1. Interviews

  Antoinette Hertsenberg

  Dokters van morgen

  Van de bionische mens tot het Pioppi-dieet en van GHB als medicijn tot robots in de zorg. Ook in het tweede seizoen van Dokter van morgen gidst Antoinette Hertsenberg u langs de laatste zorginnovaties.
  20 september
  Antoinette Hertsenberg

  De meest verrassende vernieuwing? Een duivels dilemma, vindt Hertsenberg. “De verschillen zijn zó groot. Ik ben echt flabbergasted als ik hoor dat verandering van DNA kan worden ingezet om aandoeningen en ziekten mee te bestrijden. Maar als ik zie dat iemand al zeven jaar op hoge kwaliteit met een bionisch hart door het leven gaat en daarvoor ten dode stond opgeschreven, dan ben ik net zo verrast.”

   

  Gigagezond

  Met dat in het achterhoofd vindt de aftrap van het tweede seizoen van Dokters van morgen plaats in Pioppi, een Zuid-Italiaans dorpje dat gezien wordt als de gezondste plek op aarde. Hertsenberg onderzoekt hier drie weken lang het fameuze Pioppi-dieet, samen met drie patiënten: eentje met obesitas, een ander met diabetes type 2 en de derde met hartproblemen. De kandidaten blijven vetten gebruiken, maar leren te eten met heel weinig koolhydraten. “We hebben ze vooraf, na anderhalve week en aan het eind gemeten. Niet alleen hun gewicht en de buikomvang, maar ook de bloedwaarden. De resultaten waren niet te geloven, echt wauw! Ik stond met open mond te kijken. De man met diabetes type 2 hoefde na drie weken nog maar de helft van zijn medicijnen te gebruiken. Als ‘ie nog even door was gegaan, had ‘ie die pillen helemaal niet meer nodig. Ik was zo onder de indruk dat ik mijn eigen eetpatroon hierop heb aangepast: geen magere, maar vanaf nu alleen maar volle zuivelproducten voor mij!”

   

  Bionisch balletdansen

  Verderop in het seizoen ontmoet de 53-jarige presentatrice de absolute topwetenschapper achter bionische protheses: Hugh Herr. Een ontroerend gesprek volgt. “Hugh verloor toen hij zeventien jaar was zijn beide benen bij een bergbeklimming. Hij gaf niet op, nam geen genoegen met houten protheses en dook zelf de boeken in met als einddoel op eigen ontwikkelde protheses weer rotswanden trotseren. Dat is hem gelukt. Hugh staat nu aan het hoofd van onderzoeksinstituut MIT in Boston en heeft zijn leven gewijd aan het bedenken en ontwerpen van bionische protheses waarmee mensen kunnen doen wat ze het liefst willen: rennen, balletdansen of, in zijn geval dus, bergbeklimmen. Nou, van die verhalen krijg ik een brok in mijn keel. Ik kan me amper voorstellen hoe zoiets moet zijn.”

   

  Karakterbedervend

  Als boegbeeld van Opgelicht?! (tot 2016) en Radar is Hertsenberg al jarenlang vertrouwd met impactvolle verhalen. Waarom ze zo goed in de materie past? “Haha, ik loop al tijdje mee, hè! Maar ik ben vooral oprecht geïnteresseerd in de ervaringen van mensen met een beperking of ziekte en ook oprecht geïnteresseerd in de verhalen van wetenschappers, die ongelooflijk knappe koppen met de meest fascinerende theorieën en resultaten. Als presentator lukt het me eigenlijk altijd om die ingewikkelde onderwerpen voor de kijker begrijpelijk te maken.” In een eerder interview gaf Hertsenberg aan dat het vak van presentatrice soms ook karakterbedervend kan zijn. “En daar sta ik nog steeds achter. Op verjaardagen gaat het al snel om jou, dat is een gevaar dat altijd op de loer ligt. Maar met Dokters van morgen ben ik daar niet bang voor. Ik ben in dit programma meer op een ondersteunende manier aanwezig. De inhoud draait niet om mij, maar om de nieuwe inzichten en de verhalen van patiënten en wetenschappers. Dát is ook de kracht van het programma: de combi van pittige onderwerpen en verrassende ontdekkingen. Niks wordt gefaket of mooier gemaakt dan het werkelijk is. Het is oerdegelijke journalistiek.”

  Lees hier het interview met Antoinette Hertsenberg over Opgelicht
  Lees hier het interview met Antoinette Hertsenberg over Radar

 1. Doe mee en win!

  • *

   5X2 KAARTEN FIVE FEET APART

   Hoe zou liefde voelen als je elkaar niet zou mogen aanraken? Five Feet Apart vertelt het verhaal van Stella en Will, twee jongeren die weigeren om toe te geven aan de hindernissen die hen scheiden. Totaal TV mag vijf keer twee kaarten voor deze romantische dramafilm weggeven.

  TV-TIP Tennis

  Tennis
  Eurosport 1 om 10:55 uur
  Na een fantastische voorbereiding treedt Kiki Bertens vandaag aan op de heilige gravel van Parijs. Ze sneuvelde vorig jaar in de derde ronde, maar is nu vastbesloten om te profiteren van haar ijzersterke vorm.

  TV-TIP Formule 1 Race

  Formule 1 Race
  Ziggo Sport om 14:00 uur
  Mercedes steevast op 1 én 2, het begint ons kort door de bocht een beetje de keel uit te hangen. Max denkt dat de hegemonie niet snel te doorbreken is. Ook op het stratencircuit in Monaco niet? Waar Red Bull eerder wist te scoren? Max: “Ik verwacht dat we niet zo sterk zijn als vorig jaar.”

  Interview

  • *

   Beau van Erven Dorens

   Beau en de veteranen

   Beau van Erven Dorens duikt weer de samenleving in. Dit keer trekt hij zich het lot aan van zeven getraumatiseerde oorlogsveteranen.
   Reacties0 reactie(s)