Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Asta Kamma August

  Blackwater

  Oude herinneringen, halve waarheden en een huiveringwekkend misdrijf. Hoofdrolspeelster Asta Kamma August vertelt over de intrigerende, zich in twee tijdvakken afspelende Zweedse misdaadserie Blackwater.
  23 oktober
  Asta Kamma August

  Waar gaat Blackwater over?

  “De serie gaat over een klein stadje in Noord-Zweden, waar twee toeristen op gruwelijke wijze om het leven zijn gebracht in hun kampeertent. Mijn personage Annie wordt er ongewild getuige van als zij samen met haar dochtertje Mia op weg is naar een commune. Terwijl Annie haar best doet om haar nieuwe leven op te pakken, valt het haar niet mee om de afschuwelijke ontdekking los te laten.”

   

  Commune zeg je. Hebben we het dan over de jaren zeventig?

  “Het jaar 1973 om precies te zijn. Mijn personage heeft haar baan als lerares in Stockholm opgezegd om haar nieuwe vriend Dan te volgen die in zo’n commune woont. Het plan is om de kinderen van de hippies les te gaan geven. Maar het is erg wennen voor Annie, die heen en weer wordt geslingerd tussen de principes van de vrije commune en het feit dat ze een goede moeder wil zijn. Er wachten haar dus de nodige uitdagingen. Om over de stank van de geitenmelk nog maar te zwijgen (lacht)”

   

  Wat maakt de serie voor jou zo bijzonder?

  “Behalve dat zowat iedereen in Zweden het boek kent, spelen mijn eigen moeder en mijn eigen zus mee. Mijn moeder Pernilla August neemt mijn rol als Annie over in 1991. En zus-lief Alba tekent voor de rol van Annie’s dochter Mia als ze eenmaal volwassen is. Blackwater is dus een pure familie-aangelegenheid, hoewel we helaas uiteraard geen scènes samen hadden.”

   

  Hoe was het om naar 1973 terug te reizen?

  “Ik heb altijd een vrij romantisch idee gehad over de jaren zeventig, dus het was heel leuk en inspirerend om dat tijdvak voor dit drama te kunnen verkennen. Voor Zweden was het sowieso een bijzondere tijd. Mensen waren zeer politiek geëngageerd. Er werd overal flink gediscussieerd over de Vietnam-oorlog en het gedachtegoed van de anti-imperialisten. Intussen schoten de communes als paddenstoelen uit de grond.”

   

  Zou je zelf eigenlijk in zo’n commune kunnen leven?

  “Ongetwijfeld, maar dan liever niet in zo’n afgelegen gebied als in de serie (lacht). Ik weet niet hoe het in Nederland is, maar hier in Zweden zijn we helaas allemaal steeds meer op onszelf. Heel wat mensen zijn daar ongelukkig om. Dus ik kan me wel voorstellen dat mensen zich aangetrokken voelen tot een leefgemeenschap waar je samenwoont met andere mensen en families uit verschillende generaties. Het lijkt me best gezond.”

   

  Waarom moeten we zeker gaan kijken naar Blackwater?

  “Behalve dat er voor iedereen wel een personage is waarmee hij of zij zich kan vereenzelvigen, krijg je een goed beeld van het leven binnen zo’n commune. Als klap op de vuurpijl krijg je een intrigerend moordmysterie voorgeschoteld.”

   

  Waar kijk je zelf naar?

  “Ik ben een groot liefhebber van klassieke en oude films. Niet alleen uit Scandinavië maar van over heel de wereld. Series ontdek ik meestal pas veel en veel later. Zo ben ik pas net begonnen aan Curb your enthusiasm. Erg leuk.”

 1. Interview

  • *

   Leo Blokhuis

   Top 2000 Quiz

   Het was het jaar waarin Coldplay definitief doorbrak, het internet ontplofte, maar ook de onzekerheid of er nog wel leven zou zijn na 2000. Het jaar 1999 herinnert fans van NPO Radio 2 echter nog aan iets heel ánders, namelijk aan de start van de Top 2000.
   Reacties0 reactie(s)