1. Interviews

  Astrid Joosten

  2 voor 12

  Door de coronamaatregelen waren de opnames tijdelijk gestopt, maar nu komt 2 voor 12 terug op de buis. Astrid Joosten presenteert al bijna dertig jaar deze populaire quiz.
  14 may
  2 voor 12 Astrid Joosten

  2 voor 12 viert volgend jaar haar vijftigjarig jubileum, maar voor wie het nooit heeft gezien: de quiz bestaat – zoals de naam doet vermoeden – uit twaalf vragen voor twee kandidaten. De vragen gaan over uiteenlopende onderwerpen. De antwoorden geven een sleutel tot het vormen van een twaalfletterwoord, dat de oplossing van de quiz is. Sommige vragen mogen op de computer in WIKI of in boeken worden opgezocht. De uitspraak: ‘Dat zoeken we op’, is onlosmakelijk verbonden met 2 voor 12.

   

  TAND DES TIJDS

  Volgens Astrid is de kracht van 2 voor 12 dat de quiz sinds jaar en dag een goed niveau heeft. “Je moet echt iets weten of kunnen opzoeken. Het is niet zo dat als je even iets roept, je al een was-droogcombinatie wint. De mensen die zich inschrijven, vinden het leuk om hun kennis te testen. Moedig dat ze dit in het openbaar durven doen. De kijkers doen mee en kijken om ervan te leren. Thuis is het altijd de sport om het woord eerder te raden dan de spelers in de studio.” Wat Astrid betreft, is het grootste compliment voor ‘t programma dat het de tand des tijds doorstaat. “Volgend jaar bestaat 2 voor 12 vijftig jaar. Televisiemaken is behoorlijk veranderd in die tijd: programma’s zijn sneller geworden, alles zit in hapklare brokken en overal komt een vlot muziekje onder… Bij ons niet. En mensen blijven het tóch waarderen. We hebben gemiddeld 1,2 miljoen kijkers. Geweldig toch?”

   

  GEFOCUST

  Astrids voornaamste taak is om de spelers op hun gemak te stellen. “Zij zijn vaak nerveus. De stap van thuis op de bank kijken naar de studio binnenwandelen en het zelf gaan doen, is groot. De studio, de cameramensen, de opnameleider… Best intimiderend als je dat nooit hebt meegemaakt. Ik moet een band met de kandidaten opbouwen – voor zover dat kan in zo’n korte tijd – en het gezellig maken. Anders blokkeren ze.” Naast sfeer maken, moet Astrid tijdens de vier opnames per dag gefocust zijn. “Een verspreking is niet erg, maar ik moet opletten dat ik niks verraad. Als ik de vraag heb voorgelezen en de kandidaten gaan zoeken, zeg ik even later: ‘Ben je nog bezig met de vraag over die schrijver?’ Het gevaar ligt ‘m in het feit dat ik zeg: ‘Ben jij nog bezig met die vraag over’ – en dat ik dan de naam van de schrijver noem. Dat ligt zó voor de hand.”

   

  VERSPREKING

  Maar, niets menselijks is Astrid vreemd. “Het is alweer lang geleden, maar ik zei inderdaad een keer: ‘Oh, jullie zijn nog aan het zoeken naar het Reuzengebergte?’ Ik schrok me dood, dat was het antwoord! Ik keek naar de juryleden, die aan een tafel achterin de donkere studio zaten. Die sloegen hun handen voor hun mond. Toen keek ik naar de spelers en zag dat ze zó druk bezig waren dat ze het helemaal niet hadden gehoord. De opnameleider, jury en ik gebaarden ‘doorgaan’ naar elkaar. De grap is dat de kandidaten dat gebergte helemaal niet hebben geraden. Naderhand in de montage hebben we mijn verspreking eruit geknipt. Niemand heeft het ooit gezien.” Maar het kunnen ook technische foutjes zijn waardoor een opname bijna de mist in gaat. “Een keer toen de kandidaten eraan toe waren om letters te kopen en ‘t woord te raden, verscheen ineens het complete woord op het scherm. De opnameleider sprong voor de monitor: ‘Zeg me dat jullie het niet hebben gezien!’ Te laat. Gelukkig zat in de kantine een team klaar voor de volgende aflevering. We brachten de gedupeerde kandidaten naar de kantine; zij speelden de volgende aflevering. De mensen die zaten te wachten, speelden deze aflevering. Prima opgelost! Verder gaat het eigenlijk altijd goed, hoor.”

 1. Doe mee en win!

  • Marionette met Thekla Reuten

   Win kaarten voor de bioscoopfilm Marionette (met Thekla Reuten)

   Na de tragische dood van haar man verhuist de Amerikaanse kinderpsychiater Marianne Winter (Thekla Reuten) naar Schotland. Een van haar nieuwe patiënten is de tienjarige Manny, een gesloten en geheimzinnige jongen die tekeningen maakt van traumatische gebeurtenissen en beweert dat hij haar toekomst kan sturen. Totaal TV mag vijf keer twee kaartjes voor deze thriller weggeven.

  TV-TIP De plaagmuur

  De plaagmuur
  NPO 3 om 17:50 uur
  Op sommige basisscholen loopt het pesten helemaal uit de hand. Anne-Mar de Zwart komt in actie om de kinderen een spiegel voor te houden en dit pestgedrag te laten stoppen.

  TV-TIP Typisch Muiden

  Typisch Muiden
  NPO 2 om 19:20 uur
  Voor deze reportageserie trekken de EO en BNNVARA drie weken het land in om op bezoek te gaan bij normale Nederlanders en een paar paradijsvogels. Dit keer staat Muiden centraal.

  Interview

  • Dynamo Beyond Belief

   Dynamo

   Dynamo Beyond Belief

   Steven Frayne, beter bekend als Dynamo, was door ziekte lange tijd uit de running. Maar de Britse illusionist is weer helemaal terug met de driedelige serie Dynamo Beyond Belief.
   Reacties0 reactie(s)