1. Interviews

  Beau van Erven Dorens

  Beau en de veteranen

  Beau van Erven Dorens duikt weer de samenleving in. Dit keer trekt hij zich het lot aan van zeven getraumatiseerde oorlogsveteranen.
  03 mei
  Beau van Erven Dorens

  Het kan niet op voor Beau van Erven Dorens. Vorig jaar werden hij en zijn programma Beau Five Days Inside bejubeld en bedolven onder de prijzen. En de trend lijkt zich voort te zetten met Beau en de veteranen. Beau: “Dit is misschien wel het mooiste programma wat ik ooit heb mogen maken.” Wedden dat hij hetzelfde zei over zijn recente successen The Amsterdam Project, Het Rotterdam Project én beide series van Beau Five Days Inside? En gelijk had-ie.

   

  Elke dag angst

  In Beau en de veteranen gaan zeven getraumatiseerde oorlogsveteranen de strijd aan met hun PTSS. Tijdens een fysiek, maar vooral geestelijk, loodzware tocht door een Noors fjord leren ze omgaan met hun trauma. Terug in Nederland gaan de veteranen de lessen in praktijk brengen. Allemaal met Beau in hun kielzog. Een soort Beau More Than Seven Months Inside. Beau: “Van de 140.000 militairen die uitgezonden zijn, heeft vijf procent PTSS. Dit zijn officiële cijfers, dus het zal in de realiteit nog wel hoger liggen. De zeven veteranen – vijf mannen, twee vrouwen – die ik heb gevolgd, hebben elke dag te maken met angst. Ze hebben zelfmoordneigingen, moeite relaties op te bouwen en kunnen niet of nauwelijks werken. Ze kunnen niet functioneren in de maatschappij, omdat ze voortdurend last hebben van hun trauma. Een van de vrouwelijke veteranen kan niet meer in haar eigen bed slapen. Ze slaapt beneden op de bank, met de deuren op slot, de gordijnen dicht, maar haar ogen altijd half open. Haar kinderen slapen boven. Ik vind het schokkend om zoiets te horen. Zo’n heel gezin lijdt eronder. Deze veteranen raken het nooit kwijt, maar ik heb nu gezien dat ze er wel mee kunnen leren omgaan.”

   

  Kansloze missie

  “Hun verhalen gingen me niet in de koude kleren zitten. Wat mij vooral erg schokte, was dat een van de veteranen in Srebrenica tien kilo was afgevallen, omdat hij alleen maar crackers met chilisaus te eten kreeg. Honderd kogels munitie had hij ook maar. Daar moest hij het mee doen. Er werd zo erbarmelijk slecht voor ze gezorgd! Dat heb ik nooit geweten. Ze worden er wel neergezet, maar krijgen eigenlijk al van begin af aan geen kans om iets te doen, om iets te bereiken. Ik vind wel dat we dat de Nederlandse politiek kwalijk kunnen nemen. Want onze militairen worden negen van de tien keer vanwege politieke overwegingen – omdat we de Verenigde Naties willen pleasen – op kansloze missies gestuurd. Een van de vele voorbeelden: Libanon, 1982. Een van de veteranen werd er met 25 dienstplichtigen – dus niet eens met mensen die er zelf voor hadden gekozen – in een mortierpeloton neergezet. Totaal onvoorbereid en slecht uitgerust, met de continue spanning dat ze doodgeschoten werden. Een onmogelijke missie. En dat wist de overheid maar al te goed. Deze soldaat kwam nota bene langs de post van de Noren. Zij waren fantastisch uitgerust met geweldige wapens, alles was nieuw. Terwijl hij erbij liep in vodden en zuinig moest doen met zijn kogels, want op is op. Het mooie is dat ze ondanks alles ook echt wel goede dingen hebben kunnen doen en trots zijn op wat ze hebben bereikt. Maar ze zijn ook een trauma rijker, hun leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Wie weet, als ze goed waren uitgerust, precies wisten wat het plan was en voor welk doel, dan was die PTSS er misschien wel helemaal niet geweest."

  Lees hier het interview met Beau van Erven Dorens over The Amsterdam Project
  Lees hier het interview met Beau van Erven Dorens over Beaufort
  Lees hier het interview met Beau van Erven Dorens van Erven Dorens over De wereld van Beau
  Lees hier het interview met Beau van Erven Dorens van Erven Dorens over Het beste idee van Nederland
  Lees hier het interview met Beau van Erven Dorens van Erven Dorens over Show me the money

 1. Doe mee en win!

  • *

   5X VIP-PAKKET FAST AND FURIOUS HOBBS AND SHAW

   Dwayne Johnson en Jason Statham zijn terug als Luke Hobbs en Deckard Shaw. Deze spectaculaire eerste stand-alone film neemt de kijker mee van Los Angeles naar Londen en van het verlaten Chernobyl naar het prachtige Samoa. Totaal TV mag vijf keer een VIP-pakket van deze actiefilm weggeven met daarin een t-shirt en natuurlijk twee bioscoopkaartjes.

  TV-TIP UEFA Champions League kwalificaties: PSV - FC Basel

  UEFA Champions League kwalificaties: PSV - FC Basel
  Veronica om 19:30 uur
  Trainer Mark van Bommel staat voor een zware klus: drie voorrondes Champions League zien te overleven teneinde deel te mogen nemen aan het miljoenenbal. Eerst maar eens zien te winnen van het Zwitserse FC Basel, dat vorig seizoen nog Vitesse uit de Europa League hield.

  TV-TIP Top Five

  Top Five
  om 17:51 uur
  Voormalig stand-upcomedian Andre Allen speelde de hoofdrol in drie filmkomedies en wil nu serieuze films maken. Maar het publiek ziet hem nog steeds als grappenmaker en dat gaat ten koste van zijn populariteit. Zijn aanstaande huwelijk met een realityster moet hem weer in de spotlights plaatsen. Hij wordt door een journaliste overgehaald om een interview te doen en leert daardoor zichzelf kennen.

  Interview

  • *

   Janny van der Heijden

   Denkend aan Holland

   In Denkend aan Holland ontdekken André van Duin en Janny van der Heijden Nederland vanaf het water. Ze varen langs eeuwenoude stadjes, historische landgoederen en door natuurgebieden.
   Reacties0 reactie(s)