1. Interviews

  Astrid Joosten

  2 voor 12

  Door de coronamaatregelen waren de opnames tijdelijk gestopt, maar nu komt 2 voor 12 terug op de buis. Astrid Joosten presenteert al bijna dertig jaar deze populaire quiz.
  14 may
  2 voor 12 Astrid Joosten

  2 voor 12 viert volgend jaar haar vijftigjarig jubileum, maar voor wie het nooit heeft gezien: de quiz bestaat – zoals de naam doet vermoeden – uit twaalf vragen voor twee kandidaten. De vragen gaan over uiteenlopende onderwerpen. De antwoorden geven een sleutel tot het vormen van een twaalfletterwoord, dat de oplossing van de quiz is. Sommige vragen mogen op de computer in WIKI of in boeken worden opgezocht. De uitspraak: ‘Dat zoeken we op’, is onlosmakelijk verbonden met 2 voor 12.

   

  TAND DES TIJDS

  Volgens Astrid is de kracht van 2 voor 12 dat de quiz sinds jaar en dag een goed niveau heeft. “Je moet echt iets weten of kunnen opzoeken. Het is niet zo dat als je even iets roept, je al een was-droogcombinatie wint. De mensen die zich inschrijven, vinden het leuk om hun kennis te testen. Moedig dat ze dit in het openbaar durven doen. De kijkers doen mee en kijken om ervan te leren. Thuis is het altijd de sport om het woord eerder te raden dan de spelers in de studio.” Wat Astrid betreft, is het grootste compliment voor ‘t programma dat het de tand des tijds doorstaat. “Volgend jaar bestaat 2 voor 12 vijftig jaar. Televisiemaken is behoorlijk veranderd in die tijd: programma’s zijn sneller geworden, alles zit in hapklare brokken en overal komt een vlot muziekje onder… Bij ons niet. En mensen blijven het tóch waarderen. We hebben gemiddeld 1,2 miljoen kijkers. Geweldig toch?”

   

  GEFOCUST

  Astrids voornaamste taak is om de spelers op hun gemak te stellen. “Zij zijn vaak nerveus. De stap van thuis op de bank kijken naar de studio binnenwandelen en het zelf gaan doen, is groot. De studio, de cameramensen, de opnameleider… Best intimiderend als je dat nooit hebt meegemaakt. Ik moet een band met de kandidaten opbouwen – voor zover dat kan in zo’n korte tijd – en het gezellig maken. Anders blokkeren ze.” Naast sfeer maken, moet Astrid tijdens de vier opnames per dag gefocust zijn. “Een verspreking is niet erg, maar ik moet opletten dat ik niks verraad. Als ik de vraag heb voorgelezen en de kandidaten gaan zoeken, zeg ik even later: ‘Ben je nog bezig met de vraag over die schrijver?’ Het gevaar ligt ‘m in het feit dat ik zeg: ‘Ben jij nog bezig met die vraag over’ – en dat ik dan de naam van de schrijver noem. Dat ligt zó voor de hand.”

   

  VERSPREKING

  Maar, niets menselijks is Astrid vreemd. “Het is alweer lang geleden, maar ik zei inderdaad een keer: ‘Oh, jullie zijn nog aan het zoeken naar het Reuzengebergte?’ Ik schrok me dood, dat was het antwoord! Ik keek naar de juryleden, die aan een tafel achterin de donkere studio zaten. Die sloegen hun handen voor hun mond. Toen keek ik naar de spelers en zag dat ze zó druk bezig waren dat ze het helemaal niet hadden gehoord. De opnameleider, jury en ik gebaarden ‘doorgaan’ naar elkaar. De grap is dat de kandidaten dat gebergte helemaal niet hebben geraden. Naderhand in de montage hebben we mijn verspreking eruit geknipt. Niemand heeft het ooit gezien.” Maar het kunnen ook technische foutjes zijn waardoor een opname bijna de mist in gaat. “Een keer toen de kandidaten eraan toe waren om letters te kopen en ‘t woord te raden, verscheen ineens het complete woord op het scherm. De opnameleider sprong voor de monitor: ‘Zeg me dat jullie het niet hebben gezien!’ Te laat. Gelukkig zat in de kantine een team klaar voor de volgende aflevering. We brachten de gedupeerde kandidaten naar de kantine; zij speelden de volgende aflevering. De mensen die zaten te wachten, speelden deze aflevering. Prima opgelost! Verder gaat het eigenlijk altijd goed, hoor.”

 1. Doe mee en win!

  • Watchmen

   Win 5x Watchmen

   De wereld op zijn kop: superhelden en gemaskerde vigilantes worden niet langer als helden gezien. Ze zijn opgejaagd wild en worden vogelvrij verklaard. Watchmen wisselt sci-fi af met drama en kaart op een confronterende wijze actuele thema’s uit onze maatschappij aan. Totaal TV mag de dvd van deze superheldenserie vijf keer weggeven.

  TV-TIP SAIL

  SAIL
  NPO 1 om 19:00 uur
  Geen tall ships in de Amsterdamse haven dit jaar; ook de jubileumeditie van SAIL gaat dit jaar niet door. Gelukkig hebben we de highlights nog.

  TV-TIP Air Force One

  Air Force One
  Veronica om 20:30 uur
  Wanneer de president van de VS terug naar huis vliegt na een bezoek aan Moskou, wordt het toestel gekaapt door Russische terroristen. Ze eisen dat de president naar Moskou belt met de vraag om Generaal Redek vrij te laten. De kapers dreigen ermee elk halfuur een passagier om te brengen, zolang hun eis niet ingewilligd is. De president zelf heeft zich in het vliegtuig verstopt en probeert de controle over het toestel terug in handen te krijgen.

  Interview

  • Carolina Lo Galbo 5 uur show

   Carolina Lo Galbo

   5 uur show

   De 5 uur show is nieuw leven ingeblazen. Carolina Lo Galbo en Brecht van Hulten brengen - week op, week af - dagelijks het persoonlijke verhaal achter het nieuws.
   Reacties0 reactie(s)