Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Asta Kamma August

  Blackwater

  Oude herinneringen, halve waarheden en een huiveringwekkend misdrijf. Hoofdrolspeelster Asta Kamma August vertelt over de intrigerende, zich in twee tijdvakken afspelende Zweedse misdaadserie Blackwater.
  23 oktober
  Asta Kamma August

  Waar gaat Blackwater over?

  “De serie gaat over een klein stadje in Noord-Zweden, waar twee toeristen op gruwelijke wijze om het leven zijn gebracht in hun kampeertent. Mijn personage Annie wordt er ongewild getuige van als zij samen met haar dochtertje Mia op weg is naar een commune. Terwijl Annie haar best doet om haar nieuwe leven op te pakken, valt het haar niet mee om de afschuwelijke ontdekking los te laten.”

   

  Commune zeg je. Hebben we het dan over de jaren zeventig?

  “Het jaar 1973 om precies te zijn. Mijn personage heeft haar baan als lerares in Stockholm opgezegd om haar nieuwe vriend Dan te volgen die in zo’n commune woont. Het plan is om de kinderen van de hippies les te gaan geven. Maar het is erg wennen voor Annie, die heen en weer wordt geslingerd tussen de principes van de vrije commune en het feit dat ze een goede moeder wil zijn. Er wachten haar dus de nodige uitdagingen. Om over de stank van de geitenmelk nog maar te zwijgen (lacht)”

   

  Wat maakt de serie voor jou zo bijzonder?

  “Behalve dat zowat iedereen in Zweden het boek kent, spelen mijn eigen moeder en mijn eigen zus mee. Mijn moeder Pernilla August neemt mijn rol als Annie over in 1991. En zus-lief Alba tekent voor de rol van Annie’s dochter Mia als ze eenmaal volwassen is. Blackwater is dus een pure familie-aangelegenheid, hoewel we helaas uiteraard geen scènes samen hadden.”

   

  Hoe was het om naar 1973 terug te reizen?

  “Ik heb altijd een vrij romantisch idee gehad over de jaren zeventig, dus het was heel leuk en inspirerend om dat tijdvak voor dit drama te kunnen verkennen. Voor Zweden was het sowieso een bijzondere tijd. Mensen waren zeer politiek geëngageerd. Er werd overal flink gediscussieerd over de Vietnam-oorlog en het gedachtegoed van de anti-imperialisten. Intussen schoten de communes als paddenstoelen uit de grond.”

   

  Zou je zelf eigenlijk in zo’n commune kunnen leven?

  “Ongetwijfeld, maar dan liever niet in zo’n afgelegen gebied als in de serie (lacht). Ik weet niet hoe het in Nederland is, maar hier in Zweden zijn we helaas allemaal steeds meer op onszelf. Heel wat mensen zijn daar ongelukkig om. Dus ik kan me wel voorstellen dat mensen zich aangetrokken voelen tot een leefgemeenschap waar je samenwoont met andere mensen en families uit verschillende generaties. Het lijkt me best gezond.”

   

  Waarom moeten we zeker gaan kijken naar Blackwater?

  “Behalve dat er voor iedereen wel een personage is waarmee hij of zij zich kan vereenzelvigen, krijg je een goed beeld van het leven binnen zo’n commune. Als klap op de vuurpijl krijg je een intrigerend moordmysterie voorgeschoteld.”

   

  Waar kijk je zelf naar?

  “Ik ben een groot liefhebber van klassieke en oude films. Niet alleen uit Scandinavië maar van over heel de wereld. Series ontdek ik meestal pas veel en veel later. Zo ben ik pas net begonnen aan Curb your enthusiasm. Erg leuk.”

 1. TV-TIP You, Me and My Ex

  You, Me and My Ex
  TLC om 19:00 uur
  Als mensen vaak over hun ex praten zijn ze vaak nog niet helemaal over hun vorige relatie heen. Dat belet ze echter niet om een nieuwe vriend of vriendin te zoeken! You, Me and My Ex volgt vijf stellen, waarvan één iemand nog intensief contact heeft met zijn of haar ex. Elodie ontdekte tijdens haar prille relatie met De'Andre pas dat hij nog goed bevriend is met zijn ex Rowan, en dat zorgt voor veel stress. Helemaal omdat zijn moeder vurig hoopt dat De'Andre en Rowan weer terug bij elkaar komen.

  TV-TIP Harcore Pawn

  Harcore Pawn
  RTL 7 om 19:30 uur
  De spanning neemt toe in het pandhuis nadat eigenaar Les in elkaar is gezakt. Seth en Ashley proberen de tent samen te runnen, maar ze hebben allebei hele andere ideeën over hoe ze dat aanpakken. Als Les getuige is van het zoveelste conflict bedenkt hij een wedstrijd: degene die zijn werk het beste doet wordt zijn tijdelijke vervanger. Ondanks Les' plan wordt er nog heel wat afgeruzied in het tiende seizoen van Hardcore Pawn.

  Interview