Kies nú voor een abonnement met korting Word abonnee
Abonneer nú met korting Word abonnee
 1. Interviews

  Miljuschka Witzenhausen

  Bak met Miljuschka

  Ze mag aan de bak, letterlijk: in haar kersverse Bak met Miljuschka laat Miljuschka Witzenhausen zien hoe je thuis de lekkerste creaties op tafel tovert. Oók als je geen meesterpatissier bent. Wij verwarmden de oven vast met haar voor.
  31 mei
  Miljuschka Witzenhausen

  Het hoofdingrediënt van het programma: één deeg- of beslagsoort, twee recepten. In de eerste aflevering maakt Miljuschka sloffendeeg en bakt daar een aardbeienslof en crème brûlée op sloffenbodem van. Voor wie denkt: daar durf ik mijn vingers niet aan te branden, heeft de presentatrice een geruststellende boodschap. “Ik ben ook geen patissier of banketbakker.” Ze begon ooit thuis, als hobby, met een bakblik in haar rechter- en een recept in haar linkerhand. “Ik ben niet vergeten dat bakken best spannend kan zijn. En dat er van álles mis kan gaan. In Bak met Miljuschka gaan we een stap verder dan boter, eieren, bloem en suiker bij elkaar gooien en klaar is je cake.” Ze laat veel verschillende technieken zien, maar de basiskennis – waarbij de slagingskans valt of staat – wordt regelmatig herhaald. “Het idee is dat je uiteindelijk vol zelfvertrouwen aan de slag gaat. Mensen zijn vaak terughoudend om bijvoorbeeld zelf banketbakkersroom te maken, maar als je een lekkere taart wilt, moet je wél even de handen uit de mouwen steken.”

   

  Tips en tricks

  Eindigde jouw huisgemaakte cheesecake, waarvan je torenhoge verwachtingen had, als slappe hap waarvoor iedereen vriendelijk bedankte? Laat je dan niet meteen uit het veld slaan. “Alle fouten die je in de keuken kunt maken, heb ik de afgelopen vijftien jaar wel een keer gemaakt. Ik weet hoe het kan dat de slagroom niet stijf wordt en juist daarom kan ik een goede levende gebruiksaanwijzing zijn voor degene die thuis zit.” Oefening baart dus écht kunst. “Er zijn een paar tips en tricks die je moet weten. Bloem en poedersuiker moet je zeven, anders komen er klontjes in. Je wil voor sommige recepten dat je boter op kamertemperatuur is en voor andere niet. Je wilt dat je slagroom altijd koud is. Als je zulk soort dingen eenmaal onder de knie hebt, doe je het voortaan goed.” Voordat de 24Kitchen-camera’s in het superzoete pastelkleurige decor aangaan, worden alle recepturen twee keer getest. Op de opnamedagen doorloopt Miljuschka alle stappen, maar het daadwerkelijke bakken wordt voorbereid: alles gaat van tevoren al de oven in. “Daarop wachten, duurt veel te lang. Tijd is geld, helemaal op de filmset.”

   

  Comfort zone

  Voor de gemiddeld getalenteerde keukenprins(es) vergt bakken een rustig werkterrein en volledige focus. Als je zoals Miljuschka niet alleen een croquembouche en een eclair, maar óók een televisieprogramma maakt, is dat volgens de presentatrice topsport. “Koken en op een gezellige manier uitleggen wat je doet, dat zijn veel handelingen tegelijkertijd.” Die tekst en uitleg leest ze niet voor van een autocue, maar doet ze heel knap uit haar blote hoofd. “Ik kijk van tevoren heel goed naar de receptuur. Per dag nemen we drie afleveringen op, dan maak ik dus zes verschillende dingen. Ik leer mezelf korte teksten aan, en dan gaan we gewoon van start. Het is een uitdaging, zowel fysiek als cognitief, maar gelukkig vind ik niets leuker dan lullen vanuit een keuken. Dat is mijn comfort zone. Ik zou het afschuwelijk vinden om achter een desk met nepwimpers te staan en te vertellen waarom die zo fantastisch zijn. De essentie van media maken is dat je iemand aan de andere kant van het scherm iets wil brengen. Ik wil graag dat kijkers denken: wow, dat wil ik ook maken.”

   

  Misbaksels

  De tijd dat een taart zwartgeblakerd uit de oven kwam, ligt ver achter Miljuschka. “Van mensen die een recept van mij hebben uitgeprobeerd, zie ik weleens foto’s voorbijkomen waarvan ik denk: wauw, echt knap dat je dít ervan hebt kunnen maken. Dat iets grandioos mislukt, gebeurt me gelukkig niet meer zo snel. Het is maar net wat je kader is: als iets niet smaakt zoals ik vind dat het moet smaken, is het in mijn ogen mislukt.” En áls de oven nu een keer blauw staat, dan komt dat doordat ze vergat dat ‘ie überhaupt aanstond. “Ik had laatst de oven op heel hoge temperatuur gezet, want ik houd van vrij donker geroosterde prei. Ik had geen timer aangezet en ben de hond gaan uitlaten…” Hoppa, direct een behapbare les één voor wie binnenkort ‘bakt met Miljuschka’: doe dát niet.

  Lees hier het interview met Miljuschka over Miljuschka in Japan
  Lees hier het interview met Miljuschka over De chocolade show

 1. Doe mee en win!

  • *

   Win Unsere Mütter, Unsere Väter

   Deze veelgeprezen miniserie volgt vijf vrienden tijdens de Tweede Oorlog. De oorlog verandert hen, hoewel ze elkaar in 1941 hebben beloofd elkaar terug te vinden als de ellende voorbij is. Totaal TV mag de streamstart van Unsere Mütter, Unsere Väter vijf keer weggeven.

  TV-TIP Terug in het wild 2

  Terug in het wild 2
  NPO 2 om 19:30 uur
  In deze docu laat Menno Bentveld zien wat er in Europa gedaan wordt om bedreigde diersoorten een nieuwe kans te geven.

  TV-TIP The Hurt Locker

  The Hurt Locker
  Veronica om 20:30 uur
  Een groep Amerikaanse elitesoldaten is in Irak belast met een levensgevaarlijke opdracht: bommen ontmantelen tijdens de strijd.

  Interview

  • *

   Staf Coppens

   Camping Coppens

   Staf Coppens, zijn Nederlandse echtgenote Monique en hun kinderen Beau (10) en Nora (12) beginnen een camping in de schitterende Zweedse natuur.
   Reacties0 reactie(s)