1. Interviews

  Antoinette Hertsenberg

  Dokters van morgen

  Van de bionische mens tot het Pioppi-dieet en van GHB als medicijn tot robots in de zorg. Ook in het tweede seizoen van Dokter van morgen gidst Antoinette Hertsenberg u langs de laatste zorginnovaties.
  20 september
  Antoinette Hertsenberg

  De meest verrassende vernieuwing? Een duivels dilemma, vindt Hertsenberg. “De verschillen zijn zó groot. Ik ben echt flabbergasted als ik hoor dat verandering van DNA kan worden ingezet om aandoeningen en ziekten mee te bestrijden. Maar als ik zie dat iemand al zeven jaar op hoge kwaliteit met een bionisch hart door het leven gaat en daarvoor ten dode stond opgeschreven, dan ben ik net zo verrast.”

   

  Gigagezond

  Met dat in het achterhoofd vindt de aftrap van het tweede seizoen van Dokters van morgen plaats in Pioppi, een Zuid-Italiaans dorpje dat gezien wordt als de gezondste plek op aarde. Hertsenberg onderzoekt hier drie weken lang het fameuze Pioppi-dieet, samen met drie patiënten: eentje met obesitas, een ander met diabetes type 2 en de derde met hartproblemen. De kandidaten blijven vetten gebruiken, maar leren te eten met heel weinig koolhydraten. “We hebben ze vooraf, na anderhalve week en aan het eind gemeten. Niet alleen hun gewicht en de buikomvang, maar ook de bloedwaarden. De resultaten waren niet te geloven, echt wauw! Ik stond met open mond te kijken. De man met diabetes type 2 hoefde na drie weken nog maar de helft van zijn medicijnen te gebruiken. Als ‘ie nog even door was gegaan, had ‘ie die pillen helemaal niet meer nodig. Ik was zo onder de indruk dat ik mijn eigen eetpatroon hierop heb aangepast: geen magere, maar vanaf nu alleen maar volle zuivelproducten voor mij!”

   

  Bionisch balletdansen

  Verderop in het seizoen ontmoet de 53-jarige presentatrice de absolute topwetenschapper achter bionische protheses: Hugh Herr. Een ontroerend gesprek volgt. “Hugh verloor toen hij zeventien jaar was zijn beide benen bij een bergbeklimming. Hij gaf niet op, nam geen genoegen met houten protheses en dook zelf de boeken in met als einddoel op eigen ontwikkelde protheses weer rotswanden trotseren. Dat is hem gelukt. Hugh staat nu aan het hoofd van onderzoeksinstituut MIT in Boston en heeft zijn leven gewijd aan het bedenken en ontwerpen van bionische protheses waarmee mensen kunnen doen wat ze het liefst willen: rennen, balletdansen of, in zijn geval dus, bergbeklimmen. Nou, van die verhalen krijg ik een brok in mijn keel. Ik kan me amper voorstellen hoe zoiets moet zijn.”

   

  Karakterbedervend

  Als boegbeeld van Opgelicht?! (tot 2016) en Radar is Hertsenberg al jarenlang vertrouwd met impactvolle verhalen. Waarom ze zo goed in de materie past? “Haha, ik loop al tijdje mee, hè! Maar ik ben vooral oprecht geïnteresseerd in de ervaringen van mensen met een beperking of ziekte en ook oprecht geïnteresseerd in de verhalen van wetenschappers, die ongelooflijk knappe koppen met de meest fascinerende theorieën en resultaten. Als presentator lukt het me eigenlijk altijd om die ingewikkelde onderwerpen voor de kijker begrijpelijk te maken.” In een eerder interview gaf Hertsenberg aan dat het vak van presentatrice soms ook karakterbedervend kan zijn. “En daar sta ik nog steeds achter. Op verjaardagen gaat het al snel om jou, dat is een gevaar dat altijd op de loer ligt. Maar met Dokters van morgen ben ik daar niet bang voor. Ik ben in dit programma meer op een ondersteunende manier aanwezig. De inhoud draait niet om mij, maar om de nieuwe inzichten en de verhalen van patiënten en wetenschappers. Dát is ook de kracht van het programma: de combi van pittige onderwerpen en verrassende ontdekkingen. Niks wordt gefaket of mooier gemaakt dan het werkelijk is. Het is oerdegelijke journalistiek.”

  Lees hier het interview met Antoinette Hertsenberg over Opgelicht
  Lees hier het interview met Antoinette Hertsenberg over Radar

 1. TV-TIP Bon Bini Holland

  Bon Bini Holland
  RTL 4 om 20:00 uur
  Jandino is niet de eerste entertainer met veel typetjes die een film maakte, maar wel een van de weinigen die zo slim was die malle creaties niet de hoofdrol te geven. Net als in zijn shows is de ene grol beter gelukt dan de andere. Maar het komt de pret zeker ten goede dat hij ook zijn grappige medespelers de ruimte geeft.

  Doe mee en win!

  • *

   5X DVD KLEM S2

   Er kleeft bloed aan de handen van Hugo Warmond en hij is meer dan ooit verstrengeld met ex-topcrimineel Marius Milner. Ze krijgen dan ook al snel te maken met malafide accountants, ontsporende gezinsbeslommeringen en de wraakzuchtige lange arm van de onderwereld. Totaal TV geeft dit tweede seizoen vijf keer weg op dvd.

  TV-TIP Jason Bourne

  Jason Bourne
  Veronica om 20:30 uur
  In Jason Bourne zien we onze held Matt Damon terug in een hightech kat-en-muisspel gelukkig als vanouds cityhoppen, nadat zijn maatje Julia Stiles die enge hersenspoelprogramma’s van de CIA heeft gehackt. Damons missie, terwijl een schurkerige Tommy Lee Jones hem op de hielen zit: het oplossen van de moord op zijn vader.