet en van GHB als medicijn tot robots in de zorg. Ook in het tweede seizoen van Dokter van morgen gidst Antoinette Hertsenberg u langs de laatste zorginnovaties.
    20 september
    Antoinette Hertsenberg

    De meest verrassende vernieuwing? Een duivels dilemma, vindt Hertsenberg. “De verschillen zijn zó groot. Ik ben echt flabbergasted als ik hoor dat verandering van DNA kan worden ingezet om aandoeningen en ziekten mee te bestrijden. Maar als ik zie dat iemand al zeven jaar op hoge kwaliteit met een bionisch hart door het leven gaat en daarvoor ten dode stond opgeschreven, dan ben ik net zo verrast.”

     

    Gigagezond

    Met dat in het achterhoofd vindt de aftrap van het tweede seizoen van Dokters van morgen plaats in Pioppi, een Zuid-Italiaans dorpje dat gezien wordt als de gezondste plek op aarde. Hertsenberg onderzoekt hier drie weken lang het fameuze Pioppi-dieet, samen met drie patiënten: eentje met obesitas, een ander met diabetes type 2 en de derde met hartproblemen. De kandidaten blijven vetten gebruiken, maar leren te eten met heel weinig koolhydraten. “We hebben ze vooraf, na anderhalve week en aan het eind gemeten. Niet alleen hun gewicht en de buikomvang, maar ook de bloedwaarden. De resultaten waren niet te geloven, echt wauw! Ik stond met open mond te kijken. De man met diabetes type 2 hoefde na drie weken nog maar de helft van zijn medicijnen te gebruiken. Als ‘ie nog even door was gegaan, had ‘ie die pillen helemaal niet meer nodig. Ik was zo onder de indruk dat ik mijn eigen eetpatroon hierop heb aangepast: geen magere, maar vanaf nu alleen maar volle zuivelproducten voor mij!”

     

    Bionisch balletdansen

    Verderop in het seizoen ontmoet de 53-jarige presentatrice de absolute topwetenschapper achter bionische protheses: Hugh Herr. Een ontroerend gesprek volgt. “Hugh verloor toen hij zeventien jaar was zijn beide benen bij een bergbeklimming. Hij gaf niet op, nam geen genoegen met houten protheses en dook zelf de boeken in met als einddoel op eigen ontwikkelde protheses weer rotswanden trotseren. Dat is hem gelukt. Hugh staat nu aan het hoofd van onderzoeksinstituut MIT in Boston en heeft zijn leven gewijd aan het bedenken en ontwerpen van bionische protheses waarmee mensen kunnen doen wat ze het liefst willen: rennen, balletdansen of, in zijn geval dus, bergbeklimmen. Nou, van die verhalen krijg ik een brok in mijn keel. Ik kan me amper voorstellen hoe zoiets moet zijn.”

     

    Karakterbedervend

    Als boegbeeld van Opgelicht?! (tot 2016) en Radar is Hertsenberg al jarenlang vertrouwd met impactvolle verhalen. Waarom ze zo goed in de materie past? “Haha, ik loop al tijdje mee, hè! Maar ik ben vooral oprecht geïnteresseerd in de ervaringen van mensen met een beperking of ziekte en ook oprecht geïnteresseerd in de verhalen van wetenschappers, die ongelooflijk knappe koppen met de meest fascinerende theorieën en resultaten. Als presentator lukt het me eigenlijk altijd om die ingewikkelde onderwerpen voor de kijker begrijpelijk te maken.” In een eerder interview gaf Hertsenberg aan dat het vak van presentatrice soms ook karakterbedervend kan zijn. “En daar sta ik nog steeds achter. Op verjaardagen gaat het al snel om jou, dat is een gevaar dat altijd op de loer ligt. Maar met Dokters van morgen ben ik daar niet bang voor. Ik ben in dit programma meer op een ondersteunende manier aanwezig. De inhoud draait niet om mij, maar om de nieuwe inzichten en de verhalen van patiënten en wetenschappers. Dát is ook de kracht van het programma: de combi van pittige onderwerpen en verrassende ontdekkingen. Niks wordt gefaket of mooier gemaakt dan het werkelijk is. Het is oerdegelijke journalistiek.”

    Lees hier het interview met Antoinette Hertsenberg over Opgelicht
    Lees hier het interview met Antoinette Hertsenberg over Radar

  1. TV-TIP The Bold and the Beautiful

    The Bold and the Beautiful
    RTL 8 om 17:35 uur
    Zoe en Reese hebben een vader-dochtergesprek over Reese's gevoelens voor Taylor. Hope wil voordat de baby komt nog op vakantie met Liam en gaat met hem naar Catalina Island. Baby Kelly krijgt cadeautjes.

    Doe mee en win!

    • *

      5X2 KAARTEN WHAT MEN WANT

      Ali David is een sportagente die moet concurreren met haar mannelijke collega’s. Door een samenloop van omstandigheden kan ze ineens de gedachten van mannen horen. Met deze nieuwe gave is ze haar collega’s te slim af maar zet ze wel haar relaties, waaronder die met haar vriend, op het spel. Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes voor deze komedie weggeven.

    TV-TIP Goede tijden, slechte tijden

    Goede tijden, slechte tijden
    RTL 4 om 20:00 uur
    Daan heeft een geheime ontmoeting op een afgesproken locatie. Nina twijfelt als Lucas zichzelf als kinderoppas van Max opwerpt. Kimberly baalt dat ze alleen reacties krijgt van macho's en dubieuze types.

    Interview

    • *

      Miljuschka Witzenhausen

      Miljuschka in Japan

      In een poging de geheimen van de Japanse keuken te ontrafelen, waagde Miljuschka Witzenhausen zich aan extreem giftige en nog bewegende visgerechten.
      Reacties0 reactie(s)