Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Arnout Hauben

  Dwars door de Middellandse Zee

  De Vlaamse tv-maker Arnout Hauben is terug met een serie over de Middellandse Zee. “Het is de natuurlijke grens tussen west en oost en tussen noord en zuid. Een mooier en interessanter decor kan een reportagemaker zich niet wensen.”
  11 june
  Arnout Hauben

  Zon, zee en eindeloze rijen strandbedjes – wie aan de Middellandse Zee denkt, ziet dit direct voor zich. Het is een heerlijke vakantiebestemming, maar Arnout slaat de all inclusive resorts over en gaat op zoek naar het ware leven op de Mare Nostrum, de Romeinse naam van de azuurblauwe parel. Net als in zijn serie Rond de Noordzee, waarin hij langs de kust van de Noordzee trok, reist hij met cameraman Philippe en geluidsman Ruben. Per boot gaan ze op pad van Gibraltar richting Jeruzalem. Niet langs de kust, maar van eiland naar eiland. “Het is als een kind dat een plas water oversteekt, die springt ook van steen naar steen”, vertelt Arnout. Het gebied kent hij al dankzij de vakanties van vroeger. “Mijn vader was hoogleraar Oude Geschiedenis, dus we bezochten vaak plekken met historie. De volgende dag mochten we dan weer gaan zwemmen. Zo zit deze reeks ook in elkaar: we gaan op zoek naar de geschiedenis van de plekken die we aandoen en zorgen er ook voor dat er wat te lachen valt.”

   

  LIEFDESVERDRIET

  Sommige reisprogramma’s bestaan uit louter fraaie plaatjes, maar in dit geval worden ze gecombineerd met fraaie praatjes. De vele spontane ontmoetingen met de lokale bevolking geven een inkijkje in de gewoontes en de cultuur van de plaatsen die Arnout bezoekt. “We reizen met het openbaar vervoer, autostop (liften, red.) en zonder al te veel van tevoren te plannen. Hierdoor kom je snel in contact met anderen. Een zeer bijzondere ontmoeting was op de La Maddalena-archipel ten noordoosten van Sardinië. Op een van de eilandjes leeft een 81-jarige man als een kluizenaar. Ik noemde hem de laatste Robinson Crusoe van de Middellandse Zee. Dat bleek tegen het verkeerde been, want Robinson wilde terug naar de maatschappij, en hij zei dat absoluut niet te willen. Gelukkig ontdooide hij snel, want ik had witte wijn en charcuterie meegenomen. Even later klonk er een gsm. Bleek hij via internet een vrouw in Italië te hebben ontmoet met wie hij nu een lange afstandsrelatie heeft. Dat vond ik frappant. Die man had zijn droom waargemaakt door zich volledig terug te trekken en is uiteindelijk slachtoffer geworden van zijn eigen telefoon. Zat hij daar op dat eiland met liefdesverdriet. Tragikomisch, maar mooi.”

   

  KWETSBAARHEID

  Een ander hoogtepunt vormden de Eolische eilanden. “Die liggen in een vulkanisch gebied, precies op de plek waar de Afrikaanse aardplaat onder de Euraziatische schuift. Een van die eilanden is Stromboli, dat wordt gevormd door de actiefste vulkaan van Europa. Vanaf de zeebodem gemeten, is hij 3000 meter hoog, de top van 900 meter steekt boven het water uit. We ontmoetten daar mensen die op dat eiland geboren waren en die mensen leefden door eerdere uitbarstingen in angst voor hun eigen geboortegrond. Het was er spannend, onder onze voeten rommelde het continu en om de zoveel minuten stootte de berg een rookpluim uit. Je voelde de kwetsbaarheid van de mens. Een paar maanden later barstte de Stromboli uit.”

   

  DUBBELLOOPS JACHTGEWEER

  Mocht er weer volop gereisd kunnen worden, dan raadt Arnout Kreta aan. Het Griekse eiland bleek onverwacht mooi. “Buiten de toeristische hotspots is daar zoveel te ontdekken. De mentaliteit van de mensen is geweldig, ze zijn heel open en humoristisch. Bovendien heeft het eiland een rijke geschiedenis, van de oudheid tot nu. Ik was geboeid door de verhalen die men daar vertelde. Menorca en Sardinië waren ook interessanter dan gedacht. Ondanks de groei van het toerisme zijn er nog zat ongerepte gebieden. Zo loopt in de heuvels van Sardinië een herder rond met een dubbelloops jachtgeweer op zijn schouder. Alsof de tijd heeft stilgestaan.”

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win de dvd van Mare of Easttown

   Dit paradepaardje uit de HBO-stal vertelt het verhaal van detective Mare Sheehan, briljant vertolkt door Oscarwinnares Kate Winslet. Tijdens het onderzoek naar een moord op een lokale tiener moet zij ook met haar eigen persoonlijke demonen afrekenen. Totaal TV mag vijf keer de dvd weggeven.

  TV-TIP Undercover boss USA

  Undercover boss USA
  RTL Z om 19:30 uur
  Undercover Boss gaat nog steeds als een trein in de VS en vanaf vandaag is het tiende seizoen ook in Nederland te zien.

  TV-TIP The Fifth Element

  The Fifth Element
  Veronica om 20:00 uur
  In de 23ste eeuw wordt het universum bedreigd door een kwade kracht en alleen het Vijfde Element kan de mensheid redden.

  Interview

  • *

   Freek Vonk

   Freeks Jungle School

   In Freeks Jungle School geeft prof. dr. Freek Vonk vanuit ‘zijn hutje in de rimboe’ op geheel eigen wijze biologielessen aan het hele gezin.
   Reacties0 reactie(s)